Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer

Kan een plaswekker mijn kind van het bedplassen helpen?

Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nog in bed plast als door de ouder(s). Helaas hangt bedplassen nog in de taboe sfeer. Best bijzonder en onnodig, want meer dan 100.000(!) kinderen ouder dan 5 jaar plassen nog meerdere keren per week in bed. Het komt dus veel vaker voor dan men waarschijnlijk denkt.
En als over bedplassen wordt gesproken, komt het fenomeen plaswekker ook geregeld ter sprake. Men hoort en leest uiteen lopende verhalen. Van droog in een paar nachten tijd tot wekenlang slapeloze nachten met een gefrustreerd kind dat nog steeds in bed plast. Veel ouders benaderen ons daarom met de vraag: Werkt de plaswekker echt?
 
De plaswekker is zeker niet voor elk kind dat in bed plast altijd de juiste oplossing. Vermoed je een lichamelijke oorzaak, omdat jouw kind bijvoorbeeld ook overdag heel erg vaak plast, is het advies eerst contact op te nemen met de huisarts. Maar heel vaak is er geen lichamelijke oorzaak. Jouw kind slaapt vast en krijgt dus niets of weinig mee van wat er gebeurt. Het heeft een zogenoemde hoge wekdrempel. Hierdoor wordt het gevoel van een volle blaas tijdens de slaap niet (tijdig) herkend. Met bedplassen als gevolg.
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat in deze situatie de plaswekker de beste methode is om versneld van het bedplassen af te komen. De plaswekker is alleen geen wondermiddel! Het probleem is echt niet opgelost als de plaswekker in huis is gehaald. De plaswekker is wel een hulpmiddel die u in staat stelt het probleem bedplassen serieus aan te pakken.

Wat is een plaswekker

De plaswekker geeft een alarm op het moment dat jouw kind begint te plassen. Hij of zij moet van dit alarm wakker worden, waardoor het in een reflex stopt met plassen en naar de wc gaat om het af te maken. Door consequent snel te reageren op het alarm ontwikkelt het kind een wekreflex op het gevoel van een volle blaas. Maar zoals gezegd, de plaswekker is geen wondermiddel. De volgende punten zijn doorslaggevend voor een snelle, succesvolle plaswekkertraining:

Dagelijks gebruik

Daarmee bedoelen we elke nacht. Afwisselen tussen plaswekker en luier is niet verstandig. We willen namelijk een wekreflex trainen en dat lukt niet met een luier. Gaat u op vakantie of een weekendje weg? Vanuit trainingsperspectief zien wij het liefst dat de plaswekker mee gaat. Voor een meer discreet alarm hebben we hiervoor bijvoorbeeld plaswekkers met een (stil) trilalarm. Bent u gescheiden en slaapt uw kind op meerdere locaties? Overleg goed met uw ex-partner of deze ook mee wil werken aan de training. 50% van de dagen wel trainen maakt het echt veel minder effectief.

Geef niet op!

De eerste 2 weken zijn vaak het zwaarst. Iedereen moet wennen aan het geluid. De gebroken nachten zijn pittig, soms ook voor eventuele broertjes of zusjes die reageren op het alarm. Maar dit is in de regel alleen de eerste nachten. Het wordt erg vermoeiend indien jouw kind meerdere keren per nacht plast, dus meerdere keren per nacht wordt gewekt. Maak in dit geval gebruik van onze begeleiding. Wij hebben gerichte adviezen die bij heel veel kinderen ervoor zorgt dat de plas frequentie ’s nachts minder wordt. Hierdoor is de training wel vol te houden.
Deze begeleiding is ook belangrijk als jouw kind niet reageert op het alarm. Neem echt contact met ons op als uw kind na een aantal nachten nog niet reageert op het alarm. 
 
Stop niet te snel met trainen. Één zwaluw maakt nog geen zomer. En na 1 droge week is uw kind nog niet zindelijk. Ons advies is de plaswekker net zo lang te gebruiken, totdat uw kind 3 weken achter elkaar droog heeft doorgeslapen of zelf op tijd is wakker geworden om naar de WC te gaan. Gaat het daarna zonder plaswekker nog 2 weken goed, is wat ons betreft de training geslaagd!
Wij raden u dan ook echt aan deze 5 weken af te maken. Hoe eerder u stopt, hoe groter is de kans op een terugval. En uit ervaring weten wij dat kinderen het meer vervelend vinden om na een paar maanden weer met een plaswekker te gaan trainen dan nu nog even door te gaan.

De deskundige begeleiding is uniek

Maak gebruik van de GRATIS persoonlijke en professionele begeleiding van Urifoon! Iedereen die een nieuwe plaswekker van ons heeft gekocht of gehuurd, kan hier gratis gebruik van maken.
Niemand vindt het leuk om midden in de nacht te worden gewekt. Dus door een plaswekker gewekt worden moet als nuttig worden ervaren. Elk wekmoment is een stapje dichter bij zindelijk zijn. Onze begeleiding helpt echt om de training zo effectief en efficiënt te laten verlopen. Hierdoor duurt de training niet onnodig lang, reageert uw kind snel op het alarm, beperken wij het aantal plasmomenten per nacht en blijft uw kind gemotiveerd om de training af te maken.
 

Motivatie van het kind

Deze is niet altijd even makkelijk door te beïnvloeden, maar is wel belangrijk. Met gemotiveerde kinderen gaat de training sneller en wordt deze vaker succesvol afgerond. Van hen is meer dan 90% binnen 3 maanden zindelijk.
Het is dus belangrijk vooraf na te denken wat voor jullie een goed moment is om met een plaswekkertraining te gaan beginnen. Het is een training die aandacht vergt. Wordt dit serieus opgepakt, dan zijn de resultaten verbluffend goed. Zo niet, dan kan het tot teleurstellingen leiden. De plaswekker is immers geen wondermiddel…
Trainen jullie zelfstandig zonder tussenkomst van huisarts, GGD en/of plaspoli? Wij begeleiden graag tijdens de gehele training. Bij heel veel mensen maakt dit het verschil tussen een wel of niet succesvol afgeronde training.
Reacties
Laat een reactie achter