Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Wanneer is de plaswekkertraining geslaagd?

In de laatste fase van de training zal je kind vooral droge nachten ervaren, zonder hulp van de plaswekker. Dit betekent doorgeslapen zonder te hoeven plassen of, nog beter, zelf op tijd wakker geworden om naar de WC te gaan.
Als er 21 van zulke droge nachten achter elkaar zijn gescoord, raden wij je aan de plaswekker niet meer te gebruiken. Het is namelijk tijd om het zonder plaswekker te gaan proberen. Dit kan een spannend moment zijn en daarom is het belangrijk dat we de eerste 14 dagen zonder plaswekker ook even goed in de gaten houden.
De plaswekkertraining is helemaal geslaagd als ook de 14 dagen zonder plaswekker niet in bed wordt geplast.

Niet meer plassen vs. op tijd wakker worden

Zoals gezegd kan je kind op 2 manieren een droge nacht hebben: Je kind hoeft ’s nachts helemaal niet te plassen of het wordt op tijd wakker om naar de WC te gaan.
Het liefst zien wij in deze laatste fase van de training meerdere nachten dat je kind zelf op tijd wakker wordt om naar de WC te gaan (de 7 punten op de scorekaart). Dan weten we namelijk zeker dat het wekreflex op het gevoel van een volle blaas heeft gewerkt.
 
Scoort jouw kind vooral de 5 punten per nacht en hoeft het dus ’s nachts helemaal niet meer te plassen? Wij raden jullie dan aan te gaan testen wat er gebeurt als je kind wel midden in de nacht moet plassen.
Dit doe je door je kind voor het slapen gaan een glas water te geven (of 2 als je kind van 1 glas niet hoeft te plassen) en kijk wat er gebeurt. Wordt je kind eerder wakker dan dat het alarm van de plaswekker af gaat?
Als je kind in deze situatie toch nog hulp nodig heeft van de plaswekker om wakker te worden, dan raden we je aan door te trainen. Het wekreflex is nog onvoldoende ontwikkeld. Ook al hoeft je kind niet te plassen als het extra drinken niet wordt gegeven.
Ons doel is je kind nooit meer in bed te laten plassen. Ook als het ’s avonds veel heeft gedronken en vergeet naar de WC te gaan voordat het gaat slapen. Dit doel wordt pas echt gehaald als het wekreflex goed is ontwikkeld.

Terugval tijdens de training

Het kan altijd gebeuren dat een kind na een lange periode zonder plasongelukjes opeens weer in bed gaat plassen. Dit kan bij emotionele momenten zijn, zoals verhuizen, een nieuwe klas, scheiding of overlijden. Maar soms is er ook helemaal geen directe verklaring voor te vinden.
Het na een lange droge periode weer in bed plassen, noemen wij een terugval. Dit komt bij zo’n 10% van de kinderen voor.
De kans wordt alleen een stuk kleiner als je niet te snel met de plaswekker stopt en de training goed afmaakt (21 droge nachten met de plaswekker + 14 droge nachten zonder de plaswekker).

De scorekaart

De scorekaart is een belangrijk onderdeel tijdens de training. Het geeft jullie inzicht in de ontwikkeling en het dagelijks invullen, de verdiende punten noteren en het stickertje plakken werken bij de meeste kinderen heel stimulerend.
Tegelijkertijd geeft de scorekaart ons een goed inzicht in het plasgedrag van je kind en kunnen wij waar nodig jullie hele gerichte adviezen geven. Zo wordt de plaswekkertraining sneller doorlopen en de kans op succes vergroot. 

Training geslaagd? Laat het weten!

De plaswekkertraining is best een spannende reis. De ene nacht gaat beter dan de andere en soms kan je ook een beetje teleurgesteld zijn waarom het niet altijd lukt. Daarom mag je ook apetrots zijn als het wel is gelukt en vieren wij dat graag met jullie mee.
Wij horen het graag wanneer de plaswekkertraining is geslaagd en sturen je kind dan een leuke felicitatiekaart om de training op een vrolijke manier af te sluiten!
Reacties
Laat een reactie achter