Er zijn meerdere methoden om bedplassen aan te pakken. Een opsomming.

In de loop der jaren zijn er vele methoden ontwikkeld om mensen van het bedplassen af te helpen. De meeste methoden bestaan uit trainingen. Het lichaam wordt getraind om te herkennen wanneer de blaas 's nachts vol is.

Links in het menu treft u informatie over de meest in Nederland gebruikte methoden, zoals de plaswekker, medicijnen, droogbedtrainingen etcetera.

Nadat u de verschillende methoden heeft gelezen, bent u het waarschijnlijk met de wetenschap en onze overtuiging eens dat de plaswekker training de beste en snelste methode tegen bedplassen

 

PLASWEKKER

De plaswekker is verreweg de meest effectieve en snelste methode om van het bedplassen af te komen. De plaswekkermethode is een training waarbij het kind leert wakker te worden wanneer de blaas een signaal afgeeft als deze vol is.

Eenvoudig en doeltreffend
De plaswekker werkt erg eenvoudig en is zeer doeltreffend. Om de plaswekker te gebruiken heeft u speciale broekjes nodig waarin een vochtsensor zit. De verbinding tussen het broekje en de plaswekker is draadloos.

Op het moment dat uw kind naar bed gaat, trekt hij/zij het speciale sensorbroekje aan. Zodra uw kind 's nachts in bed begint te plassen en de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen, gaat direct het alarm van de plaswekker af. Hierdoor wordt uw kind prompt gewekt en in een reflex zal de sluitspier van de blaas zich sluiten.

Vervolgens wordt de wekker uitgezet en wordt de plas op het toilet afgemaakt. Belangrijk is dat uw kind goed wakker is en zich volledig bewust is van het plassen op het toilet. Daarna wordt weer een schoon broekje aangetrokken en kan uw kind weer lekker verder slapen.

Een gemiddelde training duurt 2 à 3 maanden. De periode is mede afhankelijk van de motivatie en consequentheid waarmee de training wordt uitgevoerd.

 

MEDICIJNEN

Stoppen met bedplassen is een leerproces. Uw kind heeft immers geen probleem met plassen. Maar wel met de timing van het plassen. Althans zolang er geen lichamelijke problemen zijn geconstateerd die het bedplassen veroorzaken. Daarom zijn medicijnen alleen vaak niet de oplossing.

Minder urine aanmaken
Soms schrijft een arts ter ondersteuning van een zindelijkheidstraining een medicijn voor, bijvoorbeeld Minrin (desmopressine). Dit medicijn zorgt ervoor dat er 's nachts minder urine wordt aangemaakt, waardoor de blaas zich minder snel vult en de kans op bedplassen wordt verkleind. Uw kind mag 's avonds niet al teveel drinken, omdat het middel ervoor zorgt dat de huid vocht vasthoudt.
Minrin helpt uw kind de hele nacht droog door te laten slapen. Het is eigenlijk symptoombestrijding van het probleem bedplassen en het heeft geen werking op het leerproces. Daarom is het medicijn zeer geschikt voor tijdelijk gebruik bij logeerpartijtjes of schoolkampen.

Rekbaarheid blaas vergroten
Indien is aangetoond dat uw kind een te kleine blaas heeft dan wordt Dridase (oxibutinine) of Vesicare (solifenacine) voorgeschreven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de blaas beter rekbaar wordt, zodat meer urine kan worden opgeslagen en de kans op bedplassen wordt verkleind.

 

PREVENTIEF WAKKER MAKEN

Het kind preventief wakker maken is een veel toegepaste methode.

Plassen in wakkere toestand
U spreekt van tevoren met uw kind af dat u hem/haar op een vastgesteld tijdstip wakker maakt. Wek uw kind op een rustige manier op het afgesproken tijdstip en zeg dat dit ook de afspraak was. Zeg de naam van uw kind hardop als u denkt dat uw kind nog niet goed wakker is en doe het licht aan. Het is heel belangrijk dat uw kind goed wakker is! Anders houdt u namelijk het slapend plassen in stand.

Nadat de plas op het toilet is gedaan, kan uw zoon of dochter weer lekker verder slapen.

 

KALENDER OF MOTIVATIE METHODE

Dit is een methode van positief belonen.

Maak samen met uw kind een kalenderblad met een vakje per dag. Aan de hand van de "nachtelijke prestaties" mag uw kind 's morgens een vakje inkleuren, een zonnetje tekenen of een sticker plakken. Bij een nat bed blijft het vakje leeg.

Na iedere 10 ingevulde vakjes geeft u de van tevoren afgesproken beloning. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het kiezen wat er die avond wordt gegeten, langer opblijven of na het eten nog even buiten mogen spelen.

Al spelenderwijs wordt uw kind gemotiveerd liefst elke nacht droog door te komen.

 

BLAASTRAINING

's Ochtends laat u uw kind in korte tijd 2 bekers water leeg drinken. Als het plasmoment zich aandient, wordt deze uitgesteld. Tel bijvoorbeeld langzaam tot 10. Herhaal dit de daarop volgende dagen en probeer het moment van plassen steeds langer uit te stellen.

Een andere manier is om uw kind in een maatbeker te laten plassen. De daarop volgende dagen moet dan worden geprobeerd meer te plassen dan de vorige keer.

De overtuiging bij deze methode is, dat uw kind met een grotere blaas meer kans heeft de nacht droog te overbruggen dan met een kleinere blaas.

 
 

Lees ook: