Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Wel of geen luiers bij de plaswekkertraining

Wij krijgen vaak de vraag of men tijdens de plaswekkertraining nog luiers moet blijven gebruiken. Het idee is namelijk dat hierdoor eventuele plasongelukjes worden opgevangen en het bed lekker schoon blijft. In deze blog lichten wij met 3 argumenten graag toe waarom dit niet verstandig is.

Met een luier reageert men minder snel op het alarm van de plaswekker

Tijdens de plaswekker training gaat er een alarm af als je kind de eerste druppels urine in het sensor ondergoed plast. Om vooruitgang te boeken is het de bedoeling dat jouw kind dan snel reageert, wakker wordt, het alarm uitzet en daarna naar de WC gaat om de plas af te maken.

Dit snelle reageren zorgt er voor dat slechts een aantal druppels urine zijn geplast, zodat het bed niet hoeft te worden verschoond.

Wij merken dat kinderen die ook een luier over het sensor broekje dragen minder snel reageren op het alarm. Blijkbaar is er minder noodzaak om snel te reageren, want de luier houdt alles toch wel droog. En juist het snel reageren op het alarm is heel belangrijk voor een effectieve plaswekker training.

Tijdens de training ook al leren met normaal ondergoed te slapen

De meeste kinderen die met de plaswekker trainen hebben in hun leven alleen nog maar met een luier geslapen. Of ze hebben geen goede herinneringen aan het slapen met normaal ondergoed, omdat toen in bed werd geplast.

Het sensor ondergoed ziet er uit als normale onderbroeken. Er zijn alleen speciale sensordraden in verwerkt en er zitten 2 drukknoopjes op om het zendertje aan vast te klikken.

Tijdens de training leert men dus ook te slapen met normaal ondergoed en hiermee vertrouwen op te doen. Het zal namelijk steeds vaker heel goed gaan.

Wij adviseren de plaswekker te gebruiken totdat er 3 droge weken zijn geweest. Dus 21 nachten lang droog doorgeslapen of zelf eerder wakker geworden dan dat de plaswekker gaat. Daarna wordt de belangrijkste en laatste stap gezet tijdens de training: Slapen zonder plaswekker.

Dit kan in het eigen echt normale ondergoed zijn, maar sommige kinderen gebruiken de eerste nachten nog de plaswekker broekjes zonder het zendertje erop te klikken. In beide gevallen is de stap kleiner dan wanneer tijdens de training ook met een luier wordt geslapen.

Het bespaart geld en het is goed voor het milieu

Naast de meer functionele redenen die hiervoor zijn genoemd, zijn er ook nog twee fijne praktische redenen: Het scheelt afval en het bespaart geld. Een nachtluier broekje kost snel zo'n 50 cent per stuk, dus minimaal 15 euro per maand. Een gemiddelde training duurt zo'n 8-12 weken. Dit betekent dat je veel minder vuile luiers als afval hebt en tussen de 30 en 50 euro bespaart door bij de start van de plaswekkertraining geen luiers meer te gebruiken.

Andere oplossingen om het bed te beschermen

Wil je ondanks deze argumenten toch echt voorkomen dat het bed nat wordt? Gebruik dan een goede matrasbeschermer en eventueel een waterdicht dekbedovertrek. Hiermee wordt het bed goed beschermd én voelt je kind toch de urgentie snel op het alarm te reageren.

Wij hebben een breed assortiment waterdicht en ademend beddengoed. Het kraakt niet en zorgt er ook niet voor dat je extra gaat transpireren. Echt een comfortabele en betrouwbare oplossing.

Reacties
Laat een reactie achter