Meest gestelde vragen

Wanneer kan ik met mijn kind met de plaswekker beginnen?

Belangrijkste voorwaarde is dat je kind zelf aangeeft om droog te willen worden. De plaswekker is een hulpmiddel bij een training die vooral 's nachts plaats vindt. Je kind wordt tijdens de slaap gewekt op het moment dat het begint te plassen. Als je niet gemotiveerd bent om van het bedplassen af te komen, dan vind je het wel prima om bijvoorbeeld in een luier te plassen in plaats van 's nachts te worden gewekt om naar de wc te gaan. Hoe leuk het alarm ook klinkt of eruit ziet.

Ons advies is de training eerst met je kind te bespreken. Vergelijk het hierbij met zwemles. Daar is ook doorzettingsvermogen voor nodig. Voordat je eraan begint weet namelijk niemand precies hoe lang het gaat duren. Als je kind dat beseft en klaar is met de luierachtige oplossingen, dan is het juiste moment aangebroken. Onze plaswekkertraining met deskundige begeleiding zorgt er dan voor dat ruim 90% binnen 3 maanden van het bedplassen is verlost. 

Bij verreweg de meeste kinderen wordt het bedplassen veroorzaakt door het ontbreken van een goed wekreflex bij het signaal van een volle blaas. Dat kan uitstekend met de plaswekker worden aangeleerd. Maar bij enkele kinderen heeft het bedplassen een lichamelijke oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te kleine blaas of problemen met de urineweg. Of kan het een gevolg zijn van bepaalde medicijnen. Als je hier over twijfelt is het raadzaam eerst contact op te nemen met de huisarts. Zij kunnen het beste bepalen of het op dat moment verstandig is om met de plaswekker te gaan trainen.

 

Welke plaswekker is voor mijn kind het meest geschikt?

De ene persoon wordt makkelijker wakker dan de andere persoon. Wij bieden daarom verschillende typen plaswekkers. Voor de normale tot diepe slaper adviseren wij de Mickey plaswekker. Bij een diepe slaper heeft de Liberty plaswekker onze voorkeur. Voor de zeer diepe slaper is de Liberty eventueel uit te breiden met een draadloos trilelement. Naast het alarmsignaal gaat dan ook het trilelement hard gaat trillen. Dit trilelement heeft geen draad en kan overal worden neergelegd, maar de meeste mensen leggen het onder het kussen of bij de heupen. Van dit trillen wordt echt iedereen wakker.

Elke plaswekker voor de nacht is draadloos. Je kind ligt dus niet aan een draad vast en kan gewoon comfortabel en veilig slapen. Bij elke plaswekker leveren wij ook motiverende scorekaarten. Zo wordt op een leuke en stimulerende manier de training bijgehouden en biedt het goede inzichten op het moment dat van de Urifoon begeleiding gebruik wordt gemaakt.

Het is belangrijk te weten dat in het begin van de training de gebruiker niet altijd direct wakker hoeft te worden van het alarm. Als je kind na een week nog niet snel op het alarm reageert, raden wij je echt aan even contact met ons op te nemen. De training is dan namelijk nog niet echt begonnen en het leidt waarschijnlijk vooral tot ergernis en frustraties. Dat is niet de bedoeling en ook niet nodig. Wij zijn al sinds 1954 gespecialiseerd in het gericht helpen bij dit soort situaties en gaan jullie beiden dan verder helpen zodat wel snel op het alarm wordt gereageerd. Dat is immers het belangrijkste voor een effectieve training.

Aarzel niet om ons even te bellen op 0297 760 001 als meer informatie is gewenst.

 

Vallen de sensorbroekjes groot of klein?

De sensorbroekjes vallen iets groter dan gemiddeld. Daarom maken wij gebruik van combinatiematen. Zo hebben wij bijvoorbeeld maat 116/122 en maat 128/134. is het reguliere ondergoed van je kind maatje 122, dan adviseren wij bij ons maat 116/122 te kiezen. De volgende maat is namelijk echt te groot.

Ondergoed kan thuis over het eigen ondergoed worden gepast. Als de gekozen maat toch niet goed is, kan het worden geruild.

Onze maattabel kan ook een uitkomst bieden.

 

Moet ik mijn kind zelf ook tussentijds wakker maken om naar de wc te gaan?

Nee, je kind moet uitsluitend reageren op het alarm dat afgaat wanneer de blaas helemaal vol is en de eerste druppels vrijkomen in het Urifoon sensorbroekje. Zelf tussentijds wekken heeft namelijk 2 nadelen:

  1. Het is moeilijk je kind dan echt goed wakker te krijgen, zodat het niet bewust is van wat er gebeurt. Met de plaswekkertraining leert je kind bewust te worden wanneer er moet worden geplast.
  2. Het is belangrijk je kind te wekken op het moment dat het echt moet plassen of zelfs begint te plassen. Dit moment moet namelijk worden herkend. Indien jij bepaalt wanneer je kind wordt gewekt wordt zo'n leermoment ontnomen en dat is echt zonde. Jullie willen allebei namelijk zo snel mogelijk van het bedplassen af zijn. Toch? 

 

Mijn kind plast meerdere keren per nacht in bed. Wat kan ik het beste doen?

Waarschijnlijk herken je dan ook het beeld dat je kind overdag (heel) weinig plast omdat het altijd zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Je kind wil niets missen met spelen of gamen. Of misschien vindt je kind het vervelend om naar de wc te gaan en stelt het uit tot het de plas écht niet meer kan ophouden.

Deze situaties kunnen voor een gespannen blaas zorgen. Op het moment dat je kind heerlijk slaapt, ontspant de blaas volledig. Bij veel van deze kinderen zien wij dat er dan juist tijdens de slaap veel plasmomenten zijn.

De oplossing is vrij eenvoudig: Het is belangrijk je kind de plas niet onnodig lang op te houden en bijvoorbeeld elke 1,5 - 2 uur te laten plassen om de blaas rustig te houden. Hierdoor blijft de blaas rustig en is er ’s nachts waarschijnlijk minder urine productie.

De uitvoering kan wel een uitdaging zijn. Je kind is namelijk gewend om bewust het plassen uit te stellen. Hier zijn handige hulpmiddelen voor, zoals onze plashorloges. Deze mooie horloges geven gedurende de dag een herinnering om op ingestelde tijden naar de wc te gaan. Maar thuis een eierwekker of ander alarm gebruiken is natuurlijk een goede eerste stap om die plasroutine te verbeteren.

 

Mijn kind weet ’s morgens niets meer te herinneren hoe hij/zij die nacht heeft gereageerd. Wat kan ik het beste doen?

Dit horen wij best vaak. In zo'n situatie is je kind niet bewust van wat er 's nachts is gebeurd. Die bewustwording is juist het belangrijkste wat we moeten bereiken van de training. Bedplassen is namelijk onbewust plassen, want niemand plast voor de lol in bed. Dus als je kind niet meer weet wat de afgelopen nachten is gebeurd, raden wij je aan de per mail ontvangen adviezen goed te lezen of even onze deskundige helpdesk te bellen (0297 760 001). Zo kunnen we jullie met gericht verder helpen. 

 

Mijn kind wordt niet wakker van het alarm. Wat kan ik het beste doen?

Ook dit komt best vaak voor. De meeste bedplassers zijn namelijk kinderen die moeilijk wakker worden. Anders worden ze ook wel snel wakker van een nat bed, maar dat gebeurt ook vaak niet.

Het niet reageren op het alarm kan meerdere oorzaken hebben. Deze worden in de informatie mails die bij de training worden verstuurd toegelicht. Zijn deze niet toereikend of heb je behoefte aan gericht persoonlijk advies? Neem dan even contact op met onze deskundige helpdesk op 0297 760 001. Wij nemen dan de voortgang van de training door en kunnen jullie zo gericht verder helpen.

 

Hoe lang moet mijn kind droog zijn voordat het zonder plaswekker mag slapen?

Wij hanteren 21 droge nachten achter elkaar. Na die 21 droge nachten is het tijd om je kind te zonder plaswekker te laten slapen. Voor veel kinderen een spannend moment! Zijn er in de eerst volgende 14 nachten ook geen plasongelukjes? Yes! Dan is de training wat ons betreft geslaagd. Als wij dit moment via een kort mailtje te horen krijgen, sturen wij je kind een leuke felicitatie na deze mooie prestatie waar iedereen trots op mag zijn. 

Deze 35 droge nachten zijn belangrijk, want te vroeg stoppen vergroot de kans op een terugval en daar zit niemand op te wachten. Er wordt nu getraind om er de rest van je leven vanaf te zijn. Hoewel een terugval nooit kan worden uitgesloten, is de kans met onze aanpak wel een stuk kleiner. Daarbij vallen deze 35 droge nachten binnen de totale gemiddelde trainingsduur van 10 - 12 weken!  

Ook even een toelichting op de "droge nachten". Dit kunnen nachten zijn waarin er helemaal niet is geplast of nachten waarin je kind zelf op tijd is wakker geworden om naar de wc te gaan. Gebeurt dat laatste? Geweldig want je kind toont aan echt zindelijk te zijn door op tijd zelf wakker te worden om naar de wc te gaan. 

Het komt bij veel kinderen ook voor dat er 's nachts opeens helemaal niet meer wordt geplast. Heerlijk natuurlijk om niet midden in de nacht je bed uit te hoeven om naar de wc te gaan. Maar de vraag blijft dan wel aanwezig of je kind wel wakker zou worden als het wel moest plassen. Het liefst wil je een antwoord op die vraag. Door op een bepaalde wijze je kind uit te dagen, kan je zo'n situatie creëren. Wij raden dit aan op het moment dat je kind nog niet vaak heeft laten zien zelf op tijd wakker te kunnen worden, maar opeens gewoon 's nachts niet meer hoeft te plassen.

Benieuwd hoe dit uitdagen werkt? Neem hiervoor even contact op met onze deskundige helpdesk. Zo kunnen we het beste advies voor jouw kind geven.

 

Hoe werkt de begeleiding / helpdesk?

Iedereen die een nieuwe plaswekker van ons heeft besteld, heeft recht op telefonische deskundige begeleiding. Deze persoonlijke begeleiding neemt de voortgang van de training van uw kind als vertrekpunt en adviseert waar nodig om de voortgang en de effectiviteit van de training te vergroten. Voorbeelden kunnen zijn:

  • Uw kind gaat na onze adviezen wel reageren op het alarm,
  • Uw kind plast na onze adviezen nog maar 1 ipv 3 keer per nacht in bed
  • Uw kind wordt na onze adviezen zich wel bewust wat er gebeurt wanneer het alarm gaat.

Iedereen die een nieuwe plaswekker van ons heeft besteld, heeft recht deze telefonische deskundige begeleiding. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met onze helpdesk (0297 760 001). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Wat doe ik met de scorekaart?

U vult het ’s ochtends samen met uw kind in volgens de toelichting op de achterzijde. U begint altijd met dag 1 van het formulier. Dit is niet gerelateerd aan de datum van de maand. Na 4 weken kunt u een kopie van de volledig ingevulde scorekaart mailen naar [email protected]nl, zodat wij heel gericht de voortgang van de training met u kunnen doornemen.

 

Hoe krijg ik een nieuwe scorekaart?

U kunt de scorekaart downloaden door hier te klikken. Let u er wel op bij het terug sturen uw naam en klantnummer te vermelden.

 

De plaswekker heeft vannacht onterecht geen alarm gegeven. Wat moet ik doen?

Het is uiteraard heel vervelend wanneer uw kind in bed heeft geplast, maar het alarm niet is afgegaan. In dit geval verzoeken wij u de volgende stappen te doorlopen totdat de oorzaak van het probleem is verholpen:

A. Controleer of de plaswekker in het stopcontact zit en het volume aan staat

B. Controleer of het zendertje met beide drukknopen goed op het sensorbroekje zat bevestigd

C. Test het zendertje, door beide drukknopen met iets van metaal (bv een lepeltje, schaar of paperclip) met elkaar te verbinden. Indien het alarm dan niet af gaat, verzoeken wij u het batterijtje uit het zendertje te halen. Zie de handleiding. Druk het bovenste batterijcontact een klein beetje aan en plaats de batterij terug tussen beide batterijcontacten (met de tekst naar boven). Het zendertje zal nu wel werken. Zo niet, neem dan aub contact met ons op op telefoonnummer 0297 760 001 of mail naar [email protected]

D. Test de sensorbroekjes door het zendertje erop te klikken en het kruis met warm water nat te maken. Het alarm zal af moeten gaan. Omdat water niet is te vergelijken met urine zal het wel iets langer duren.

Mochten deze stappen geen oplossing bieden, verzoeken wij u ons te contacten via telefoonnummer 0297 760 001 of per mail naar [email protected] Wij helpen u dan graag om het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.