Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Wat is de beste plaswekker voor mijn kind

Elk kind is anders. Gelukkig maar. En dit geldt ook voor het slapen en wakker worden. Niet elk kind wordt even snel en goed wakker als het andere kind. Ook binnen de groep kinderen die in bed plassen, zien wij grote verschillen. Hoe makkelijk wordt jouw kind wakker? En zijn er andere factoren belangrijk om mee te nemen in de keuze van de beste plaswekker voor jouw kind? 
Een plaswekkertraining begint pas wanneer het kind snel wordt gewekt door het alarm. Er is dan namelijk maar een beetje geplast en de blaas zit nog goed vol. Als dit nachten achter elkaar gebeurt, gaan de hersenen het verband leggen tussen het wakker worden en het gevoel van een volle blaas. Dit wordt ook wel het wekreflex genoemd.
 
Als het lang duurt voordat een kind reageert op het alarm is er al veel geplast. De blaas is al dermate leeg, dat je zeer waarschijnlijk de prikkels van een volle blaas niet meer voelt. In dit geval wordt je kind wel wakker gemaakt, omdat het in bed heeft geplast, maar het ontwikkelt zo geen wekreflex.
Als het lang duurt voordat je kind reageert op het alarm is de training nog niet begonnen en boek je niet snel vooruitgang. De gebroken nachten leiden vooral tot irritaties en het is lastig om de motivatie te behouden. In deze situaties wordt er ook vaak gestopt met de plaswekker. Het heeft niet gewerkt. Je kent deze verhalen vast. Maar feitelijk was de training met de plaswekker nog niet eens echt begonnen…

Hoe krijg je jouw kind snel wakker?

Het doel van de plaswekker is je kind zo snel mogelijk wakker te maken op het moment dat de eerste druppels urine worden geplast. Nu wordt het ene kind makkelijker wakker dan het andere kind. Daarom maken wij onderscheid tussen 3 verschillende typen slapers en per type adviseren wij een bepaald type plaswekker.

Daarnaast kunnen andere factoren belangrijk zijn voor het kiezen van de juiste plaswekker. Denk hierbij aan meerdere kinderen op 1 slaapkamer, angstig zijn voor hard geluid of bijvoorbeeld het willen trainen met 2 kinderen tegelijkertijd.

Hieronder lichten wij de meest geschikte plaswekker per situatie nader toe. Wil je liever persoonlijk advies om af te stemmen welke plaswekker het meest geschikt is voor jouw kind? Wij zijn goed bereikbaar via telefoon, chat, whatsapp of mail.

Plaswekker voor de normale slaper

Wij spreken van een normale slaper, indien je kind zonder veel moeite kan worden gewekt door jezelf of door andere geluiden in de slaapkamer of daarbuiten. Als jouw kind nu in bed plast en geen luier draagt (of de luier is flink doorgelekt), wordt het vaker wel dan niet uit zichzelf wakker van het natte bed.

Voor deze kinderen adviseren wij de Mickey plaswekker.

Plaswekker voor de diepe slaper

Als je het volgende patroon herkent, spreken wij van een diepe slaper. Jouw kind wordt moeilijk wakker, ongeacht het tijdstip. Je moet echt even je best doen om je kind wakker te krijgen. Als je kind wakker wordt, dan is het geregeld eerst nog wat slaapdronken. Het beseft niet echt wat er gebeurt. In geval van een nat bed wordt je kind daar vaker niet dan wel uit zichzelf wakker van.

Voor deze kinderen adviseren wij de Liberty of de Contessa plaswekker. Wat is het verschil tussen beide plaswekkers?

      

Liberty plaswekker

Dit is onze nieuwste plaswekker en ontwikkeld en geproduceerd op basis van de laatste technologieën. Dit biedt een aantal voordelen:
 1. Het zendertje dat op het sensor ondergoed wordt geklikt is heel klein en licht van gewicht. Het heeft een oplaadbare batterij, dus geen gedoe met batterijtjes. Kortom, super comfortabel in gebruik.
 2. Je hebt de keuze uit 10 verschillende alarmtonen. Van een hele irritante toon tot een stoere sirene. Altijd wel een toon die jouw kind wekt. Natuurlijk is het volume instelbaar.
 3. Soms kan het tijdens de plaswekkertraining belangrijk zijn om van alarmtoon te veranderen. Dit kan het reactievermogen van je kind prikkelen. Met de Liberty heb je die mogelijkheid.
 4. De Liberty is uit te breiden met een draadloos trilelement. Als je kind toch niet snel wakker wordt van het geluidalarm, is dit een aanrader. Het trilelement is ook heel handig als je juist geen geluid wilt horen als je kind in bed heeft geplast, bijvoorbeeld omdat andere kinderen niet wakker mogen worden. De ontvanger kan je dan op het eigen nachtkastje zetten, zodat jij het hoort wanneer je kind in bed heeft geplast.

Contessa plaswekker 

Deze heeft de afgelopen 15 jaar ook bewezen een geweldige plaswekker te zijn. Het is misschien niet de mooiste plaswekker, maar onderscheid zich met:
 1. Een hele irritante alarmtoon die je wel snel wilt uitzetten. Hierdoor wekt het de diepe slapers uitstekend.
 2. Je kan het volume aanpassen, maar de toon niet. Weinig franje, maar super effectief.
 3. De Contessa is uit te breiden met een trilelement. Deze is met een draad verbonden aan de plaswekker. Je kind heeft  hier tijdens de slaap totaal gaan last, want het komt daar niet mee in contact.
 4. De Contessa plaswekker is ook te huur. Daarmee is het de meeste duurzame plaswekker van Nederland, want nergens anders worden plaswekkers ook verhuurd.
Hoewel verschillend in vormgeving en functionaliteiten zijn beide plaswekkers zeer geschikt voor de diepe slapers!

Plaswekker voor de zeer diepe slaper

De zeer diepe slaper wordt heel moeilijk wakker. Het slaapt echt overal doorheen en het wekken is een lastig proces. Als jouw kind wakker een zeer diepe slaper is, lijkt het wakker te zijn, maar is het bijna altijd nog slaapdronken en beseft het niet wat er op dat moment gebeurt. 
Voor deze kinderen adviseren wij een plaswekker met een trilelement. Dit kan met de Liberty én met de Contessa. Het voordeel van de Liberty is dat het trilelement draadloos is gekoppeld, terwijl de het trilelement van de Contessa met een draad is verbonden. Dit maakt de Contessa iets minder comfortabel. Maar het voordeel is wel dat de Contessa ook kan worden gehuurd.

Andere factoren in het keuzeproces

Naast de vraag hoe makkelijk je kind wakker wordt van het alarm, kunnen meer factoren belangrijk zijn in het kiezen van de meeste geschikte plaswekker voor jou of je kind. We lichten ze nader toe.

Meerdere kinderen slapen op 1 kamer

Als meerdere kinderen op 1 kamer slapen, wil je waarschijnlijk dat de andere kinderen zo min mogelijk last hebben van het alarm van de plaswekker. Onze ervaring leert dat dit alleen de eerste paar nachten even wennen is, maar dat de kinderen die niet trainen weten dat het alarm niet voor hen is bedoeld. Zij zullen dan ook snel weer verder slapen.
Maar wil je zoveel mogelijk voorkomen dat ze wakker worden is een plaswekker met een trilelement aan te raden. Dit is de Liberty met tril of de Contessa met tril. Zo kan het geluid zacht of zelfs helemaal uit worden gezet en zal de omgeving niets meekrijgen. De Liberty werkt met een draadloos trilelement en dan kan je de ontvanger op je eigen nachtkastje zetten. Zo hoor jij wel dat het alarm af gaat en wordt je kind door het trilelement gewekt.

Angst voor bij hard geluid

Wij horen geregeld van ouders dat hun kind bang is voor hard geluid. Dit kan door een vervelende ervaring uit het verleden zijn veroorzaakt. De uitdaging bij de plaswekkertraining is wel dat we jouw kind snel goed wakker krijgen op het moment dat het begint te plassen. Een zacht geluid werkt dan vaak niet.

Daarom adviseren wij voor kinderen die angst voor hard geluid hebben de Liberty met tril of de Contessa met tril. De Liberty heeft als voordeel een draadloos trilelement. Dit betekent dat je zelf de ontvanger op het eigen nachtkastje kunt zetten en hierdoor met een geluid wordt gewekt als je kind begint te plassen. Je kind wordt op hetzelfde moment door het trilelement gewekt. De Contessa heeft als voordeel dat deze ook kan worden gehuurd. 

Met 2 kinderen tegelijkertijd trainen

Ons advies is niet met 2 kinderen tegelijkertijd met de plaswekker te trainen. De kans is namelijk te groot dat het een wedstrijd wordt. De "winnaar" is het eerste zindelijk en extra blij. Maar bij diegene bij wie de training wat minder vlot verloopt, kan extra teleurstelling ontstaan en mogelijk de motivatie afnemen. Daarbij is het met meerdere kinderen tegelijkertijd trainen extra vermoeiend voor jezelf. Je zult vaker 's nachts op moeten staan. 

Maar wij realiseren ons ook dat je als ouder soms niet anders kan. Stel je hebt een tweeling en beiden plassen nog in bed. Met wie ga je dan het eerste trainen? Soms wil je dus met 2 kinderen tegelijkertijd gaat trainen.

In dit geval is het belangrijk het volgende te weten:

 • 2 Mickey's of 2 Contessa's kunnen niet naast elkaar functioneren. De zender van de ene Mickey laat namelijk ook het alarm van de andere Mickey af gaan. Hetzelfde geldt als je 2 Contessa's in huis hebt. Zo worden beiden kinderen altijd gewekt, ook als er slechts 1 in bed heeft geplast.
 • 2 Liberty plaswekkers kunnen wel naast elkaar functioneren en het alarm zal niet bij beide plaswekkers tegelijkertijd af gaan.
 • Een Mickey, Liberty en Contessa plaswekker kunnen ook gewoon met elkaar worden gecombineerd. De ene plaswekker zal het alarm van de andere plaswekker niet af laten gaan.

Vaak wordt voor de volgende combinatie gekozen: Een Mickey of Liberty wordt gekocht en een Contessa wordt gehuurd. Zodra 1 kind klaar is met de training wordt de gehuurde Contessa terug gestuurd en kan het kind dat nog traint de gekochte plaswekker gebruiken. Zo blijf je na de training niet met 2 plaswekkers zitten.

Bedplassen komt maar een paar nachten per maand voor    

Sommige kinderen en volwassenen plassen een enkele keer per maand in bed. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar elke keer dat het gebeurt is natuurlijk erg vervelend en wil je het snel weten. De plaswekker met sensorbroekjes kan dan een te hoge drempel zijn, want je slaapt dan wel elke nacht in het sensor ondergoed dat bij de plaswekker hoort.

In dit geval kun je een sensor bedmat in plaats van het sensor ondergoed overwegen. De sensor bedmat is een katoenen mat waar je gewoon op kan slapen. Aan de mat bevestig je de zender en zodra de mat nat wordt, gaat het alarm af. Dit werkt dus hetzelfde als de sensorbroekjes. Het enige verschil is dat bij de bedmat wel iets meer urine nodig is om het alarm af te laten gaan dan bij het sensor ondergoed. Het sensor ondergoed zit direct tegen het lichaam en de urine bereikt dus sneller de sensordraden om het alarm te activeren.  

Meest duurzame plaswekker?

Speelt duurzaamheid een doorslaggevende rol in de keuze? Dan is het huren van de plaswekker de beste oplossing. Dit kan met de Contessa plaswekker. Een trilelement kan er ook bij worden gehuurd, waardoor deze oplossing geschikt is voor iedereen. Van de kinderen die makkelijk wakker worden tot en met de meest diepe slapers.

Huren is duurzaam, want de levensduur van de plaswekker is veel langer dan de duur van een gemiddelde training. Met 1 Contessa plaswekker kunnen wij tientallen kinderen zindelijk krijgen. Natuurlijk verzorgen wij de plaswekker na terugkomst goed, wordt het getest, gedesinfecteerd en goed gereinigd zodat het er altijd als nieuw uitziet. In alle opzichten een schone keuze.

Autistische kinderen

Wij hebben hele goede ervaringen met autistische kinderen, omdat alle documentatie bij de plaswekker, de scorekaarten en de begeleiding die wij geven heel gestructureerd is. Hierdoor blijft de betrokkenheid aanwezig en is de slagingskans heel hoog.

In principe kan zowel de Mickey, als de Liberty of Contessa plaswekker worden gekozen. Vaak wordt wel de combinatie met een trilelement ingezet. Dit kan met de Liberty of de Contessa. Het volume van het geluidalarm kan wat zachter worden gezet, omdat je kind ook door het trilelement wordt gewekt. Hierdoor is het comfortabeler wakker worden.

Slechthorende en/of dove kinderen

Voor deze kinderen is de plaswekker met trilelement een must. Het trilelement is een platte schijf die meestal onder het kussen wordt gelegd. Op het moment dat je kind begint te plassen, gaat de schijf trillen waardoor het wakker wordt gemaakt.

De Liberty en Contessa plaswekker bieden de mogelijkheid om een trilelement te gebruiken. De Liberty heeft als voordeel dat het trilelement draadloos werkt. Dit is extra comfortabel en hierdoor kan je de ontvanger op het eigen nachtkastje zetten. Hierdoor wordt je zelf door geluid gewekt op het moment dat je kind in bed plast. 

De Contessa heeft als voordeel dat het ook kan worden gehuurd. Het geluid van het alarm kun je ook horen, maar dit komt dan wel vanuit de kamer van je kind en niet vanaf het eigen nachtkastje.

Voordeligste plaswekker

Heb je gecontroleerd of je voor een vergoeding van de plaswekker in aanmerking komt? Dat kan je hier zien. Als je geen recht hebt op een vergoeding, dan kunnen de kosten natuurlijk een hele belangrijke rol spelen in het kiezen van een geschikte plaswekker. De voordeligste oplossing die wij hebben is de Apollo 24 plaswekker.

Deze plaswekker is eigenlijk om overdag meet te trainen, maar kan ook 's nachts worden gebruikt. De Apollo 24 biedt naast een geluidsalarm ook een trilalarm. Beiden zijn wel iets zachter dan bij de reguliere plaswekkers Mickey, Liberty en Contessa, omdat het buzzertje en het trilelementje een stuk kleiner zijn. deze zit bovenaan de pyjama geklemd, zodat je kind het alarm wel goed kan horen en voelen. 

Het kleinere formaat is een van de redenen waarom de Apollo de goedkoopste oplossing is. Andere redenen zijn:

 1. De Apollo kan worden gebruikt in combinatie met het eigen ondergoed. Er hoeft dus niet speciaal ondergoed te worden aangeschaft en dit scheelt natuurlijk geld.
 2. De Apollo ontvanger is met een draad en clip verbonden met het eigen ondergoed van je kind en werkt dus niet met een geavanceerde zender.

Als over de clip wordt geplast, gaat het alarm af. Vaak is hier meer urine bij nodig dan bij het sensor ondergoed. Dit kan ervoor zorgen dat de training langer duurt. Dit wordt hier verder toegelicht. Dit sensorbereik kan worden uitgebreid met speciale Dry Mate sensor inleggers, maar deze moeten apart worden aangeschaft. 

Het alarm van de Apollo 24 zal je op je eigen slaapkamer waarschijnlijk niet horen. Dus als je bij alarm naar je kind wilt gaan (en dit is zeker in het begin van de training aan te raden), dan zul je een babyfoon nodig hebben om ook zelf te worden gewekt.

Met onze deskundige begeleiding krijgen wij bijna elk kind op tijd wakker

Het advies van type plaswekker per type slaper is uiteraard wat arbitrair en zeker niet doorslaggevend in het effect van de plaswekker training. Elk kind reageert namelijk toch anders op bepaalde prikkels.

Daarom is onze begeleiding bij de training zo belangrijk. Wat doe je als jouw kind toch niet snel wakker wordt van het alarm? Of stel dat je kind elke nacht meerdere keren per nacht plast. Het wordt wel wakker van het alarm, maar de training wordt zo veel te vermoeiend en is niet vol te houden. Wat doe je dan?

Dit zijn zomaar wat vragen die in de praktijk vaak voorkomen en waarbij wij je de juiste antwoorden gaan geven. In de afgelopen 65 jaar hebben wij onze begeleiding bij de plaswekkertraining zo geoptimaliseerd, dat jouw kind snel gaat reageren op het alarm en de training niet te vermoeiend wordt. Er wordt snel vooruitgang geboekt. Hierdoor blijft de motivatie behouden en wordt de training succesvol afgerond.

Door onze begeleiding bieden wij de hoogst mogelijke slagingskans! Dit is ook wetenschappelijk bewezen.

Reacties
Laat een reactie achter