Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Met 2 kinderen tegelijk trainen tegen bedplassen

Geregeld horen wij dat ouders tegelijkertijd met meerdere kinderen de plaswekkertraining willen doorlopen. De reden is dan meestal snelheid (“dan zijn we er maar vanaf”) of de onmogelijkheid om te kiezen met welk kind je wilt beginnen.
Wij begrijpen heel goed dat het lastig kiezen is. Vooral bij een tweeling. Toch zijn er belangrijke redenen waarom het maken van een keuze verstandiger is. Hieronder een toelichting.

Zindelijk worden is geen wedstrijd

Als 2 kinderen tegelijkertijd met de plaswekker trainen, is de kans groot dat het een wedstrijd wordt. De "winnaar" is het eerste zindelijk en extra blij. Maar wat gebeurt er met je kind waarbij de training wat minder vlot verloopt? De teleurstelling en frustratie over het bedplassen kan toenemen en de motivatie om verder te trainen juist afnemen.

Zindelijk worden is net als leren lopen en leren zwemmen geen wedstrijd. Elk kind doet het op zijn of haar eigen tempo.

Maak het niet onnodig vermoeiend

Als je tegelijkertijd met 2 kinderen traint, zal jij bij meerdere alarmmomenten per nacht op moeten staan. Zeker in het begin van de training is het namelijk belangrijk bij elk alarmmoment (dus plasmoment) naar je kind te gaan om te zien of het goed reageert en alles verder goed gaat.
 
Elke keer opstaan kan jou uiteindelijk opbreken. Helemaal als de eerste periode van de training wat minder makkelijk gaat dan gehoopt. De vermoeidheid slaat toe en dit kan leiden tot irritatie en frustratie tijdens de training.
Uit ervaring weten wij dat uit de groep ouders die met meerdere kinderen tegelijkertijd traint meer vroegtijdig stoppen met de training dan wanneer met 1 kind wordt getraind. Het is simpelweg veel makkelijker vol te houden.

Geef je kind tijdens de training de aandacht die het verdient

De plaswekkertraining is een intense periode waarbij ouder en kind samenwerken om een goot doel te bereiken: Nooit meer in bed plassen. Dit is een boeiende reis die je samen met je kind gaat beleven. Elke nacht kan er wel weer iets gebeuren. Mooie dingen, maar soms ook teleurstellingen.
 
Beleef deze periode samen met jouw kind. Geef het die periode de volle aandacht, want je krijgt na de succesvolle training er echt een kind met veel meer zelfvertrouwen voor terug.
Na de training is het tijd om even bij te komen en even te genieten van het moment dat het is gelukt. Daarna kan prima met het volgende kind worden getraind. Deze zal ook extra gemotiveerd raken, want het heeft gezien dat het bij de broer of zus heeft gewerkt.

Toch perse met 2 kinderen tegelijkertijd trainen

Ondanks de benoemde nadelen realiseren wij ons ook dat je als ouder soms niet anders kan. Stel je hebt een tweeling van 7 jaar en beiden plassen nog in bed. Met wie ga je dan het eerste trainen? Soms wil je dus met 2 kinderen tegelijkertijd gaan trainen.

Als je met 2 kinderen tegelijkertijd gaat trainen, is het belangrijk het volgende te weten:

  • 2 Liberty plaswekkers kunnen gewoon tegelijkertijd naast elkaar worden gebruikt. Het alarm gaat alleen af bij het kind dat in bed heeft geplast.
  • 2 Mickey's of 2 Contessa's kunnen niet tegelijkertijd naast elkaar worden gebruikt. De zender van de ene Mickey laat namelijk ook het alarm van de andere Mickey af gaan. Hetzelfde geldt als je 2 Contessa's in huis hebt. Zo worden beiden kinderen altijd gewekt, ook als er slechts 1 in bed heeft geplast. Dit maakt het onnodig verwarrend en extra vermoeiend voor iedereen.
  • Een Mickey, Liberty en Contessa plaswekker kunnen wel gewoon met elkaar worden gecombineerd. De ene plaswekker zal het alarm van de andere plaswekker niet af laten gaan.

In de praktijk kiest men dan meestal voor de volgende combinatie: Een Mickey of Liberty wordt gekocht en een Contessa wordt gehuurd. Zodra 1 kind klaar is met de training wordt de gehuurde Contessa terug gestuurd en kan het kind dat nog traint de gekochte plaswekker gebruiken. Zo blijf je na de training niet met 2 plaswekkers zitten.

Reacties
Laat een reactie achter