Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Oorzaken van kinderen die in hun broek plassen

Het is heel vervelend als jouw kind overdag (soms) in zijn of haar broek plast. Anderen kunnen het zien of ruiken en dit kan heel confronterend zijn. Zeker als je kind al wat ouder wordt.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom jouw kind nog last heeft van plasongelukjes overdag en deze zijn grofweg in 3 groepen te verdelen: 

  1. Je kind is heel actief met andere dingen bezig, zoals spelen, gamen of een programma te kijken. Hierdoor negeert het de signalen van een volle blaas, want het wil niets missen. Totdat het te laat is... 
  2. Je kind voelt niet dat het moet plassen en spant niet op het juiste moment de sluitspier aan. Dit kan vaak voorkomen of op bepaalde momenten dat je kind nerveus of opgewonden over een bepaalde spannende gebeurtenis is. 
  3. Er kunnen lichamelijk oorzaken zijn waardoor je kind last heeft van plasongelukjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine blaas of een urineweginfectie. Als je het vermoeden hebt dat er iets medisch speelt, raden wij met de huisarts contact op te nemen. 

Wat de oorzaak ook is, probeer in ieder geval niet boos te worden op jouw kind. Jouw kind kan er zelf namelijk niets aan doen en vindt het zelf ook vervelend genoeg. Wij adviseren complimenten te geven op de dagen dat de broek wel droog is gebleven. Dit stimuleert jullie beiden enorm.

Oplossingen bij broekplassen

Gelukkig zijn er ook oplossingen waarmee wij jullie mee kunnen helpen.

Een veel gebruikte methode is het zogenaamde klokplassen. Dit zijn vaste momenten waarop jouw kind "verplicht" naar de WC moet gaan. Op deze manier wordt een plasroutine ontwikkeld en hierdoor wordt de kans op plasongelukjes aanzienlijk verkleind. Een zeer effectief hulpmiddel hierbij is een plashorloge.

Voor het opvangen van druppels en scheutjes urine gedurende de dag is het mooie absorberende ondergoed van UnderWunder een zeer goede oplossing. Het ziet er uit als normaal ondergoed, maar heeft binnenin een absorberend kruis dat de urine opneemt zonder dat het aan de buitenkant zichtbaar is. Niemand zal zien dat je kind speciaal ondergoed draagt, ook niet bij het verkleden rondom gym. Dit ondergoed is beschikbaar in verschillende modellen en designs. Klik hier voor meer informatie.    

Voelt je kind niet dat het plast, dan is de plaswekker voor overdag de meest effectieve oplossing. Met deze plaswekker wordt je kind overdag er elke keer aan herinnerd wanneer het begint te plassen. Door dit dagelijks te herhalen gaat je kind op een gegeven moment de prikkels van een volle blaas zelf op tijd herkennen te voelen, waardoor op tijd naar de WC wordt gegaan en niet meer in de broek wordt geplast. Meer informatie over de plaswekker voor overdag vind je hier

Reacties
Laat een reactie achter