Waarom jouw kind weer in bed plast is niet met 1 verklaring te beantwoorden. In dit artikel leggen we uit waarom kinderen na een langere periode van zindelijkheid weer in bed kunnen plassen en wat je eraan kunt doen.

Het kan als ouder behoorlijk frustrerend en misschien zelfs zorgwekkend zijn: Je kind was al lange tijd ’s nachts droog en begint opeens weer in bed te plassen. Dit fenomeen, ook wel terugval of secundaire enuresis genoemd, komt vaker voor dan je denkt en heeft verschillende mogelijke oorzaken.

Mogelijke oorzaken van terugkerend bedplassen

Als je kind na jaren droog te zijn geweest weer begint met bedplassen, is er vaak een onderliggende oorzaak. Er zijn verschillende redenen mogelijk en hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

Psychologische oorzaken

  • Stress of angst: Grote veranderingen zoals een nieuwe school, een verhuizing, echtscheiding of spanningen in het gezin kunnen leiden tot bedplassen.
  • Trauma of emotionele gebeurtenissen: Een ingrijpende ervaring, zoals het verlies van een dierbare, kan invloed hebben op het plasgedrag.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen: Kinderen met faalangst of een laag zelfbeeld kunnen onbewust weer gaan bedplassen.

Lichamelijke oorzaken

  • Groei en hormonale veranderingen: Tijdens groeispurten kan het lichaam tijdelijk moeite hebben met het reguleren van de urineproductie in de nacht.
  • Hormonale disbalans: Een (tijdelijk) tekort aan het antidiuretisch hormoon (ADH) kan leiden tot een hogere urineproductie tijdens de nacht. Als je kind nooit hoefde te plassen ’s nachts en nu opeens wel, kan bedplassen het gevolg zijn.
  • Blaasproblemen: Een overactieve blaas kan ervoor zorgen dat een kind de urine minder lang kan ophouden.
  • Urineweginfectie (UTI): Pijn bij het plassen en vaker aandrang kunnen een indicatie zijn van een blaasontsteking wat de kans op bedplassen vergroot.
  • Obstipatie: Een volle darm kan druk uitoefenen op de blaas, waardoor deze minder goed functioneert.

Slaap gerelateerde oorzaken

  • (Zeer) diepe slaper: Het slaappatroon van je kind kan veranderen en sommige kinderen gaan zo diep slapen, dat ze de signalen van een volle blaas niet op tijd meer herkennen tijdens de slaap.
  • Slaapapneu: Ademhalingsproblemen zoals slaapapneu kunnen invloed hebben op de controle over de blaas.

Externe factoren

  • Veranderingen in routine: Vakanties, logeerpartijen of een ander slaapritme kunnen een tijdelijke invloed hebben.
  • Vermoeidheid: Kinderen die oververmoeid zijn, hebben minder controle over hun blaas tijdens de nacht.
  • Veranderd drinkpatroon: Door bijvoorbeeld sport of heel warm weer kan het drinkpatroon veranderen. Als je kind overdag te weinig drinkt en dit aan het einde van de dag gaat inhalen, kan dit ervoor zorgen dat de blaas 's nachts vaker vol raakt.

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om bedplassen aan te pakken:

  1. Blijf geduldig en begripvol. Het is belangrijk om kalm te blijven en je kind niet te straffen. Het plast niet expres in bed en bestraffen kan juist averechts werken.
  2. Stimuleer goede drinkgewoonten. Moedig je kind aan om overdag (en vooral in de ochtend) voldoende te drinken en beperk het in de vroege avond. Vermijd cafeïne houdende dranken, zoals cola en thee.
  3. Stimuleer goede plasgewoonten. Laat je kind gedurende de dag frequent naar de WC gaan om te plassen, bijvoorbeeld elke 2 uur. Hierdoor raakt de blaas niet gespannen.
  4. Creëer een vast slaapritme. Zorg voor een regelmatig slaapschema en laat je kind voor het slapengaan nog een keer naar de WC gaan.
  5. Houd een plasdagboek bij. Noteer wanneer het bedplassen plaatsvindt en of er bepaalde patronen te herkennen zijn. Dit kan helpen om de oorzaak te achterhalen.
  6. Raadpleeg een arts bij aanhoudend bedplassen. Als het bedplassen lang aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals overmatige dorst, buikpijn of koorts, is het verstandig om een arts te raadplegen.
  7. Start met de plaswekkertraining. Met de plaswekkertraining leert je kind een wekreflex te ontwikkelen op de prikkels van een volle blaas tijdens de slaap.

Wat is belangrijk bij een goede plaswekkertraining?

Een goede plaswekkertraining voldoet aan de volgende 4 punten:

  1. Je kind wordt snel wakker van het alarm. Op dat moment is nog maar heel weinig geplast en zit de blaas nog zo goed als vol.
  2. Je kind word goed wakker van het alarm. Als je kind goed wakker is geworden van het alarm, zal het de zo goed als volle blaas ook voelen. Het gevoel van het moeten plassen. Precies dit gevoel moet tijdens de slaap worden herkend.
  3. Voorkom onnodig veel plasmomenten (lees: alarm momenten) gedurende de nacht. Hierdoor wordt de training minder vermoeiend en is deze veel beter vol te houden voor alle betrokkenen (kind, ouders en eventuele broertjes en zusjes die in het begin misschien ook door het alarm worden gewekt).
  4. Zorg voor een goede coach of begeleiding tijdens de plaswekkertraining. Bij wie kan je voor deskundig advies terecht als (1 van) de vorige 3 punten niet (lukt)/lukken?

Als je kind niet snel én goed wakker wordt van het alarm heeft de plaswekker weinig effect. Als je kind te traag wakker wordt, is er al teveel geplast zodat het gevoel van de volle blaas voorbij is. En als je kind niet goed wakker wordt, is het zich niet bewust van wat er gebeurt en voelt het niet de volle blaas. Het gevoel dat het moet leren herkennen.

Hierdoor is het leereffect nihil en gaan de gebroken nachten opbreken. De kans is heel groot dat in deze situatie de training voortijdig wordt gestopt.

Urifoon is de enige leverancier van plaswekkers die jou en je kind coachen gedurende de het gebruik van de plaswekker. Zo helpen we je kind met speelse en gerichte oefeningen om wel snel en goed wakker te worden van het alarm. Hierdoor is vooruitgang snel zichtbaar en dit motiveert natuurlijk enorm. Met gerichte adviezen over het drinken en plassen overdag zorgen we er ook voor dat het alarm ’s nachts niet onnodig vaak af gaat. Hierdoor is onze plaswekkertraining ook minder vermoeiend dan wanneer je zelf met een willekeurige plaswekker aan de slag gaat.

Met onze aanpak bieden wij de hoogste slagingskans dat je kind weer snel van het bedplassen af is. Als je kind eerder met een plaswekker heeft getraind, is bij een terugval het opnieuw kort gebruiken van de plaswekker vaak super effectief. Je kind had even weer het steuntje in de rug nodig om de plas weer op tijd te gaan herkennen.

Binnen de meeste aanvullende verzekeringen wordt de plaswekker eenmalig vergoed. Ben je benieuwd of jouw verzekering de plaswekker ook vergoedt? Klik dan hier.

Conclusie

Bedplassen na een langere periode van zindelijkheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, lichamelijke veranderingen of slaapproblemen. Het is belangrijk om geduldig te blijven en samen met je kind naar een oplossing te zoeken. Met de juiste aanpak is het opnieuw bedplassen vaak goed te verhelpen.

Heb je vragen over onze plaswekkertraining of wil je meer weten over bedplassen en de mogelijke oplossingen die wij kunnen bieden? Laat het ons weten en wij helpen je graag!