Is bedplassen erfelijk? Ja en wij helpen je kind zindelijk worden
Bedplassen, ook wel enuresis nocturna genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Hoewel de meeste kinderen tussen de 3 en 5 jaar uit zichzelf ’s nachts zindelijk worden, lukt dit zeker niet bij iedereen. Ongeveer 15% van de 6-jarigen en ook nog zo’n 7% van de 8 jarigen plast nog in bed. Hoe vervelend dit voor het kind zelf ook is, erfelijkheid speelt hierbij een grote rol. Maar geen probleem, wij helpen je kind zindelijk worden.
Wat betekent erfelijk eigenlijk?
Erfelijkheid betekent dat bepaalde eigenschappen of aandoeningen van ouders op kinderen via genen worden doorgegeven. Dit geldt ook voor bedplassen. Als één van de ouders vroeger als kind lang in bed plaste, is de kans ongeveer 43% dat hun kind ook langer in bed zal plassen. Als beide ouders vroeger lang nodig hadden om ’s nachts zindelijk te worden, stijgt deze kans zelfs tot 77%! Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke studies.
Waarom is bedplassen erfelijk?
Bedplassen kan erfelijk zijn door verschillende factoren. Een van de belangrijkste is de ontwikkeling van de blaas en de controle daarover. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wat kleinere blaas, zodat minder urine kan worden opgevangen en er ’s nachts vaker moet worden geplast. Of aan een blaas die minder goed functioneert, zoals een overactieve blaas.
Daarnaast kan de productie van het zogenaamde antidiuretisch hormoon (ADH), dat de urineproductie 's nachts vermindert, minder worden aangemaakt of minder effectief zijn bij kinderen die in bed plassen.
Door de erfelijkheid kunnen deze factoren worden overgedragen aan je kind en het bedplassen generatie op generatie beïnvloeden.
Wat kun je doen?
Het helpt te beseffen dat je kind er niets aan kan doen dat het langer dan gemiddeld in bed plast. Als ouder zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen om je kind bij het bedplassen te helpen:
- Geduld en begrip: Het is belangrijk om geduld te bewaren en begripvol te zijn. Het bedplassen gebeurt niet expres en je kind straffen helpt echt niet. Sterker nog, dit kan averechts werken.
- Routine: Zorg voor een vaste drink- en plas routine overdag en rondom het naar bed gaan. Laat je kind vooral in de ochtend goed drinken, laat het frequent plassen overdag en beperk het drinken het laatste uur voor het slapen gaan.
- Medische hulp: Raadpleeg de huisarts als je kind zo’n 7-8 jaar oud is en het nog steeds last heeft van bedplassen. Of eerder als je het vermoeden hebt dat er een lichamelijke oorzaak aan het bedplassen ten grondslag ligt.
Het beste advies: Ga met Urifoon aan de slag!
Urifoon heeft in 1954 de plaswekker in Nederland geïntroduceerd en sindsdien de meest succesvolle plaswekkertraining ontwikkeld. Dit is dé oplossing voor kinderen die geen lichamelijke oorzaak hebben van het bedplassen.
De plaswekker – en daar zijn er velen van op de markt beschikbaar - geeft een alarm als je kind begint te plassen. Het is de bedoeling dat je kind daar snel en goed wakker van wordt, zodat de blaas nog bijna helemaal vol is. Door dit nachten achter elkaar te herhalen, leert je kind de volle blaas op tijd te herkennen en wordt daar uit zichzelf wakker van. Dit noemen we het wekreflex.
In de praktijk worden bedplassers moeilijk wakker. Dit herken je mogelijk ook bij jouw kind. De kans bestaat dan, dat je kind door het alarm van de plaswekker heen slaapt en pas wakker wordt als de blaas al helemaal leeg is geplast. Of wel wakker wordt van het alarm, maar nog zo slaapdronken is, dat het zich helemaal niet beseft van wat er op dat moment gebeurt.
In deze situaties heeft het gebruik van de plaswekker geen effect.
Urifoon is de enige leverancier van plaswekkers, waarbij jij en je kind door een expert worden gecoacht tijdens het gebruik van de plaswekker. Dus gedurende de gehele plaswekkertraining.
Met hele gerichte oefeningen en adviezen wordt jouw (zeer) diepe slaper wél snel én goed wakker van het alarm. Je zal snel vooruitgang zien en de slagingskans van de plaswekkertraining is verreweg het hoogst. Significant hoger dan wanneer je tijdens de training vastloopt en je kind niet goed op het alarm van de plaswekker reageert.
Ruim 90% van de kinderen is binnen 10 weken ook ’s nachts de baas van zijn of haar blaas. Niet voor even, maar voor de rest van zijn of haar leven. Wij onderzoeken dit al jaren structureel onder onze gebruikers, dus wij weten wat we zeggen. Maar veel belangrijker, hier geven honderden échte klanten hun mening over onze plaswekkertraining.
Conclusie
Het bedplassen van je kind kan door erfelijkheid zijn bepaald. Met geduld, begrip en de juiste aanpak kan je kind ’s nachts zindelijk worden. De huisarts kan hierbij ook adviseren. Als er geen lichamelijke oorzaak aan het bedplassen ten grondslag ligt, heb je met de Urifoon plaswekkertraining inclusief de coaching de grootste kans dat het bedplassen snel verleden tijd is.
Heb je vragen over onze plaswekkertraining of wil je meer weten over bedplassen, de plaswekkers of de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar? Laat het ons weten!
Veelgestelde vragen
{{ item.title }}