Leren fietsen, zwemmen en niet meer in bed te plassen
Kinderen maken in hun eerste levensjaren grote stappen en zindelijk worden hoort daar bij. De meeste kinderen zijn rond hun derde jaar overdag zindelijk. Ook ’s nachts zindelijk worden duurt meestal iets langer. Je kind moet namelijk iets leren terwijl het heerlijk ligt te slapen.
Dit leerproces van wakker worden om te gaan plassen verschilt per kind. Vergelijk het meer leren lopen, leren fietsen of leren zwemmen. Elk kind leert dit op zijn of haar eigen tempo en daar is helemaal niets vreemds aan.
Gemiddeld genomen lukt het kinderen om rond hun 4e verjaardag ook ’s nachts droog te blijven. Soms duurt dit wat langer. Dit is helemaal niet erg, maar als het te lang duurt kan het vervelend worden. Je kind denkt dat het de enige is en gave dingen als logeren, slaapfeestjes en (school)kamp worden het liefst vermeden. Bij sommige kinderen leidt dit zelfs tot sociale problemen en kunnen ook de schoolprestaties er onder leiden.
Voor jezelf kan het bedplassen ook vervelend zijn. Sommige ouders hebben een gevoel van teleurstelling dat het bedplassen zo lang duurt. Je eigen nachtrust kan er natuurlijk onder leiden en dan is er ook nog de extra vuile was en de kosten van de luiers.
Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om het bedplassen aan te pakken. Voordat we die gaan bespreken, staan we eerst even stil bij de mogelijke oorzaken van het bedplassen.
Bedplassen: wat zijn de oorzaken?
Als je kind voor zijn of haar 5e verjaardag nog in bed plast, is dat heel normaal. Jouw kind neemt iets meer de tijd dan anderen gemiddeld nodig hebben om ’s nachts zindelijk te worden. Maar zo zijn er andere kinderen die bijvoorbeeld langer in het eerste badje blijven hangen tijdens zwemles. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Bij kinderen van 5 jaar en ouder die minimaal een paar keer per week in bed plassen, kan het vaker als een probleem worden ervaren en men spreekt vanaf dat moment ook van bedplassen. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van het bedplassen?
Er zijn veel mogelijke oorzaken. Gelukkig heeft het zelden een lichamelijke oorzaak (zoals een afwijkende blaasfunctie) en heeft het meestal te maken met het feit dat de hersenen de prikkels van een volle blaas niet omzetten in een wekreflex. De hersenen informeren je kind niet op tijd om wakker te worden, waardoor je kind onbewust in bed plast.
Bedplassen kan erfelijk zijn bepaald als 1 of beide ouders vroeger ook langer in bed hebben geplast. Andere oorzaken zoals psychische klachten komen veel minder voor. Wil je toch meer weten over alle mogelijke oorzaken? Klik dan hier en lees alle oorzaken van het primaire en secundaire bedplassen.
Wist je trouwens dat het bedplassen bij jongens 2 keer zo vaak voorkomt als bij meisjes? Een echte oorzaak hiervoor is wetenschappelijk nooit gevonden.
Wat betekent het om nog in bed te plassen?
Als je kind het bedplassen een probleem begint te vinden, is het belangrijk om actie te ondernemen. Je kind denkt waarschijnlijk dat het de enige is en dat alle vriendjes en vriendinnetjes dit al lang niet meer doen. Niets is minder waar! We praten er (helaas) alleen niet over, dus we weten het niet van elkaar.
Als elk kind dat nog in bed plast morgen een rode pet op zet naar school, zal je verrast zijn hoeveel rode petten je rond ziet lopen. Zelfs in de eigen klas ben je niet de enige met een rode pet. Wist je dat er gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas in hun bed plassen? Vanavond plassen ruim 125.000 Nederlandse kinderen van 5 jaar en ouder in hun bed. Wereldwijd zijn het er miljoenen. Je bent dus zeker niet de enige!
De kans bestaat dat je kind logeren en slaapfeestjes ontloopt omdat het zich schaamt. Of zich zelfs schuldig voelt. Dit is helemaal niet nodig. Je kind kan er zelf namelijk echt helemaal niets aan doen.
Als ouder is het belangrijk niet teleurgesteld te zijn in je kind en altijd positief te blijven. Hoe moeilijk dit op bepaalde momenten misschien ook kan zijn. Maar je kind plast niet voor de lol in bed. Sta daarom vooral stil bij de inspanningen die worden gedaan om van het bedplassen af te komen (bijvoorbeeld het drink- en plaspatroon overdag) en niet bij het resultaat.
Daarnaast is het goed om te weten dat er goede oplossingen tegen bedplassen zijn.
Oplossingen bij bedplassen
Gemiddeld genomen groeien kinderen rond hun 4e verjaardag over het bedplassen heen. Ze hebben zelf geleerd op tijd wakker te worden van een volle blaas of ze hoeven helemaal niet meer ’s nachts te plassen. Lukt dit niet, dan zijn er gelukkig verschillende methoden om dit aan te pakken.
In het begin adviseert men vooral de wat speelse oefeningen, zoals de kalendermethode. Hierbij wordt dagelijks vastgelegd of er de afgelopen nacht in bed is geplast. Door het inzichtelijk te maken, wordt jouw kind meer bewust van het bedplassen en kan het een positieve prikkel geven waardoor het bedplassen vanzelf stopt.
Andere ouders kiezen ervoor om het kind zelf actief te wekken om het te laten plassen op het moment dat ze zelf naar bed gaan. Hierdoor is de kans op een plasongelukje kleiner en kan het kind er vanzelf overheen groeien.
Dan heb je bijvoorbeeld ook de blaastraining. Dit helpt de blaas wat groter te maken, waardoor het meer urine kan vasthouden en de kans op bedplassen dus kleiner wordt.
Voor kinderen vanaf 6 jaar is de meest gebruikte oplossing de plaswekkertraining. Als jouw kind tijdens de slaap begint te plassen, wordt het direct gewekt door een alarm. Door dit dagelijks te herhalen gaan de hersenen het verband leggen tussen wakker worden en het gevoel hebben van een volle blaas. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de plaswekker met goede begeleiding de grootste slagingskans heeft om snel van het bedplassen af te komen.
Vergoedt mijn verzekering de plaswekkertraining?
Andere oplossingen zijn positief stimuleren, medicijnen en de droogbedtraining. Klik hier om wat dieper in te gaan op alle mogelijke oplossingen tegen bedplassen.
De nr 1 plaswekkertraining: Urifoon
Urifoon heeft in 1954 de plaswekker in Nederland geïntroduceerd en wij kwamen er al snel achter dat alleen het alarm van de plaswekker niet voldoende is om je kind van het bedplassen af te helpen. De plaswekker is een hulpmiddel bij een training en hoe beter deze wordt begeleid, hoe groter de kans op succes is.
Wat doe je namelijk als je kind niet wakker wordt van het alarm? Zo’n ervaring heb je misschien wel zelf gehad of eens van anderen gehoord, want veel bedplassers zijn diepe slapers… En wat doe je als jouw kind meerdere plasmomenten heeft tijdens de nacht? Dan is de training veel te vermoeiend en niet vol te houden…
Zomaar wat voorbeelden van situaties die veel voorkomen. Zonder deskundige begeleiding is de kans groot dat de training dan vroegtijdig en zonder succes wordt gestopt, want het is allemaal veel te vermoeiend en er is geen vooruitgang zichtbaar.
Dit gebeurt niet met de Urifoon plaswekkertraining. Wij bieden namelijk altijd deskundige begeleiding van experts die precies weten hoe jouw kind goed gaat reageren op de plaswekker. Onze motiverende begeleiding zit vol met leuke oefeningen, waardoor jouw kind spelenderwijs met de plaswekker traint, wél snel wakker wordt van het alarm (ook de zeer diepe slapers) en niet onnodig vaak plast ’s nachts.
Hierdoor wordt de training minder vermoeiend en is snel vooruitgang zichtbaar. Dit stimuleert enorm, waardoor de slagingskans bij de Urifoon plaswekkertraining het hoogst is. Op de korte termijn, maar ook over enkele jaren gemeten.
Nooit meer in bedplassen. Hoe fijn zou dat zijn?
Maak het ook jezelf makkelijker
Met de plaswekkertraining kunnen wij je helpen om jouw kind niet meer in bed te laten plassen. Maar voor je kind zindelijk is, zijn er altijd de ongemakken van plasongelukjes.
Om deze periode van natte bedden zo makkelijk mogelijk door te komen, is het verstandig even goed na te denken over het beschermen van het beddengoed. Wij bieden meerdere oplossingen.
Een echte lifehack is het gebruik van een absorberende matrasbeschermer in strookmodel (zowel in wegwerp als wasbaar leverbaar). Deze leg je onder de heup van je kind met meerdere lagen op elkaar. Als er is geplast hoef je alleen de bovenste natte laag te verwijderen en de droge ligt direct klaar. Des te eerder kan iedereen weer verder slapen.
Wil je liever de gehele matras beschermen? Geen probleem! Wij verkopen allerlei formaten voor zowel 1 als 2-persoons bedden.
Wat misschien minder bekend is, zijn onze waterdichte én ademende dekbedovertrekken en kussensloop. Zo slaapt je kind super comfortabel en blijven dekbed en kussen bij een plasongelukje lekker droog. Wel zo hygiënisch toch? Het dekbed en het kussen gaan zo ook veel langer mee en dat is mooi meegenomen.
Tot slot hebben wij ook de waterdichte en ademende lakenzak. Deze kan los worden gebruikt, maar geldt natuurlijk ook als de ideale bescherming van de slaapzak op vakantie of tijdens (school)kamp.
Kortom, kiezen voor goede bescherming is een slimme keuze en voorkomt veel ergernis.
Je dochter of zoon is snel droog met een oplossing van Urifoon
Veelgestelde vragen
{{ item.title }}
Uit 1.000+ echte klantervaringen
Wij scoren een {{ reviews.total.rating }} uit {{ reviews.total.quantity }} beoordelingen op Klanten Vertellen.