Al 70 JAAR dé specialist in het oplossen van plasproblemen!

Het begon in 1954 toen een oom van de familie in contact kwam met een Zwitserse kinderarts die heel enthousiast vertelde over de successen met zijn zelf ontworpen plaswekker tegen bedplassen. In Nederland kende men alleen een medicijn tegen bedplassen, al werd dat niet veel gebruikt. Het advies was vooral te wachten tot het bedplassen vanzelf over ging.

Het introduceren van de eerste plaswekker in Nederland was dan ook een logische stap, want waarom wachten als je het leerproces met een simpele training kunt versnellen? Urifoon was geboren.

In de decennia die volgden werden we meer en meer dé specialist bij plasproblemen. Wij ontwikkelden de plaswekkertraining, waarbij je de plaswekker optimaal gebruikt en bijna altijd succes hebt. Naast de nacht hebben wij in de loop der jaren ook hele effectieve producten ontwikkeld voor plasproblemen overdag. Deze lossen het probleem op of maken – in geval van een lichamelijke oorzaak – het leven een stuk aangenamer.

Wij zijn er trots op dat wij tot op de dag van vandaag mensen met een vervelend plasprobleem zo goed kunnen helpen.

Urifoon. De onbetwiste nr 1 oplossing tegen bedplassen

Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat de plaswekkertraining de beste oplossing tegen bedplassen is. Als jouw kind in bed plast, wordt dit bijna altijd veroorzaakt omdat zijn of haar hersenen de signalen van een volle blaas tijdens de slaap niet herkennen. Met de plaswekkertraining leert jouw kind wel op tijd wakker te worden als de blaas signalen geeft dat deze bijna vol is. Dit noemt men ook wel het wekreflex. 

Voor de allerhoogste slagingskans is het belangrijk dat je tijdens de training goed wordt begeleid. Want wat doe je als jouw kind niet snel wakker wordt van het alarm? En hou je het vol als blijkt dat jouw kind 3 plasmomenten per nacht heeft en elke keer dat alarm af gaat? Zomaar wat voorbeelden die in de praktijk vaak voorkomen en waar ouders op stuk lopen als ze niet goed worden begeleid. Dan wordt er geen vooruitgang geboekt, wordt alles te vermoeiend en gaat de plaswekker weer in de kast. Een ervaring rijker en een illusie armer.

Urifoon heeft de begeleiding bij de plaswekkertraining in de loop der decennia zo goed ontwikkeld, dat jouw kind snel wakker wordt van het alarm (ook als het heel diep slaapt) en dat het alarm niet onnodig vaak af gaat. Hierdoor zal je snelle vooruitgang zien en is de training minder vermoeiend voor jouw kind én voor jezelf.

De kans is ruim 90% dat jouw kind binnen 10 weken van het bedplassen is verlost. Niet alleen voor de korte termijn, maar voor de rest van zijn of haar leven. Hoe fijn zou dat zijn?

Nog niet overtuigd? Lees dan hier echt ervaringen van de ouders en kinderen die jou recent voor gingen. Van de ruim 1.000 gedeelde ervaringen krijgen wij bijna een 10 als rapportcijfer en 99% van hen beveelt ons aan.

Discrete oplossingen tegen plasproblemen overdag

Urifoon heeft zich ontwikkeld als marktleider op het gebied van de plaswekkertraining tegen bedplassen. Hierbij hebben wij ook ontdekt dat het drink- en plasgedrag overdag een grote invloed heeft op het aanpakken van bedplassen. Om dit op een leuke, stimulerende manier te ondersteunen hebben wij mooie oplossingen en producten ontwikkeld. Het mooie is, dat deze producten ook oplossingen zijn voor mensen die vooral last hebben van plasproblemen overdag. Zo kunnen wij een veel grotere groep helpen, namelijk alle mensen die last hebben van plasproblemen zowel 's nachts als overdag.  

Deze oplossingen kunnen in 3 categorieēn worden verdeeld, te weten oplossingen voor:

 • Kinderen die niet voelen dat ze overdag in hun broek plassen. Met de plaswekkertraining voor overdag leren wij kinderen de signalen van een volle blaas overdag op tijd te herkennen, zodat op de WC wordt geplast en niet in de broek. 
 • Kinderen die overdag vergeten naar de WC te gaan omdat ze niets willen missen. Veel kinderen negeren het feit dat ze moeten plassen, omdat ze het spelen of gamen veel te leuk vinden en ze willen niets missen. En als je te lang wacht, kan het fout gaan met een natte broek als gevolg. Met de plashorloges krijgt je kind gedurende de dag herinneringen om naar de WC te gaan, zodat een plasroutine wordt ontwikkeld en er geen plasongelukjes overdag meer zijn. 
 • Kinderen en volwassenen die overdag last hebben van urineverlies en het liefst normaal ondergoed willen dragen en tegelijkertijd willen voorkomen dat het urineverlies aan de buitenkant van hun kleding zichtbaar is. Onze UnderWunder lijn is mooi ondergoed met een geheimpje. Niemand zal zien dat je bijzonder ondergoed draagt en het geheime kruis absorbeert ongewenst urineverlies en neutraliseert vervelende geurtjes.

Plasproblemen overdag zijn vaak nog meer confronterend dan bedplassen, omdat anderen sneller kunnen zien als je een plasongelukjes hebt. Bedplassen is vaak veel anoniemer. Daarom zijn wij super trots op het feit dat wij met onze effectieve oplossingen voor overdag het leven van nog meer mensen een stuk leuker maken.  

Nauwe samenwerking met ziekenhuizen en zorginstellingen

Tegenwoordig heeft bijna elk ziekenhuis een plaspoli waar de problematiek van bedplassen en broekplassen wordt behandeld. Wij werken met al deze plaspoli's vrij nauw samen en wij vinden het ook belangrijk om met deze deskundigen continu informatie te blijven uitwisselen over ons vakgebied.

Wist je trouwens dat de eerste plaspoli "pas" midden jaren '90 in Meppel is gestart? Wij boden toen al 40 jaar de plaswekkertraining aan en veel van onze gerelateerde kennis en ervaring is vanaf toen met de verpleegkundigen en artsen van de plaspoli's gedeeld. En dit doen we tot op de dag van vandaag. Dit zorgt ervoor dat de begeleiding bij de plaswekkertraining vanuit de plaspoli veelal overeenkomt met onze begeleiding, tenzij in het ziekenhuis een duidelijke lichamelijke oorzaak van het bedplassen is geconstateerd. Dan zal de (kinder)arts een heel specifiek behandelplan opstellen.

Maar voor de reguliere behandeling van bedplassen via de plaswekkertraining is de begeleiding vanuit Urifoon minstens zo goed als vanuit de plaspoli in het ziekenhuis. Hierin zijn wij onderscheidend ten opzichte van de andere aanbieders van plaswekkers. Het Kenniscentrum Bedplassen meldt dit trouwens ook op hun website.

Onze kwalitatieve zorg en gerichte oplossingen hebben er ook toe geleid dat wij met steeds meer zorginstellingen zijn gaan samenwerken. Dit betreft het leveren van speciale incontinentie gerelateerde oplossingen, zoals bijvoorbeeld het melden van urineverlies naar de juiste verpleegkundige via het Verpleegkundig Oproepsysteem, als ook het leveren van afgeleide oplossingen zoals het signaleren van lekkages tijdens het dialyse proces. Stuk voor stuk oplossingen die bijdragen aan een efficiënte bedrijfsvoering en de optimale welzijn van de patiënt.    

 • 1950 - 1960
 • 1960 - 1990
 • 1990 - 2000
 • 2000 - 2005
 • 2005 - 2010
 • 2010 - 2015
 • 2015 - 2020
 • 2021
 • 2022

Start Urifoon

Begin jaren ’50 kwam mijn oom Jan de Soet met een kinderarts in Zwitserland in contact. Deze had een plaswekker ontwikkeld en was enthousiast over de resultaten. Zijn vrouw Fenny ten Bosch heeft daarna in 1954 de plaswekker in Nederland geïntroduceerd. Urifoon was geboren. Fenny was in die tijd ook een zeer goede tennis speelster en werd 2 keer kampioen van Nederland (1953 en 1958) en deed ook mee aan Wimbledon en Roland Garros. De activiteiten rondom Urifoon waren dus vooral een leuke hobby. In 1959 overleed Fenny heel onverwachts op slechts 23-jarige leeftijd. Urifoon zwierf een beetje binnen de familie, totdat mijn moeder (Paula Kip) in 1962 besloot Urifoon serieus op te pakken. Op 19 september 1969 werd Urifoon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Start

De plaswekker kreeg steeds meer bekendheid

De huisartsen waren lange tijd best huiverig voor de plaswekker. Ook omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs in Nederland beschikbaar was. Maar de resultaten van de plaswekker werden steeds overtuigender en de mond op mond reclame deed goed zijn werk. Midden jaren ’80 kon het positieve effect van de plaswekker ook wetenschappelijk worden onderbouwd. De eerste onderzoeken waren een feit en velen zouden volgen. De plaswekker en toebehoren ontwikkelden zich ook. De plaswekker ging van een houten kistje naar een (voor die tijd) mooie kunststof behuizing. De kinderen waren al die tijd wel met een snoer aan de plaswekker verbonden, maar gelukkig werden de oorspronkelijke bandages met sensoren steeds beter geïntegreerd in normaal ogend ondergoed waardoor de gebruiker zich steeds prettiger voelde.

De

Introductie van de eerste draadloze plaswekker van Nederland

Om de gebruikers van de plaswekkers comfortabeler te laten slapen, ontwikkelden wij een draadloze plaswekker. Een zendertje werd op het sensorondergoed geplaatst en als de eerste druppels urine werden geplast, ging bij de ontvanger het alarm af. Vanaf nu heeft men de keuze tussen een plaswekker met draad en een draadloze plaswekker. Om het wat leuker te maken, kregen de 2 plaswekkers ook 2 verschillende namen: Jupiter (met draad) en Neptunes (draadloos).

Introductie

Kopen of huren? En de eerste internationale stapjes

Tot op heden verhuurden wij alleen de plaswekkers, maar sinds 2002 kan men de plaswekker ook kopen. Hoewel het huren van een plaswekker een veel duurzamere oplossing is (de levensduur van de plaswekker is namelijk veel langer dan de duur van een gemiddelde training), willen sommige mensen de plaswekker liever kopen. Met onze nieuwe Sirius plaswekker zijn wij aan deze behoefte tegemoet gekomen. De firma Charco was al langere tijd actief in België en heeft zich daar ontwikkeld als de entiteit op het gebied van bedplassen. Zij hadden een eigen plaswekker met draad. Het ontwikkelen van een draadloze plaswekker leidde tot dermate grote problemen, dat zij besloten voortaan onze plaswekkers te gaan gebruiken. Een samenwerking waar wij tot op de dag van vandaag trots op zijn.

Internationale groei zet door en belangrijke product introducties

Het dialyseren is een ingrijpende en vermoeiende gebeurtenis. Om het voor de patiënten iets comfortabeler te maken, kwam het ’s nachts dialyseren in opkomst. Maar omdat de patiënt dan slaapt en de verpleging niet altijd dichtbij is, is goede bewaking van de naald cruciaal. Een lekkage van bloed tijdens het dialyseproces kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Eerst werden bij deze behandelingen onze normale plaswekkers gebruikt. Echter, het signaleren van urine is echter totaal iets anders en daarom hebben wij destijds met het Medisch Centrum Leeuwarden de Lekwekker ontwikkeld en geïntroduceerd. Na België werd het tijd om onze producten en diensten in nog meer andere landen te gaan introduceren. In Duitsland werd de heer Klaus Weder onze exclusieve partner en hij heeft een goede positie op de lokale markt verworven. Linda Gijsbers is onze succesvolle partner in Zwitserland. Nadat haar man voor zijn werk naar Zwitserland vertrok, wilde zij graag zelf iets opstarten. Urifoon Zwitserland bleek een schot in de roos. De Sirius werd opgevolgd door de Contessa draadloze plaswekker. Een geweldige betrouwbare plaswekker in een hele degelijke behuizing. Deze degelijke behuizing zorgde er ook voor dat de Contessa zeer geschikt is om te verhuren en dit doen wij tot op heden nog steeds met de Contessa. In de loop der jaren is de binnenkant en de software natuurlijk wel meerdere keren gemodificeerd. Dit maakt het ook nu nog steeds een zeer betrouwbare plaswekker die ook nog eens in Nederland wordt gemaakt. Met de nieuwe Mickey I bieden wij keuze uit 2 verschillende plaswekkers die te koop zijn. De Mickey is de goedkoopste en zeer geschikt voor de kinderen die niet heel diep slapen. De Contessa is juist de plaswekker die heel geschikt is voor de zeer diepe slapers.

Internationale

Volgende generatie neemt Urifoon over

Na 48 jaar elke dag met kinderen bezig te zijn geweest om hen met de plaswekkertraining van het bedplassen af te helpen, werd het voor Paula op haar 71e tijd om andere leuke dingen te gaan doen. En terecht. In al die decennia heeft zij het zelfvertrouwen van zo ongelooflijk veel kinderen een enorme boost gegeven door hen van het bedplassen af te helpen. Daarbij is zij de grondlegger van de plaswekkertraining zoals wij die vandaag de dag nog steeds geven. Het is belangrijk dat het gebruik van de plaswekker deskundig wordt begeleid, omdat de plaswekker zelf geen wondermiddel is. Het gaat namelijk om het juiste gebruik en de training. Wetende dat veel bedplassers moeilijker wakker worden leeftijdgenoten die niet in bed plassen. Rondom haar vertrek heeft Paula maanden lang nieuwe collega’s ingewerkt en haar kennis overgedragen. Ik (Martin Kip) ben opgegroeid in de Urifoon omgeving. Jarenlang kwamen ouders en kinderen bij ons aan huis en tijdens het eten werden de ontwikkelingen van Urifoon veelvuldig besproken. Na zo’n 14 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, wilde ik mijn eigen bedrijf leiden en tegelijkertijd het levenswerk van mijn moeder voort te zetten. Van deze keuze heb ik geen seconde spijt gehad. Nog elke dag werken wij in een fantastisch en gedreven team samen met volwassenen en kinderen om van het vervelende bedplassen af te komen. De unieke DNA van Urifoon (persoonlijk, discreet, deskundig en betrokken) wordt ook de komende decennia voortgezet. Marije van de Vegte heeft geweldig mooi incontinentie ondergoed voor overdag in de markt gezet. Na een aantal jaar kwam zij er achter dat de motivatie ontbrak om dit groter op te zetten. Wij hebben de producten en activiteiten overgenomen en het sindsdien zijn wij het meer en meer aan het uitbouwen tot een succesvol internationaal merk. Op deze manier geven wij dagelijks duizenden mensen het nodige zelfvertrouwen bij een vervelend plasprobleem.

Volgende

(Internationale) groei zet door en belangrijke introducties

Met ons brede portfolio voor oplossingen voor overdag en ’s nachts hebben wij snel onze internationale footprint kunnen uitbreiden en verkopen wij in steeds meer landen. Denk hierbij aan Frankrijk, Spanje, Denemarken, Polen, Italië maar bijvoorbeeld ook Singapore. Om eerlijk te zijn waren wij met de behuizing van de Mickey I al lange tijd niet echt tevreden. Daarom waren wij blij dat wij de opvolger konden introduceren. Een veel mooiere behuizing en tegelijkertijd de software weer verder verbeterd. Dit is trouwens een continu proces om de betrouwbaarheid hoog te houden. In dit jaar introduceerden wij ook onze lijn met betaalbare plashorloges. Wij hoorden vaak dat de eerste modellen toch wat prijzig waren voor een kinderhorloge en hierdoor haakten ouders af, terwijl een plashorloge wel een geweldig hulpmiddel voor hun kinderen zou zijn om gedurende de dag een herinnering te krijgen om naar de WC te gaan. Met onze eigen plashorloges kunnen wij scherp inkopen en ze tegen een hele goede prijs aanbieden.

(Internationale)

Introductie Liberty plaswekker

Na bijna 2 jaar voorbereiding hebben wij de beste plaswekker van de markt geïntroduceerd. De gebruikte techniek is super betrouwbaar. Over het design en het gebruiksgemak krijgen wij lovende feedback van zowel ouders als kinderen. Dit is een geweldige plaswekker die past bij iedereen; van normale tot de zéér diepe slapers. Als optie kan voor de zéér diepe slaper namelijk een draadloos trilelement worden toegevoegd. Dit is het enige draadloze trilelement op de markt en dit zorgt natuurlijk voor optimaal comfort en veiligheid tijdens het slapen. Daarnaast is de Liberty het eerste product uit een nieuw range van producten op hetzelfde platform. Maar daarover later meer.

Introductie

Introductie waterdicht beddengoed

Hoewel wij heel veel kinderen helpen om zo snel mogelijk van het bedplassen af te komen, bieden wij nu ook handige producten om het bed bij plasongelukjes te beschermen. De matrasbeschermers verkochten wij al enkele jaren en daar hebben wij nu ook zeer comfortabele en waterdichte dekbedovertrekken, kussenslopen en slaapzakbeschermers aan toegevoegd. Voor de mensen met een allergie hebben wij speciaal de Gold lijn geïntroduceerd. Dit bedengoed is van zeer hoge kwaliteit en naast waterdicht ook zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt, bedbugs etc. Een waardevolle toevoeging aan ons assortiment van oplossingen voor mensen met plasproblemen.