Plaswekkers

Met een plaswekker is uw kind snel van bedplassen af. In ons assortiment vindt u verschillende types plaswekkers. Voor 's nachts of overdag, met verschillende type alarmsignalen en verschillende vormgeving. U kunt losse plaswekkers kopen of huren, of een volledig plaswekkerpakket bestellen. Welke wekker het beste is voor uw kind, hangt af van zijn of haar slaappatroon. Hulp nodig bij uw keuze? Wij adviseren u graag bij het vinden van de juiste plaswekker.

Plaswekker kopen | Plaswekker huren | Plaswekkerpakketten

Filter soort plasprobleem
Filter soort slaper
Filter producten
Pagina 1 van 2

De plaswekker is de beste oplossing tegen bedplassen

De plaswekker is volgens de wetenschap de beste manier om van het bedplassen af te komen. In de praktijk worden veel methoden gebruikt om het bedplassen te verhelpen, bijvoorbeeld door het  kind te wekken en te laten plassen als de ouders zelf naar bed gaan. Dit ene plasmoment zorgt er bij veel kinderen voor dat er verderop in de nacht niet meer hoeft te worden geplast. Het probleem van het bedplassen lijkt opgelost, maar feitelijk is dat natuurlijk niet zo.

Hetzelfde geldt voor het nemen van medicijnen. Het meest gebruikte medicijn zorgt ervoor dat het lichaam minder urine aanmaakt. Dit voorkomt de kans op bedplassen, maar het fundamentele probleem van het bedplassen wordt ook hier niet opgelost.

Met de plaswekker leert het kind ook tijdens de (diepe) slaap de prikkels van een volle blaas te herkennen. Via de hersenen zal het wekreflex van het kind worden gestimuleerd en ontwikkeld. Zo leert het op tijd wakker te worden om naar de wc te gaan.

De slagingskans

De slagingskans van de Urifoon plaswekkertraining is zo’n 90% indien uw kind voldoet aan de volgende 2 stellingen:

  1. Mijn kind is zelf gemotiveerd om van het bedplassen af te komen.
  2. Er is geen lichamelijke oorzaak waarom mijn kind in bed plast.

Indien u weet of vermoedt dat er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt, adviseren wij u eerst contact op te nemen met de huisarts om gezamenlijk te bepalen wat de beste route is om het bedplassen aan te pakken.

De plaswekker

De plaswekker bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De ontvanger. Hier komt het alarm geluid uit op het moment dat in bed wordt geplast. Optioneel kan bij bepaalde plaswekkers ook een trilelement worden aangesloten.
  • De zender. Deze signaleert de eerste druppels urine in het Urifoon sensorbroekje en geeft dit draadloos door naar de ontvanger.
  • Het Urifoon sensor ondergoed. Dit op het oog normale ondergoed is beschikbaar in alle gangbare maten en bevat speciale sensordraden. Middels 2 drukknopen wordt het zendertje op het sensor ondergoed geklikt.

Daarbij worden bij elke plaswekker scorekaarten stickers meegeleverd, zodat de voortgang van de training kan worden vastgelegd en de motivatie van uw kind positief kan worden geprikkeld door middel van het winnen van punten en het dagelijks plakken van een sticker.

De sensorbroekjes worden overigens niet standaard bij de plaswekker geleverd, tenzij u een Urifoon plaswekker pakket bestelt. In de pakketten zitten de sensorbroekjes wel en vaak krijgt u dan ook een leuke korting op de totaalprijs. Alle pakketten zijn zo samengesteld dat u daarmee direct aan de slag kunt om het bedplassen aan te pakken.

De werking van de plaswekker

Indien de plaswekkertraining wordt gevolgd, draagt het kind tijdens de nacht het Urifoon sensor ondergoed. Zodra het kind begint met bedplassen zullen de eerste druppels urine in het ondergoed via de sensordraden het zendertje activeren. Het zendertjes geeft een signaal naar de ontvanger en het alarm gaat direct af. Dit gaat allemaal heel snel, zodat het alarm af gaat bij het verlies van de eerste druppels urine.

Nu is het belangrijk dat uw kind snel reageert op het alarm en er door wordt gewekt. In een reflex zal het stoppen met bedplassen. Dan dient het zendertje van het sensorbroekje te worden afgehaald en pas daarna kan het alarm worden uitgeschakeld. Men loopt daarna door naar de wc en de plas wordt afgemaakt.

Omdat het sensor onderbroekje nat is, kan deze die nacht niet meer worden gedragen. Los van de hygiëne zal het alarm direct af gaan als het zendertje op een nat sensorbroekje wordt geklikt. Dus na het uitplassen op de wc wordt een droog sensorbroekje aangetrokken. Nadat hier weer het zendertje op is geklikt, kan uw kind lekker verder slapen.

De plaswekker training

Door het alarm van de plaswekker wordt uw kind gewekt direct op het moment dat het begint te plassen. Dit kritieke moment is belangrijk, want eigenlijk had uw kind zich net daarvoor zelf moeten wekken om op tijd naar de wc te gaan om het bedplassen te voorkomen. Helaas doet uw kind dat nog niet omdat de wekreflex op de prikkels van een volle blaas nog onvoldoende is ontwikkeld of omdat de wekdrempel te hoog is. Uw kind slaapt door de signalen heen en plast in bed.

Door het alarm van de plaswekker wordt uw kind precies op het juiste moment gecorrigeerd en gewezen op het feit dat het in bed plast. Op dat moment voelt men nog de aandrang van een volle blaas en dat moet men dus ook tijdens een (diepe) slaap gaan leren herkennen. Het alarm lijkt eigenlijk net iets te laat, want de eerste druppels urine zitten al in het ondergoed. Maar door dagelijks met de plaswekker te slapen en te trainen ontwikkelt uw kind het wekreflex op de signalen en prikkels van een volle blaas en wordt het wakker juist voordat het begint te plassen.

Binnen gemiddeld 8 tot 12 weken leert uw kind zichzelf op tijd te wekken zodat op de wc wordt geplast en het bedplassen tot het verleden behoort.

De deskundige begeleiding van Urifoon

De plaswekker is geen wondermiddel maar een hulpmiddel bij de plaswekkertraining. Zoals bij alle trainingen is het een leerproces van vallen en opstaan. Voor veel kinderen is de Urifoon begeleiding bij de plaswekkertraining hierbij doorslaggevend geweest. Ons team deskundige begeleiders helpen u en uw kind gedurende de training om deze zo snel en effectief mogelijk te laten doorlopen.

In de praktijk kunnen situaties die een negatieve invloed hebben op de motivatie en de slagingskans van de training. Maar met de deskundige begeleiding van Urifoon worden deze opgelost. Een aantal veel voorkomende voorbeelden waar wij hele gerichte en effectieve oplossingen voor u en uw kind bieden zijn:

  • Iedereen in huis wordt van het alarm wakker, behalve het kind waar het om draait.
  • Het kind plast elke nacht 3-4 keer, waardoor het kind – maar waarschijnlijk ook de ouders – veel te moe zijn geworden, de motivatie wordt verloren en de irritatie toeneemt.
  • Het kind stopt wel met plassen als het alarm gaat, maar wordt niet wakker en staat niet op om naar de wc te gaan.

Zonder juiste begeleiding van de juiste medische specialist of het deskundige team van Urifoon haken veel kinderen en ouders tussentijds bij deze praktijkvoorbeelden af. Er is geld uitgegeven aan een plaswekker maar zonder resultaat. Een negatieve ervaring rijker maar een illusie armer. En dat is doodzonde, want deze situaties zijn met praktische oefeningen ook voor diepe slapers goed te overwinnen. Hierdoor wordt de motivatie behouden en is de slagingskans erg groot.

Lees hier meer over de begeleiding bij de Urifoon plaswekker training.

Het resultaat

Van de gemotiveerde kinderen zonder lichamelijke oorzaak voor het bedplassen is met de Urifoon plaswekkertraining zo’n 90% binnen 8 tot 12 weken van het bedplassen verlost! Hoe geweldig zou het zijn als uw kind binnen enkele maanden ook niet meer in zijn of haar bed plast?

Wel doen tijdens de training

  • Dagelijks trainen en met de plaswekker goed aangesloten slapen.
  • Indien uw kind niet snel reageert op en wakker wordt van het alarm contact opnemen voor deskundige begeleiding. Doe dit ook als vaker dan 2 keer per nacht wordt geplast. Als u vanuit het medisch circuit wordt begeleid, neem dan contact met hen op.
  • Laat uw kind vooral ’s ochtends voldoende drinken en laat hem/haar gedurende de dag frequent naar de wc gaan.
  • Stop pas met de plaswekker nadat 21 nachten achtereen droog zijn doorgekomen.

Niet doen tijdens de training

  • Een luier dragen over het sensor ondergoed
  • Uw kind wekken en laten plassen op het moment dat u naar bed gaat
  • Te snel stoppen met de plaswekker en denken dat u er al bent (of dat het toch niet beter wordt)
  • Boos worden op uw kind. Hij/zij kan er echt niets aan doen dat het nog in bed plast.