Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, maar met de juiste aanpak kun je je kind helpen om ook ’s nachts de baas te zijn over de blaas. Hier zijn de 14 beste tips om je op weg te helpen:

1. Heb begrip en wees geduldig

Het is belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Leg je kind uit dat bedplassen een veelvoorkomend probleem is. Maar liefst 15% van de 6-jarigen en zo’n 10% van de 7-jarigen plast nog in bed. We praten er niet of nauwelijks over, dus we weten het niet van elkaar, maar het komt echt vaker voor dan je denkt. Er is dus geen reden voor schaamte. Dit helpt je kind zich minder uniek en gestrest te voelen.

2. Let goed op het plasgedrag overdag

Als je kind overdag frequent naar de WC gaat (zeg elke 2 uur) en de plas niet onnodig lang ophoudt, blijft de blaas rustig en raakt het niet gespannen. Door ook vlak voor het slapen gaan te plassen, gaat je kind met een zo leeg mogelijke en ontspannen blaas slapen. Dit verkleint de kans op een nat bed.

Een plashorloge is een veel gebruikt hulpmiddel om kinderen gedurende de dag te helpen herinneren om naar de WC te gaan, zodat een goede plasroutine ontstaat. Wil je hier meer van weten? Klik kan hier.

3. Houd het drinkgedrag goed bij

Veel kinderen drinken ’s middags het meest, omdat in de ochtend eigenlijk te weinig is gedronken. Probeer dan je kind vooral in de ochtend goed te laten drinken. Hierdoor kan het de sluitspier overdag al goed trainen en het vermindert de hoeveelheid drinken aan het einde van de dag. Tegen de tijd dat dit namelijk in urine is omgezet, ligt je kind al lekker te slapen en dat vergroot de kans op bedplassen.

4. Focus op de droge nachten 

Geef je kind complimenten en misschien zelfs kleine beloningen wanneer het een droge nacht heeft. Dit kan je kind motiveren en aanmoedigen om door te gaan met de goede gewoonten zoals het letten op het drinken en plassen overdag.

5. Rust en Regelmaat

Zorg voor een rustige en regelmatige avondroutine. Veel kinderen gaan hier goed op en dit kan de kans op bedplassen verkleinen.

6. Volg een goede plaswekkertraining

Met een goede plaswekkertraining wordt je kind snel en goed wakker gemaakt direct op het moment dat het begint te plassen. De blaas is dan nog nagenoeg vol en je kind voelt dit op dat moment dan ook. Het is namelijk hetzelfde gevoel als je overdag voelt dat je moet plassen. Door dit dagelijks te herhalen, ontwikkelt je kind een wekreflex van dit gevoel van het moeten plassen tijdens de slaap. Het wordt dus voortaan op tijd wakker als het moet plassen. Bij een goede plaswekkertraining worden jij en je kind deskundig begeleid in het geval je kind niet snel of niet goed wakker wordt van het alarm en dus op dat moment slaapdronken reageert. Want als dat het geval is, heeft het gebruik van de plaswekker weinig nut. Veel bedplassers zijn diepe slapers en worden moeilijk wakker. Dit maakt de deskundige begeleiding extra belangrijk.

7. Blaastraining

Met de blaastraining leer je je kind de plas overdag steeds wat langer vast te houden door de tijd tussen toiletbezoeken geleidelijk te verlengen. Het doel is de blaas steeds wat groter te maken.  

8. Achterhalen van de oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken waardoor kinderen in bed plassen. Klik hier om meer over de meest voorkomende oorzaken te lezen. Door de oorzaak te achterhalen, kan ook gericht aan de beste oplossing tegen het bedplassen van jouw kind worden gewerkt.

9. Vraag om medisch advies

Als het bedplassen aanhoudt, als je je zorgen maakt of vermoedt dat er een lichamelijke oorzaak aan het bedplassen ten grondslag ligt is het raadzaam je huisarts te contacten. Deze kan je dan gericht verder helpen.

10. Medicatie 

Er zijn 2 soorten medicatie die best veel worden gebruikt. Het ene medicijn ontspant de blaas, waardoor deze groter wordt en meer urine kan opvangen. Het andere medicijn zorgt ervoor dat het lichaam ’s nachts minder urine aanmaakt. In beide gevallen wordt de kans op bedplassen verkleind. Deze medicijnen zijn alleen op recept via de huisarts verkrijgbaar en kunnen tijdelijk worden gebruikt. Het is dus meestal ook geen structurele oplossing tegen het bedplassen.

Maar vooral het medicijn dat de urineproductie vermindert, kan een goede tijdelijke oplossing zijn bij het logeren of een schoolkamp.

11. Gebruik goede bescherming van het bed

Denk hierbij aan een goede matrasbeschermer bijvoorbeeld ook aan een waterafstotend dekbedovertrek of kussensloop. Goede oplossingen verminderen stress, vermoeidheid én vuile was.

Benieuwd hoe deze goede bescherming eruit ziet? Klik dan hier.

12. Open Communicatie

Bespreek het bedplassen openlijk met je kind en zorg voor een ondersteunende omgeving. Bedplassen komt veel vaker voor dan je denkt en je kind kan er niets aan doen. Door er over te praten ontstaat er geen taboe en voelt je kind zich minder alleen.

13. Let erop wat je drinkt (en eet)

Dranken met cafeïne erin kunnen de blaas irriteren. Net zoals citrusvruchten. Prik in drank zorgt bij veel kinderen voor een hogere urineproductie. Om de kans op bedplassen te verkleinen is het verstandig hier goed op te letten en zoveel als mogelijk te vermijden.

14. Creëer een fijne slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer comfortabel is qua temperatuur en dat er een nachtlampje is, zodat je kind zich veilig voelt en gemakkelijk zonder angst naar het toilet kan gaan.

Met deze tips kun je je kind helpen om droge nachten te hebben en het zelfvertrouwen te vergroten. Wil je het liefst persoonlijk advies over jouw kind? Neem dan aub even contact met ons op. Wij helpen je graag!