Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Plashorloge is géén plaswekker

Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herkennen, zodat je voortaan uit jezelf op tijd naar de WC gaat. Een plashorloge helpt je op de door jou ingestelde momenten te herinneren naar de WC te gaan om zo plasongelukjes (broekplassen) te voorkomen.
In de praktijk is er een groot verschil en dit wordt hieronder toegelicht.

Een plashorloge helpt je herinneren

Met een Urifoon plashorloge kan je tot wel 15 alarmmomenten per dag instellen dat je een signaal krijgt iets te moeten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan naar de WC gaan, maar ook aan een medicijn innemen, drinken, opstaan, thuis komen of op tijd vertrekken naar een sporttraining.
Dit horloge is een super effectief hulpmiddel voor kinderen die overdag vergeten naar de WC te gaan. Ze zijn te druk met spelen, willen niets missen en stellen het plassen uit. Totdat het te laat is…. Oeps!
 
Het plashorloge stel je namelijk zo in, dat bijvoorbeeld elke 2 uur een discreet trilalarm af gaat. Je kind voelt het horloge trillen en weet dat het naar de WC moet gaan. Ook als het niet direct voelt dat het moet plassen! Toch proberen!
Voelt je kind tussen de alarmmomenten door dat het moet plassen, dan moet het natuurlijk wel naar de WC gaan en niet wachten tot het volgende alarmmoment. Het is juist de bedoeling dat je kind vooral leert naar het eigen lichaam te luisteren en daarnaar te handelen en niet afhankelijk wordt van het plashorloge.

Trainen met een plashorloge

Je kind kan met het plashorloge zichzelf trainen om plasongelukjes te voorkomen. Is het alarm bijvoorbeeld om de 2 uur ingesteld en zijn er 3 dagen geen plasongelukjes, dan kan je de tijdspanne tussen de alarmmomenten vergroten. Doe dit per 3 droge dagen in stapjes van 30 minuten.
Door het alarm minder vaak af te laten gaan, zal je kind steeds beter naar het eigen lichaam moeten luisteren én daarnaar handelen om plasongelukjes te voorkomen. Op een gegeven moment gaat je kind steeds uit zichzelf op tijd naar de WC en is het plashorloge niet meer nodig.

Als er wel af en toe een plasongelukje is tussen 2 alarmmomenten in, dan is het verstandig de periode tussen de alarmen te verkorten. Doe dit in stapjes van 15 minuten, totdat er geen plasongelukjes meer zijn. Na 3 droge dagen kan je de periode tussen de alarmmomenten weer vergroten in stapjes van 30 minuten.
Op deze manier train je met het plashorloge om het broekplassen te voorkomen en daag je je kind ook uit steeds beter naar het eigen lichaam te luisteren. Natuurlijk met als doel op den duur niet meer van het plashorloge afhankelijk te zijn.

Plashorloge ’s nachts gebruiken

Trainen met het plashorloge is vooral overdag effectief. ’s Nachts kan je namelijk niet elke 2 uur het plashorloge laten trillen en daarna de tijdspanne tussen de alarmmomenten vergroten of verkleinen. Dit is veel te vermoeiend en niet vol te houden. 1 of 2 alarmmomenten instellen is te vergelijken met het actief wekken van je kind op het moment dat jezelf naar bed gaat. Veel ouders maken hun kind dan wakker om te laten plassen om zo een plasongelukje verderop in de nacht te voorkomen.
Hoewel het een plasongelukje kan voorkomen, is het de vraag of het op lange termijn effectief is. Wat gebeurt er als je een keer vergeet je kind wakker te maken of als het ergens logeert of een slaapfeestje heeft?
Bij het wekken van je kind om het te laten plassen, lijkt het misschien wel wakker maar is het vaak niet echt wakker. Kan het zich bijvoorbeeld de volgende morgen nog herinneren dat het wakker is gemaakt om te gaan plassen?
Om echt van het bedplassen af te komen, zal je kind de prikkels van een volle blaas op tijd moeten leren herkennen en hiervan wakker worden om naar de WC te gaan. Dit noemt men ook wel het wekreflex. Dit wekreflex ontwikkel je niet met een plashorloge, maar wel met een plaswekker.

De Urifoon plaswekker is de beste oplossing tegen bedplassen

Met de Urifoon plaswekkertraining wordt je kind gewekt op het moment dat de eerste druppels urine worden geplast. Je kind wordt goed wakker en stopt in een reflex met plassen. Daarna gaat het naar de WC om daar de plas af te maken.
Door dit dagelijks te herhalen gaan de hersenen van je kind het verband leggen tussen de prikkels van een volle blaas en het wakker worden. Het wekreflex is zich aan het ontwikkelen. Binnen enkele weken zal je zien dat je kind eerder wakker gaat worden dan dat het alarm af gaat. Binnen enkele maanden is het wekreflex zo goed ontwikkeld, dat je kind voortaan op tijd wakker wordt en niet meer in bed plast.

Belangrijkste succesfactor bij plaswekkertraining: Goed wakker worden van het alarm!

Het wekreflex van je kind wordt alleen ontwikkeld als je kind snel en goed wakker wordt van het alarm. Snel is belangrijk, omdat er dan nog veel prikkels van een volle blaas voelbaar zijn. Goed is belangrijk omdat je kind zich bewust moet zijn van wat er gebeurt. Bedplassen is onbewust plassen en daar wil je juist vanaf.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bedplassers moeilijker wakker worden dan leeftijdgenootjes die niet in bed plassen. Daarom is goede begeleiding bij de plaswekkertraining erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kind goed en snel op het alarm gaat reageren en snel van het bedplassen af is.
Urifoon begeleidt de plaswekkertraining al sinds 1954 en sindsdien hebben wij meer dan 1.000.000 kinderen binnen 3 maanden van het bedplassen af geholpen. Hier zijn wij uiteraard super trots op.

Samenvattend

Een plashorloge is effectief bij gebruik overdag. Het helpt je kind gedurende de dag herinneren op ingestelde tijden naar de WC te gaan en zo worden plasongelukjes voorkomen. ’s Nachts is het vergelijkbaar met actief wekken door een ouder. Je laat je kind op een willekeurig moment plassen in de hoop dat het de rest van de nacht niet meer hoeft te plassen. De kans op bedplassen wordt verkleind.

Een plaswekker geeft alleen alarm op het moment dat je kind begint te plassen. Hierdoor train je je wekreflex. Met een goed ontwikkelde wekreflex word je de rest van je leven op tijd wakker als je tijdens de slaap moet plassen. Het bedplassen is definitief bestreden.

Reacties
Laat een reactie achter