Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Drinken voor het slapen gaan

Voor iedereen geldt dat wat er wordt gedronken er ook weer uit moet. Dit is waarschijnlijk de reden dat sommige ouders denken dat minder drinken de kans op bedplassen verkleint. In theorie klopt dat misschien, maar het veroorzaakt ook weer andere en grotere problemen dus wij raden dit absoluut niet aan. Sterker nog, wij adviseren kinderen juist meer te laten drinken dan ze nu vaak doen.

Hoeveel moet mijn kind drinken?

Drinken is belangrijk. Niet alleen voor de nieren en de blaas, maar voor het hele lichaam. Daarom zijn er algemeen gehanteerde richtlijnen, die ook voor bedplassers gelden. Het drinkadvies is als volgt:
  • Kinderen tussen de 5 en de 10 jaar: zo’n 1,5 liter per dag
  • Voor tieners is tussen de 1,5 en 2 liter verstandig
  • Voor 18+ers geldt gemiddeld 2 – 2,5 liter per dag.
Ook voor de bedplassers zijn deze richtlijnen belangrijk. Dit betekent dat veel kinderen in de regel meer kunnen drinken dan dat ze vandaag de dag doen. Daarbij is het vooral verstandig na te denken bij wat en wanneer je drinkt. En bewust te zijn dat meer drinken ook invloed heeft op het plasgedrag.
We leggen dit hieronder uit.

Drink het liefst water

Drink bij grote voorkeur water. Als het helpt je kind beter te laten drinken, kan je het water een smaakje geven of bijvoorbeeld verdund vruchtensap inchenken.
Laat je kind in ieder geval geen cafeïne houdende dranken als frisdrank (b.v. cola) en thee drinken. Dit kan de blaas irriteren.

Drink vooral goed in de ochtend

Als je last hebt van bedplassen is het belangrijk het merendeel van de geadviseerde hoeveelheid voor 13 uur te drinken. Dit heeft veel voordelen:
  1. Hoe eerder je op de dag drinkt, hoe meer urine je overdag aanmaakt en dat kan je overdag uitplassen.
  2. Overdag meer urine aanmaken zorgt er ook voor dat je vaker met de sluitspier van je blaas kunt trainen. Even stil staan bij de prikkels van de volle blaas op het moment dat je moet plassen, vergroot het bewustwordingsproces tussen de blaas en de hersenen van je kind.
  3. Voldoende drinken in de ochtend voorkomt (onnodige) dorst aan het einde van de dag. Als je in de ochtend en middag te weinig hebt gedronken, ga je dit aan het einde van de dag inhalen. Voordat dit is omgezet in urine liggen veel kinderen al lekker te slapen. Dit vergroot de kans op bedplassen.
Misschien heb je nu wel eens discussies met je kind over het drinken aan het einde van de dag. Je kind heeft dorst, dus het wil drinken. Jij wilt het liever niet of met mate, want anders is de kans groot dat er in bed wordt geplast….
Door juist de focus te leggen op het drinken in de ochtend, zal je kind aan het einde van de dag minder dorst hebben en worden deze discussies voorkomen.

Ander drinkgedrag bij actieve kinderen en bij heel warm weer

Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen kinderen. Hele actieve kinderen of kinderen die veel sporten, zullen meer drinken dan kinderen die dat niet doen. Ook voor hen geldt dat de genoemde punten over het drinken in de ochtend en frequent plassen belangrijk zijn.
Maar zij zullen bijvoorbeeld na een training aan het einde van de dag meer willen drinken. Dit kan je niet helemaal voorkomen. Probeer het alleen wel te matigen als je kind nog in bed plast. Drink slokjes in plaats van hele bekers en misschien werkt vochtig fruit (zoals een sinaasappel) ook goed.
Hetzelfde geldt bij heel warm weer. Aan het einde van de dag is er dan in de regel meer dorst en zul je bij bedplassers hier verstandig mee om moeten gaan.

Frequent plassen gedurende de dag

Doordat je kind ’s ochtends meer drinkt zal het lichaam overdag meer urine aanmaken. Dit betekent dat je kind overdag ook vaker zal moeten gaan plassen en het moet dit ook vooral doen. Hou de plas niet onnodig lang op en ga gedurende de dag zo’n 5 tot 7 keer naar de WC.
Laat je kind ook goed plassen vlak voor het slapen gaan. Het helpt jongens beter hun blaas leeg te plassen als zij, net als meisjes, zittend plassen.

Conclusie

Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar voor veel bedplassers is het verstandig meer te drinken dan dat ze nu doen. Dit geldt ook als met de plaswekker wordt getraind. Let er vooral op wanneer en wat er wordt gedronken en leg de focus op het drinken in de ochtend.
Meer drinken in de ochtend zal ervoor zorgen dat je kind vaker overdag moet plassen. Het is belangrijk dat het dit ook doet en de plas niet onnodig lang ophoudt.
Reacties
Laat een reactie achter