Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bedplassen?

Oorzaken van bedplassen bij kinderen

Bedplassen is meestal een samenspel van verschillende factoren en wordt zelden veroorzaakt door een lichamelijke afwijking. Zo kan het voorkomen dat een kind 's nachts meer urine produceert dan andere kinderen. Ook kunnen spanningen een belangrijke rol spelen. Bedplassen komt in ieder geval niet doordat uw kind 's avonds teveel heeft gedronken. En uw kind plast ook niet in bed, omdat het 's nachts te diep zou slapen. Uw kind wordt wel moeilijker wakker.

Veel kinderen worden zindelijk wanneer ze tussen de 18 maanden en 3 jaar oud zijn. Het merendeel van de kinderen heeft hun blaas onder controle tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn. Voordat een kind 5 jaar is, is het dus normaal dat een kind gedurende de nacht niet droog blijft. Plast een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig in bed? Dan spreekt men van bedplassen en naarmate het langer duurt en het kind ouder wordt, kan men dat als een probleem ervaren.

Primair en secundair bedplassen

Er zijn twee vormen van bedplassen: primair en secundair bedplassen. Bij primair bedplassen is een kind nooit langer dan 6 maanden aan één stuk droog geweest. Van secundair bedplassen spreekt men wanneer een kind (of volwassene) tenminste 6 aansluitende maanden droog is gebleven, maar daarna gedurende ten minste 3 maanden 2x per week of vaker in bed plast.

Bewust plassen

Vaak is de oorzaak van het primair bedplassen bij kinderen dat uw kind nog niet heeft geleerd zich 's nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen. Een volle blaas geeft een signaaltje aan de hersenen door. De hersenen moeten ervoor zorgen dat dit signaal zodanig wordt aangevoeld, dat men daarvan tijdens de slaap wakker wordt. Overdag is men zich veel beter bewust van dit proces. Daarom zijn kinderen overdag vaak eerder zindelijk is dan 's nachts.

Genetische oorzaken bedplassen

Kinderen met ouders, broers of zussen die last (gehad) hebben van bedplassen, hebben zelf ook een grotere kans om last van bedplassen te krijgen. Over het algemeen komt primair bedplassen meer voor bij jongens dan bij meisjes. Van alle bedplassende kinderen herstelt ongeveer 15% uit zichzelf, de rest heeft baat bij een oplossing tegen bedplassen, zoals de plaswekkertraining.

Psychische oorzaken bedplassen

Primair bedplassen wordt zelden veroorzaakt door psychische oorzaken. Secundair bedplassen daarentegen komt vaker voor bij kinderen die een sociale of psychisch stressvolle situatie hebben meegemaakt, zoals een scheiding van de ouders.

Oplossingen voor kinderen

Bij kinderen is er gelukkig vaak geen (lichamelijk) probleem met het plassen. Er is een probleem met de timing! En de juiste timing van het plassen kan men zich met een plaswekkertraining aanleren.

Oorzaken bedplassen bij volwassenen

Ook bij volwassenen komt bedplassen regelmatig voor: 1 op de 100 Nederlanders lijdt eraan. De oorzaken zijn divers; van een tijdelijk probleem als nasleep van een operatie, tot een langdurig probleem dat al speelt sinds kindertijd.

Secundair bedplassen bij volwassenen kan lichamelijke oorzaken hebben, zoals het niet in staat zijn urine te concentreren, een toename in urineproductie, urineweginfecties of andere problemen met urinewegen. Daarnaast kunnen sociale of psychische stress een rol spelen. Denk aan een trauma na bijvoorbeeld het overlijden van een naaste of het betrokken zijn geweest bij een ongeluk. Ook psychische aandoeningen zoals ADD/ADHD en borderline,kunnen de oorzaak van bedplassen zijn.

Wanneer u als volwassene in bed plast, is het altijd aan te raden een huisarts te raadplegen. Ook voor volwassenen zijn diverse oplossingen beschikbaar. Een plaswekkertraining is bijvoorbeeld ook voor volwassenen erg effectief. Daarnaast kan absorberend ondergoed helpen om droog de nacht door te komen.

 

Lees ook: