Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bedplassen?

Bedplassen is meestal een samenspel van verschillende factoren en wordt zelden veroorzaakt door een lichamelijke afwijking. Zo kan het voorkomen dat een kind 's nachts meer urine produceert dan andere kinderen. Ook kunnen spanningen een belangrijke rol spelen.

Bedplassen komt in ieder geval niet doordat uw kind 's avonds teveel heeft gedronken. En uw kind plast ook niet in bed, omdat het 's nachts te diep zou slapen. Uw kind wordt wel moeilijker wakker.

Bewust plassen

Veelal is de oorzaak van het bedplassen, dat uw kind (nog) niet heeft geleerd zich 's nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen. Een volle blaas geeft een signaaltje aan de hersenen door. De hersenen moeten ervoor zorgen dat dit signaal zodanig wordt aangevoeld, dat men daarvan tijdens de slaap wakker wordt. Overdag is men zich veel beter bewust van dit proces. Vandaar dat men overdag meestal eerder zindelijk is dan 's nachts.

 Er is dus gelukkig geen probleem met het plassen. Er is een probleem met de timing! En de juiste timing van het plassen kan men zich met een training aanleren.

 

 
Lees ook: