Incontinentie een kwaal die bij het ouder worden hoort? Het is een probleem dat wel meestal met ouderdom wordt geassocieerd. Hoewel het vaker voorkomt bij ouderen (senioren), zijn er ook veel volwassenen die last hebben van incontinentie. In korte of langere periodes kampt bijna de helft van de vrouwen met ongewild urineverlies. Daarnaast is zo’n 10% van de mannen incontinent.
Het is echter onjuist te denken dat er niets tegen te doen is. Er zijn diverse hulpmiddelen die uitkomst bieden en leven met incontinentie aangenamer maken. Ook voor u!

Volwassenen die omgaan met incontinentie

Prostaatproblemen bij mannen leiden tot een verhoogde kans op incontinentie. Dit geldt bij vrouwen in de overgang, bij gynaecologische problemen (zoals cyste of baarmoederverzakking) en tijdens of na de zwangerschap. Andere mogelijke oorzaken van incontinentie bij volwassen zijn:

  • Ouder worden (door verslapping van de blaas en bekkenbodemspieren)
  • Overgewicht (kan leiden tot extra druk op de blaas)
  • Aantasting van zenuwstelsel en spierverzwakking
  • Medicijnen die de blaas stimuleren

Voor elk moment van de dag bieden wij passende hulpmiddelen die bijdragen aan meer comfort en een minder onzeker gevoel bij ongewild urineverlies.
Zo zijn er verschillende soorten incontinentieondergoed beschikbaar voor volwassenen met ongewenst urineverlies, maar ook plashorloges, waterdicht beddengoed en plaswekkers.

Bedplassen bij volwassenen

Tussen de 1-2% van de volwassenen in Nederland plast in bed. Dit kan een tijdelijk probleem zijn, bijvoorbeeld als nasleep van een operatie. Maar veel volwassenen kampen hier al van kinds af aan mee.

Voor incontinentie/plasproblemen 's nachts bieden wij twee verschillende oplossingen:

  • Plaswekker met sensorbroeken, of
  • Plaswekker met een speciale bedmat.

Wilt u graag de plaswekker gebruiken, maar dan zonder hard geluid? Dit kan ook middels een wekker waarop een trilelement kan worden aangesloten. Door het geluid uit (of zacht) te zetten wordt u dan alleen gewekt door het trilalarm. Voor tijdelijk gebruik kan de plaswekker ook worden gehuurd. 

Volwassenen met ongewild urineverlies overdag

Incontinentie overdag speelt ook zeker niet alleen bij (jonge) kinderen en de ouderen in de samenleving. Vooral ook jonge vrouwen vanaf zo´n 30 jaar. Maar ook mannen hebben een serieuze kans op plasproblemen. Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten, vaak als gevolg van een te grote prostaat. Voor deze groep volwassenen zijn er diverse hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij de incontinentie problemen en dragen bij aan een veilig gevoel gedurende de dag.

  • Handige plashorloges met alarmomenten om gestructureerd en op tijd naar het toilet te gaan. (ook handig ter herinnering voor innemen van medicijnen)
  • Modieus absorberend ondergoed voor vrouwen
  • Trendy boxershorts met sterke absorptie voor mannen

Hoewel het geen volledige blaas opvangt, kan absorberend ondergoed daarnaast ook helpen om droog de nacht door te komen. Denk hierbij aan licht urineverlies (druppels/scheutjes) tijdens het slapen.