Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Beste keuze Plaswekker

Een plaswekker wordt meestal maar 1 keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbreekt vaak de kennis wat belangrijk is bij het het keuzeproces. Waar moet je op letten? Waarom liggen de prijzen zover uit elkaar? Wat past het beste bij jouw situatie?

Hoe makkelijk wordt jouw kind wakker?

Het is belangrijk hier even goed bij stil te staan, want bedplassers worden in de regel moeilijk wakker. Relevante vragen voor een goede keuze zijn:

  • Is het volume instelbaar? Harder kan nuttig zijn, maar soms ook juist zachter om anderen niet onnodig te wekken.
  • Zijn er verschillende alarmtonen? Tijdens de training kan het helpen af en toe van alarmtoon te veranderen. Hierdoor ontstaat er geen automatisme en blijft de reactiesnelheid geprikkeld.
  • Moet het kind het bed uit om het alarm af te zetten? Het klinkt lekker als dit niet hoeft, maar dat is voor de training echt onverstandig. Vergelijk het met de snooze functie van je eigen wekker. Even knopje indrukken en lekker 10 minuten verder slapen. Met de plaswekkertraining moet je kind juist direct opstaan om verder te plassen op de WC. Het is dus het beste als je echt je bed uit moet om het alarm uit te zetten. 
  • Is er alleen een geluidsalarm of bijvoorbeeld ook een trilalarm? Sommige plaswekker kun je uitbreiden met een trilelement. Dit is echt een uitkomst voor kinderen die heel moeilijk wakker worden of juist bang zijn voor een hard geluid.  

Zomaar een aantal vragen die relevant zijn bij het kiezen van de juiste plaswekker. Alleen Urifoon biedt meerdere typen plaswekkers. Elk kind is immers anders. 
Onze plaswekkers zijn allemaal draadloos, dus zeer comfortabel in gebruik. De bediening is eenvoudig, zodat ook jouw kind de handelingen zelf kan uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je kind zoveel mogelijk zelf doet. Hierdoor wordt de bewustwording van wat er ’s nachts gebeurt vergroot.

Onze plaswekkers hebben allemaal (ook) een irritant alarmsignaal. De Mickey en de Liberty bieden keuze uit verschillende tonen, maar vaak is het zo dat hoe irritanter het geluid hoe beter het is. Het is namelijk de bedoeling dat je kind het alarm zo snel mogelijk uit zet. 
De Liberty en de Contessa kunnen ook met een trilelement worden gecombineerd. Dit werkt het beste bij de hele diepe slapers, bij kinderen die bang zijn voor hard geluid of natuurlijk voor de slechthorende en dove kinderen. 

Deskundige begeleiding is echt belangrijk

Niemand vindt het leuk om midden in de nacht te worden gewekt. Dus voor behoud van de motivatie moet snel vooruitgang zichtbaar zijn en de plaswekkertraining zo kort mogelijk duren. Je kent vast verhalen van mensen die de plaswekker hebben geprobeerd, maar vroegtijdig zijn gestopt omdat het niet werkte. Hun kind werd niet wakker van het alarm.

Met deskundige begeleiding gebeurt dit niet! Een paar voorbeelden van veel voorkomende lastige momenten tijdens een training die met goede begeleiding worden opgelost.

Ook al kan het alarm van een plaswekker veel lawaai maken, niet elk kind hoeft daar direct op te reageren. Wat doe je dan? De training is immers nog niet begonnen, zolang je kind niet reageert op het alarm. Of stel dat je met de plaswekker ontdekt dat jouw kind 3 plasjes per nacht plast. Dit betekent dat het alarm 3 keer per nacht gaat… Dan is een plaswekkertraining wel erg vermoeiend. Voor je kind én voor jou.

Vaak wordt zonder goede begeleiding in dit soort situaties de plaswekkertraining op een gegeven moment gestaakt terwijl het kind nog niet zindelijk is. Zonde van de investering (tijd en geld) en je kind is nog steeds niet geholpen om van het bedplassen af te komen. Met alle teleurstellingen als gevolg.

Indien jullie niet door iemand uit het medische circuit wordt begeleid, bijvoorbeeld een kinderarts of plaspoli, kun je gebruik maken van onze deskundige helpdesk voor persoonlijke begeleiding. Met gerichte adviezen en speelse oefeningen kunnen wij jouw kind wel laten reageren op het alarm en/of het aantal plasmomenten ’s nachts reduceren. Hierdoor wordt er snel vooruitgang geboet, blijft de motivatie hoog en duurt de training niet onnodig lang.
Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plaswekkertrainingen met begeleiding een hogere slagingskans hebben, dan wanneer er geen deskundige begeleiding is.

Detecteren van urine voor het alarm afgaat

Voor een effectieve plaswekkertraining is het heel belangrijk dat je kind wordt gewekt op het moment dat de eerste druppels urine het lichaam verlaten. Als het dan wakker wordt, stopt het namelijk met plassen en het voelt dan de prikkels van de blaas die nog vol is. Als dit dagelijks wordt herhaald koppelen de hersenen het wakker worden aan de prikkels van een volle blaas: Het wekreflex. 
Als veel urine nodig is om het alarm af te laten gaan, zal je kind tegen de tijd dat het wakker wordt van het alarm niet meer de prikkels van een volle blaas voelen. Er is al teveel geplast en de blaas is niet meer vol. Om het bedplassen te signaleren en het alarm af te laten gaan, zijn de volgende opties mogelijk:

Sensorbroekjes (meest gekozen)

Dit ziet er uit als normaal ondergoed, maar er zijn sensordraden in verwerkt die het alarm kunnen laten activeren m.b.v. een zendertje dat op het broekje wordt geklikt. Omdat het ondergoed direct tegen het lichaam zit, worden de eerste druppels urine snel opgemerkt om het alarm af te laten gaan.
Op de markt worden meerdere systemen met sensorbroekjes aangeboden en er zit verschil in het bereik van de sensordraden in het broekje. Bij de Urifoon sensorbroekjes voorjongens is het bereik het grootst/breedst en dit kan bij sommige jongens nodig zijn om de eerste druppels te signaleren. Hett nadeel van het sensor ondergoed is wel dat dit apart moet worden aangeschaft, maar het is wel de meest snelle weg naar droge nachten.

Katoenen bedmat

Deze bedmat heeft dezelfde sensordraden als in het sensorondergoed. De draden liggen wat verder uit elkaar, maar bedekken een veel groter gebied dan een sensorbroekje. De sensor bedmat kan goed worden gebruikt voor kinderen en volwassenen die nauwelijks in bed plassen, maar het wel willen weten wanneer het gebeurt. Ze hoeven niet dagelijks sensor ondergoed te dragen, maar kunnen slapen zoals ze zijn gewend. Het nadeel is wel dat er (veel) meer urine nodig is om het alarm te activeren. Hierdoor duurt het ontwikkelen van een wekreflex vaak langer, want je voelt bij het wakker worden onvoldoende prikkels van een volle blaas.

Zender in het eigen ondergoed

Er zijn producten op de markt waarbij je een zendertje in het eigen ondergoed plaatst. Zodra dit zendertje nat wordt, gaat het alarm af.
Een belangrijk voordeel is dat je je eigen ondergoed kunt blijven gebruiken. Maar hoe groot is het zendertje? Een kleine zender zit misschien comfortabeler, maar waar plaats je die? 2 op de 3 bedplassers zijn jongens en waar komen ben hen de eerste druppels urine. Dat is lastig te voorspellen, dus vaak is veel urine nodig om het zendertje te bereiken. Hierdoor voelt je kind bij het wakker worden niet meer de prikkels van een volle blaas en moet vaak het bed worden verschoond.
Een grotere zender zou dan de oplossing zijn, maar dat zit natuurlijk niet lekker in je ondergoed. Daarbij plas je elke dag over het zendertje heen. Dit moet natuurlijk wel elke keer goed schoon worden gemaakt .

Ons advies is voor de oplossing met sensor ondergoed te kiezen. Misschien wel iets duurder, maar zoveel effectiever. Hierdoor neemt de slagingskans op een succesvolle training alleen maar toe. 

Betrek je kind in het keuzeproces

Het succes van een plaswekkertraining wordt vooral beïnvloed door de motivatie van jouw kind. Betrek hem of haar daarom in het keuzeproces. Je kind moet met de plaswekker trainen en dat is best een spannend proces. Het helpt wanneer dit gebeurt met materiaal waar jouw kind helemaal achter staat.

Reacties
Laat een reactie achter