Anderen lezen ook

Slaapcyclus van een peuter: hoe werkt het en hoe verbeter je het?
Slaapcyclus van een peuter: hoe werkt het en hoe verbeter je het?
11 April 2025
Alles wat je moet weten over de slaapcyclus van een peuter. Je ontdekt hoe de slaapfases verlopen, hLees meer
Chronotype: ontwikkel een vast slaapritme
Chronotype: ontwikkel een vast slaapritme
7 April 2025
Een chronotype is een typering die verwijst naar jouw natuurlijke slaap- en waakritme, beïnvloed doLees meer
Slaapcyclus: fasen, duur en optimalisatie voor een betere nachtrust
Slaapcyclus: fasen, duur en optimalisatie voor een betere nachtrust
1 April 2025
Wanneer de slaapcyclus wordt verstoord, bijvoorbeeld door vaak wakker te worden, kan dit leiden tot Lees meer
Blaasontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling en voorkomen
Blaasontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling en voorkomen
21 Maart 2025
Een blaasontsteking veroorzaakt klachten zoals een branderig gevoel bij het plassen, vaak kleine beeLees meer

Plaswekker broekjes

De Urifoon plaswekker gebruik je met speciaal hiervoor ontwikkelde sensorbroekjes. Dit is op het oog heel mooi ondergoed, dat eruit ziet als normaal ondergoed. Het enige verschil zijn subtiel onzichtbare verwerkte sensordraadjes in het kruis en aan de voorkant zitten twee drukknoopjes waar het zendertje van de plaswekker op wordt geklikt.

Dit sensor ondergoed heeft een belangrijk doel: Het moet de eerste druppels urine zo snel mogelijk detecteren, zodat direct het alarm af gaat wanneer er wordt geplast. Dit is namelijk hét moment dat je kind moet gaan leren herkennen tijdens de slaap.

Jongens en meisjes zijn lichamelijk anders gebouwd. Daarom is het patroon van de sensordraadjes bij het ondergoed van jongens anders dan bij meisjes. Zo weten we zeker dat de eerste paar druppels urine het alarm altijd af laat gaan.

Plaswekker met sensor bedmat

Een alternatief voor het sensor ondergoed is gebruik te maken van een sensor bedmat. Dit is een katoenen mat waarin dezelfde sensordraden als in het sensor ondergoed is verwerkt. Hierdoor kan je gewoon in het eigen ondergoed slapen en als er in bed wordt geplast, zal het sensordraad het zendertje activeren om het alarm af te laten gaan.

Het nadeel van zo’n bedmat is wel, dat er meer urine nodig is om het alarm af te laten gaan.

Deze bedmat wordt dan ook vooral in speciale situaties gebruikt. Denk hierbij aan:

  • Volwassenen die af en toe in hun bed plassen, maar als het gebeurt willen ze het wel snel weten
  • Personen die geen ondergoed kunnen dragen tijdens de nacht.

De sensor bedmat wordt dan ook vooral gebruikt binnen zorginstellingen of door volwassenen.

Plaswekker met het eigen ondergoed

Er zijn ook plaswekkers die geen sensorbroekjes nodig hebben. Zij maken vaak gebruik van een clip waar overheen moet worden geplast om het alarm te activeren. Omdat lang niet altijd goed is te voorspellen waar de eerste druppels urine wordt geplast, hebben deze plaswekkers vaak meer urine nodig om het alarm te activeren.

Hierdoor is er vaak al zoveel geplast, dat je bij het wakker worden niet meer voelt dat je moet plassen. De blaas is dan al te leeg geplast. Dit maakt het voor je kind heel lastig om het verband te leggen tussen het wakker worden en het gevoel van te moeten plassen.

Deze oplossingen zijn voordeliger, maar hebben vaak veel minder effect. Er wordt geen of onvoldoende vooruitgang geboekt tijdens de training en na meerdere gebroken nachten wordt vaak de training teleurgesteld gestaakt. Zonde van het geld en je kind is plast nog steeds in bed.

Meest succesvolle plaswekkertraining tegen bedplassen

Ons advies is een plaswekker te kiezen die gebruik maakt van sensor ondergoed. Deze plaswekkertraining  werkt zo goed tegen bedplassen, omdat het alarm van de plaswekker af gaat op het cruciale moment: Direct wanneer je kind de eerste druppels urine plast. Als je kind snel en goed wakker wordt van het alarm (daar helpen we je bij met hele gerichte oefeningen en adviezen) zal het in een reflex de sluitspier van de blaas sluiten en voelen dat de blaas nog helemaal vol zit. Er is op dat moment immers nog maar heel weinig geplast. 

Door dit dagelijks te herhalen, gaan de hersenen het verband leggen tussen het wakker worden en het gevoel van de volle blaas. Het wekreflex is zich aan het ontwikkelen. Bij een goed ontwikkeld wekreflex zal je kind uit zichzelf en op tijd wakker worden van een volle blaas en niet meer in bed plassen.

Reacties
Laat een reactie achter