Oorzaken van bedplassen bij volwassenen

Nog veel meer dan bij kinderen, is bedplassen bij volwassen een onderwerp dat uiterst gevoelig ligt. Het roept een gevoel van schaamte en onzekerheid op, terwijl het meer voorkomt dan u denkt.

Dat u op volwassen leeftijd nog last ervaart van plasongelukjes tijdens de slaap kan verschillende oorzaken hebben:

 • Stress; in de privésferen of op het werk.
 • Medische ingreep; na bijvoorbeeld een operatie kan bedplassen opspelen.
 • Erfelijk; wellicht had u als kind ook moeite hiermee of speelt het bij u later op.
 • Trauma; door hele nare ervaringen of het wegvallen van naasten.
 • Psychische aandoening; vormen van borderline PDD-NOS, ADD/ADHD etc.

De eerste stap die u best kunt zetten is de weg naar uw huisarts. Daarmee kunt u er zonder schaamte over praten en kijken naar mogelijke oplossingen.

Oplossingen tegen bedplassen voor volwassenen

Een veel gehoord advies is overdag regelmatig plassen en ’s nachts een wekker zetten om naar de WC te gaan. Dit zal de klachten verminderen, maar hiermee wordt het probleem niet aangepakt. Het gebruik van een plaswekker kan u helpen om de prikkels van de volle blaas tijdens de slaap te gaan herkennen. Dit werkt vrij simpel en is super effectief.

Bij het gebruik van de plaswekker volgt er een alarm direct nadat de eerste druppels urine worden geplast. U schrikt wakker, voelt dat u moet plassen en gaat naar de WC om de plas af te maken. Door dit dagelijks achter elkaar te herhalen gaan de hersenen het verband leggen tussen het wakker worden en het gevoel van de volle blaas. Dit noemt met ook wel het wekreflex.

Als er geen lichamelijke oorzaken zijn, kan de plaswekkertraining binnen enkele maanden ervoor zorgen dat u voortaan op tijd wakker wordt om naar de WC te gaan. 

Er zijn verschillende plaswekkers die u hierbij wél een gedegen oplossing bieden.

Contessa Plaswekker

 • Deze plaswekker is al heel lang een succesvolle oplossing voor volwassenen
 • Heeft een luide, harde toon voor diepe slapers. Het volume is wel instelbaar van helemaal uit tot heel hard
 • Ontwaakt u moeilijk van geluid, dan kunt u er ook een trilelement aan toevoegen (deze legt u onder het hoofdkussen en is met een lange draad aan de ontvanger gekoppeld) 
 • Naast kopen is het ook mogelijk deze wekker te huren (ideaal om te proberen maar sowieso een duurzame keuze)

Liberty Plaswekker

 • De nieuwste plaswekker in ons assortiment
 • Keuze uit 10 diverse luide alarmen en verschillende volumestanden
 • Ook uit te breiden met een trilelement (draadloos!) als extra weksignaal
 • De zender heeft een oplaadbare batterij

Stille, discrete plaswekker

 • Onze Liberty, maar dan zonder geluid
 • Bestaat uit enkel de oplaadbare zender en het draadloze trilelement
 • Ideaal om discreet te trainen, als u slechthorend of doof bent of angst heeft voor hard geluid

Sensor ondergoed of sensor bedmat?

Om het plassen te signaleren wordt bij de plaswekker sensor ondergoed of een sensor bedmat gebruikt. Hier wordt een zendertje op geklikt en zodra de eerste druppels worden gedetecteerd, gaat het alarm af.

Het voordeel van het sensor ondergoed is het feit dat dit direct tegen het lichaam aan zit en er dus weinig urine nodig is om het alarm af te laten gaan. Deze onderbroeken zijn per model (Damens of Heren) in 3 kleuren en in maat S t/m XXL te verkrijgen.

De sensor bedmat heeft iets meer urine nodig om het alarm af te laten gaan, dus dit duurt wat langer. Het voordeel is wel dat u niet met ander ondergoed hoeft te slapen. Zeker wanneer de plasongelukjes niet dagelijks voorkomen, is dit een comfortabele en veel gekozen oplossing.

 Vergoeding via uw verzekering

Wanneer u een aanvullend pakket heeft bij uw zorgverzekering, komt u mogelijk in aanmerking voor een (volledige) vergoeding van de plaswekker. Bij de meeste aanvullende verzekeringen heeft u per verzekeringsduur namelijk eenmalig recht op een vergoeding , wat kan oplopen tot een hele interessante korting. Bij sommige zorgverzekeraars kunnen wij deze vergoeding ook voor u declareren en dan hoeft u het niet voor te schieten. Wel zo handig.

Raadpleeg onze tool en bekijk welke vergoeding uw verzekeraar biedt.

Geen vergoeding? Vervelend, maar wij helpen u graag. Zo is huren vaak de voordeligste oplossing en ook handig om te ervaren of de plaswekkertraining een passende oplossing voor u is. Wilt u graag even persoonlijk overleg? Bel aub 0297 760 001 en wij bespreken de mogelijkheden. 

Is er ook een plaswekker voor overdag?

Bij problemen en veelvuldige plasongelukjes overdag, biedt onze Apollo24 dagalarm de gewenste oplossing voor u. Deze wekker draagt u dichtbij en is zo klein, dat het eenvoudig in uw broekzak past. Qua alarm kunt u kiezen tussen geluid, tril of combinatie van beiden, dus ook wederom zeer discreet.
Voor het gebruik van deze plaswekker is het mogelijk om uw eigen ondergoed te dragen. U plaats dan in uw onderbroek een sensor inlegger, die gekoppeld is aan de wekker. In plaats van inleggers is het ook mogelijk om de speciale sensorbroeken te gebruiken.