Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Oplossing tegen bedplassen volgens artsen

Het gebruik van de plaswekker is de beste methode om kinderen, maar ook volwassenen, die bedplassen van dit ongemak af te helpen. Dit concludeert Jeugdarts Dr Frank van Leerdam in zijn promotie onderzoek in het VU medisch centrum. Direct na gebruik van de plaswekker bleef tussen de 70% en 90% van de bedplassende kinderen droog. Twee jaar later was nog steeds 70% van hen van het bedplassen af. Kinderen die zowel bed- als broekplasten werden net zo vaak droog. 42% van deze groep werd ook overdag droog.

Snel zichtbaar resultaat met een plaswekker

Bij gebruik van de plaswekker ontstaat binnen gemiddeld 2 maanden een stramien waarbij het kind, voor het in bed plast, wakker wordt en naar het toilet gaat. Of doorslaapt zonder te plassen. Zonder behandeling wordt per jaar slechts 15 tot 18% van de bedplassers droog.

Taboe

Bedplassen is het meest voorkomende psychosociale probleem waar wat aan te doen is. Voor de Jeugd Gezondheid Zorg (JGZ) zou het een belangrijk onderwerp moeten zijn. Maar er rust een groot taboe op.
Ook bij volwassen komt bedplassen voor. 1 op de 200 volwassenen lijdt zijn hele leven al aan bedplassen. De helft van hen heeft nooit een hulpverlener geconsulteerd. Volwassenen die bedplassen kunnen in een groot sociaal isolement verkeren. Vaak durven zij geen relatie aan te gaan en zien op tegen op vakantie gaan en het elders logeren.

Psychische problemen verdwijnen

Van Leerdam kon eerdere suggesties, dat er voor de normale bevolking een relatie zou zijn tussen bedplassen en urineweginfecties of obstipatie, tenietdoen. Verder bleek uit het onderzoek dat bedplassen niet wordt veroorzaakt door psychische problemen, maar dat het leidt tot psychische problemen die verdwijnen bij de behandeling.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Dr Frank van Leerdam.

Reacties
Laat een reactie achter