Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Oorzaken van bedplassen bij kinderen

Bedplassen is meestal een samenspel van verschillende factoren en wordt zelden veroorzaakt door een lichamelijke afwijking. Zo kan het voorkomen dat een kind 's nachts meer urine produceert dan andere kinderen. Ook kunnen spanningen een belangrijke rol spelen. Bedplassen komt in ieder geval niet doordat uw kind 's avonds teveel heeft gedronken. En uw kind plast ook niet in bed, omdat het 's nachts te diep zou slapen. Uw kind wordt wel moeilijker wakker.
Veel kinderen worden zindelijk wanneer ze tussen de 18 maanden en 3 jaar oud zijn. Het merendeel van de kinderen heeft hun blaas onder controle tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn. Voordat een kind 5 jaar is, is het dus normaal dat een kind gedurende de nacht niet droog blijft. Plast een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig in bed? Dan spreekt men van bedplassen en naarmate het langer duurt en het kind ouder wordt, kan men dat als een probleem ervaren.

Primair en secundair bedplassen

Er zijn twee vormen van bedplassen: primair en secundair bedplassen.
Bij primair bedplassen is een kind nooit langer dan 6 maanden aan één stuk droog geweest. Van secundair bedplassen spreekt men wanneer een kind tenminste 6 aansluitende maanden droog is gebleven, maar daarna gedurende ten minste 3 maanden 2x per week of vaker in bed plast.

Bewust plassen

Vaak is de oorzaak van het primair bedplassen bij kinderen dat jouw kind nog niet heeft geleerd zich 's nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen. Een volle blaas geeft een signaaltje aan de hersenen door. De hersenen moeten ervoor zorgen dat dit signaal zodanig wordt aangevoeld, dat men daarvan tijdens de slaap wakker wordt. Overdag is men zich veel beter bewust van dit proces. Daarom zijn kinderen overdag vaak eerder zindelijk is dan 's nachts.

Genetische oorzaken bedplassen

Kinderen met ouders, broers of zussen die last (gehad) hebben van bedplassen, hebben zelf ook een grotere kans om last van bedplassen te krijgen. Over het algemeen komt primair bedplassen meer voor bij jongens dan bij meisjes. Van alle bedplassende kinderen herstelt ongeveer 15% uit zichzelf, de rest heeft baat bij een oplossing tegen bedplassen, zoals de plaswekkertraining.

Psychische oorzaken bedplassen

Primair bedplassen wordt zelden veroorzaakt door psychische oorzaken. Secundair bedplassen daarentegen komt vaker voor bij kinderen die een sociale of psychisch stressvolle situatie hebben meegemaakt, zoals een scheiding van de ouders.

Oplossingen voor kinderen

Bij kinderen is er gelukkig vaak geen (lichamelijk) probleem met het plassen. Er is een probleem met de timing! En de juiste timing van het plassen kan men zich met een plaswekkertraining aanleren.
Reacties
Laat een reactie achter