Anderen lezen ook

Starten met de plaswekker training onder schooltijd of tijdens de schoolvakantie?
Starten met de plaswekker training onder schooltijd of tijdens de schoolvakantie?
18 Oktober 2024
De motivatie van je kind is cruciaal voor succes met de plaswekkertraining. Maar moet je beginnen tiLees meer
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer

Zindelijkheidstraining is het proces waarbij kinderen leren hun blaas en darmen onder controle te houden en zelfstandig naar de WC gaan. Vaak wordt hiermee gestart als je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is.

Duurt het zindelijk worden allemaal wat langer en levert het problemen op, zoals schaamte bij je kind vanwege de natte broeken op school of het bedplassen? Dan biedt Urifoon diverse effectieve oplossingen, zoals plaswekkertrainingen en het zogenaamde klokplassen met het gebruik van plashorloges, om je kind overdag en 's nachts zindelijk te maken. In dit artikel behandelen we de stappen, hulpmiddelen en tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining, inclusief wat je moet doen als het niet direct lukt.

Wat is zindelijkheidstraining?

Bij zindelijkheidstraining leren kinderen zelfstandig naar de WC te gaan door hun blaas onder controle te krijgen. Dit is een belangrijke stap in hun ontwikkeling, vooral voordat je kind naar de basisschool gaat. Zindelijk zijn helpt kinderen om zelfvertrouwen en onafhankelijkheid op te bouwen, wat belangrijk is voor hun comfort en sociale interactie op school en daarbuiten.

Bovendien zorgt het ervoor dat leraren zich kunnen richten op het lesgeven in plaats van op de persoonlijke verzorging van leerlingen. Het bevordert ook de hygiëne en zindelijkheidstraining voorkomt ook ongemakkelijke situaties op school.

Zindelijkheidstraining

10 stappen om je kind zindelijk te maken

Creëer een stressvrije sfeer, stel een routine op en beloon jouw kind bij succes. Vraag regelmatig of hij of zij moet plassen, plan extra toiletbezoekjes in en blijf geduldig en positief.
Volg onderstaande 10 stappen om je kind zindelijk te maken:

  1. Voorbereidingen treffen + benodigdheden

Voordat je met de zindelijkheidstraining begint, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen om je kind succesvol en ontspannen te leren plassen. Creëer een ontspannen sfeer en observeer je kind om signalen te herkennen die aangeven dat hij of zij moet plassen, zoals het stilvallen tijdens het spelen en handen tussen de benen klemmen. 
Wij adviseren bij Urifoon geen plaswekker bij de eerste poging tot zindelijk worden. Deze oplossingen zijn pas relevant als het zindelijk worden echt niet lukt of te lang duurt (vanaf 3-4 jaar voor overdag en 5-6 jaar voor 's nachts)

  1. Introductie van het potje

Laat je kind op een rustig moment kennismaken met het potje. Er zijn veel boekjes beschikbaar waarmee je hem of haar op een leuke manier kunt laten kennismaken door er verhaaltjes over te lezen, zoals Juf Sas en de Plasklas. Leg uit dat het potje bedoeld is voor plassen en poepen. Plaats je kind erop wanneer je ziet dat het aandrang heeft/voelt of bijna gaat plassen of poepen.

Wanneer je kind in een hurkhouding gaat zitten, is dat vaak een teken dat het gaat poepen. Zodra je deze houding ziet, kun je snel je kind naar het potje brengen, zodat hij of zij de associatie leert maken. Zorg ervoor dat deze introductie liefdevol gebeurt en geef je kind de tijd om te wennen. Dit kan verschillen van enkele dagen tot een week. Maak van de eerste keer een positieve ervaring zonder druk, zodat je kind zich comfortabel voelt tijdens de potjestraining en direct een succesbeleving heeft.

zindelijkheidstraining potje

  1. Potje of de wc?

Als je kind interesse toont in het toilet, kun je hem of haar meteen daarop laten plassen en poepen met behulp van een toiletverkleiner. Hierdoor kun je enkele stappen in het proces overslaan, doordat je kind het potje niet hoeft te gebruiken. Laat je kind op de wc zitten met de brilverkleiner om het zich veilig en comfortabel te laten voelen tijdens het plassen. Hierdoor kan de zindelijkheidstraining sneller en efficiënter verlopen.

Kindertoilet

  1. Gebruik een beloningssysteem

Beloon je kind elke keer als hij of zij op de wc / het potje plast of poept. Dit kan met stickers, een beloningskaart, of kleine traktaties. Een visuele beloning zoals een beloningskaart helpt je kind de voortgang te zien en motiveert om door te gaan met de zindelijkheidstraining. Zorg ervoor dat de beloning direct volgt op het succesvol gebruik van het potje of de wc, zodat je kind de positieve associatie maakt.

zindelijkheidstraining beloningskaart

  1. Wees consequent

Houd een vaste routine aan door je kind op vaste momenten, zoals na wat drinken of voor wat eten, op het potje of de wc te laten gaan. Hierdoor leert je het wanneer het tijd is om te gaan plassen of poepen. Deze consistentie helpt je kind een patroon te herkennen en te volgen, waardoor de zindelijkheidstraining effectiever wordt.

  1. Plan extra bezoekjes aan de wc in

Plan extra bezoekjes aan het toilet in om ongelukjes te voorkomen en je kind meer zelfvertrouwen te geven. Door regelmatig naar het toilet te gaan went het aan de routine en wordt hij of zij overdag sneller zindelijk. Doe dit vooral voordat je kind naar bed gaat of als het net wakker is.

  1. Neem extra kleding mee

Zorg altijd voor extra kleding binnen handbereik voor het geval er ongelukjes gebeuren. Ongelukjes horen erbij tijdens de zindelijkheidstraining, en het is belangrijk om voorbereid te zijn. Als je kind een natte broek krijgt, kun je hem of haar snel verschonen zonder gedoe. Dit helpt om de training soepel te laten verlopen en voorkomt dat je kind zich ongemakkelijk voelt.

  1. Vraag of je kind moet plassen

Door regelmatig te vragen of je kind moet plassen, help je hem of haar beter te herkennen wanneer het naar de wc moet. Dit bewustzijn is cruciaal voor het succes van de zindelijkheidstraining en helpt om ongelukjes te voorkomen.

  1. Heb geduld

Heb geduld met je kind totdat hij of zij volledig zindelijk is geworden. Blijf positief, zelfs als je kindje een terugval krijgt, want zindelijk worden is een proces dat tijd kost. Elk kind leert in zijn of haar eigen tempo, en het is normaal dat kinderen af en toe ongelukjes hebben. Zorg dat de training met liefde gebeurt en geef je kind de tijd en ondersteuning die het nodig heeft. Besef dat het ook geweldig is om deze grote stap in de ontwikkeling van je kind samen mee te maken.

zindelijkheidstraining kinderen

  1. Zindelijkheidstraining afronden

Het afronden van de zindelijkheidstraining betekent dat je kind zelfstandig naar de wc gaat en nauwelijks nog ongelukjes heeft. Voor een succesvolle zindelijkheidstraining is het belangrijk om het te blijven aanmoedigen en te ondersteunen, zelfs als er af en toe een klein ongelukje gebeurt. Zorg ervoor dat je kind zich zelfverzekerd voelt en weet dat ongelukjes normaal zijn en erbij horen. Met geduld en positieve bevestiging zal jouw kind deze fase succesvol afronden.

Op welke leeftijd beginnen aan zindelijkheidstraining?

De ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining is tussen de 2 en 3 jaar. Dit is het moment waarop de meeste kinderen de lichamelijke controle ontwikkelen om een volle blaas te herkennen en te beheersen. Houd er rekening mee dat het langer kan duren als je kind jonger is. Een handige tip is om in de zomer te beginnen, zodat je je kind in de tuin kunt laten lopen zonder luier.

Het doel is om je kind zindelijk te maken door te observeren wanneer het klaar is voor deze stap. Elk kind is anders, dus het is belangrijk om het tempo van jouw kind te volgen tijdens de zindelijkheidstraining. Deze training gaat meestal door totdat je kind een peuter is.

Urifoon biedt oplossingen die relevant zijn als het zindelijk worden niet lukt of naar je mening te lang duurt , zoals plashorloges, absorberend ondergoed of de plaswekkertraining tegen bedplassen.

Wat moet je niet doen bij zindelijkheidstraining?

Je moet je kind niet onder druk zetten of straffen tijdens de zindelijkheidstraining. Vermijd boos worden of negatieve reacties als je kind een ongelukje heeft, want dit veroorzaakt angst en stress, wat het leerproces belemmert. Dwing je kind niet om op het potje of de wc te zitten als het niet wil, omdat dit averechts werkt en weerstand opwekt. Het potje moet juist iets positiefs zijn waar je kind graag op zit. Blijf geduldig en positief, en geef je kleine de tijd die het nodig heeft om in zijn of haar eigen tempo zindelijk te worden.

Wanneer stoppen met luiers?

Je kunt stoppen met luiers overdag zodra je kind overdag zindelijk is en consistent droog blijft. Dit betekent dat je zoon of dochter regelmatig zelf naar de wc gaat zonder ongelukjes.

Een mooie overgang tussen luier en normaal ondergoed kan UnderWunder zijn. Dit is mooi absorberend ondergoed dat kleine plasongelukjes onzichtbaar opvangt. Het absorbeert minder dan een luier, maar genoeg om je kind zelfvertrouwen te geven tijdens de zindelijkheidstraining.

Voor de nacht kun je stoppen met luiers wanneer je merkt dat je kind 's nachts zindelijk is en wakker wordt met een droge luier gedurende een langere periode. Het is belangrijk om geduldig te zijn en pas te stoppen met luiers als je kind zowel overdag als 's nachts klaar is om droog te blijven.

zindelijk en luiers

Hoe lang duurt een zindelijkheidstraining?

Een zindelijkheidstraining duurt meestal drie tot zes maanden voordat je zoon of dochter volledig zindelijk is, zowel voor plassen als poepen. De duur verschilt en hangt af van de individuele ontwikkeling, die beïnvloed wordt door factoren zoals leeftijd, fysieke ontwikkeling, en emotionele volwassenheid. Ieder kind is anders, dus de tijd tot volledige zindelijkheid verschilt. Geduld en consistentie zijn belangrijk om dit proces succesvol te doorlopen.

Tips om de zindelijkheidstraining te versnellen

Het versnellen van de zindelijkheidstraining kan met de juiste hulpmiddelen en een goede aanpak. Hier zijn enkele effectieve hulpmiddelen:

  • Plaswekkers (voor elk type slaper): Deze gebruiken wij bij onze plaswekkertraining, waarbij wij je kind leren op tijd wakker te worden van een volle blaas. Ook als het een (hele) diepe slaper is. Je kunt een plaswekker kopen of huren, en vaak wordt deze vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
  • Apollo 24 dagwekker: Deze plaswekker is speciaal ontwikkeld voor gebruik overdag en is bedoeld voor kinderen die overdag niet voelen dat ze moeten plassen. Na een training leert je kind op tijd de prikkels van een volle blaas te herkennen. De Apollo 24 dagwekker wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering en wordt veel gebruikt in ziekenhuizen.
  • Plashorloge: Een plashorloge is vooral bedoeld voor kinderen die vergeten regelmatig naar de WC te gaan. Ze zijn veel te druk met spelen of willen niet missen. Herkenbaar? Dan is dit de oplossing. In het begin gaat het horloge om de 1,5 uur af. Naarmate je kind droog blijft, worden de tussenpozen groter en de uitdaging voor je kind steeds groter om droog te blijven.
  • UnderWunder ondergoed: Dit absorberende ondergoed is beschikbaar vanaf maat 86/92 en vangt de eerste druppels en scheutjes urine op, evenals vloeibare ontlasting. Het helpt natte broeken te voorkomen en ondersteunt de zindelijkheidstraining overdag. Ideaal voor op school of onderweg.

Wat als zindelijkheidstraining niet lukt?

Als zindelijkheidstraining niet lukt, is het belangrijk om geduld te hebben en eventueel extra hulp in te schakelen. Voor een kind met een beperking of een kind met autisme kan de zindelijkheidstraining meer tijd en speciale aanpak vereisen. Bij Urifoon bieden we hulp bij zindelijkheidstraining door middel van deskundige begeleiding en aangepaste methoden om je kind te ondersteunen bij het proces. Wij lichten dit graag verder toe in een persoonlijk gesprek. Een andere mogelijkheid is om contact met de huisarts op te nemen als je merkt dat je kind extra ondersteuning nodig heeft.

 

Reacties
Laat een reactie achter