Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Het beste moment om aan een plaswekker te beginnen

Verreweg de meeste kinderen worden overdag sneller zindelijk dan ’s nachts omdat men overdag meer bewust is van wat er gebeurt. Men voelt makkelijker het gevoel van een volle blaas, dus dan gaat men eerder op tijd naar de WC. Tijdens de diepe slaap is dat proces wat moeilijker aan te leren. De hersenen dienen het signaal van een volle blaas tijdens de slaap om te zetten in een wekreflex. Als deze niet (tijdig) wordt herkend, plast men in bed.
 
Er kunnen lichamelijke klachten of aanwijzingen zijn dat dit proces niet goed werkt. Of het vermoeden kan bestaan dat uw kind bijvoorbeeld een relatief kleine blaas heeft of relatief veel urine aanmaakt. Kortom, je vermoed dat er een lichamelijke oorzaak aan het bedplassen ligt, maar jouw kind wil er wel graag vanaf? Neem contact op met de huisarts om het probleem bedplassen te bespreken!
Zijn er geen lichamelijke oorzaken, maar uw kind wordt simpelweg niet of te laat wakker van het moeten plassen? De plaswekkertraining is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve methode  om uw kind aan te leren wel op tijd wakker te worden van het signaal van een volle blaas.
 
De plaswekker is alleen geen wondermiddel. Het is wel een hulpmiddel voor een zeer effectieve training. Zoals bij elke training vraagt het een bepaalde mate van doorzettingsvermogen. Daarom is het belangrijk op een goed moment met de plaswekkertraining te beginnen. Hoewel het juiste moment om te starten met de plaswekkertraining moeilijk exact is aan te geven, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk.

Gemotiveerd kind

Met de plaswekkertraining wordt jouw kind gewekt wanneer het sensor ondergoed nat wordt van de eerste druppels urine. Niemand vindt het leuk om midden in de nacht te worden gewekt , tenzij je beseft waar je het voor doet. Daarom is de motivatie bij het kind de belangrijkste sleutel tot succes.
Wij zien bij relatief veel kinderen die het bedplassen nog niet als een probleem ervaren, dat de plaswekkertraining voortijdig wordt gestaakt. Men draagt liever weer de luier dan ’s nachts wakker worden gemaakt. Wacht in dit geval het moment af dat jouw kind zelf aangeeft geen luiers meer te willen dragen.
Ben je als ouder wel gemotiveerd, maar jouw kind niet? Bespreek samen het bedplassen zonder emoties en negatieve lading. Geef aan welke oplossingen er zijn en wat de voordelen zijn om niet in bed te plassen. Jouw kind komt waarschijnlijk zelf op een bepaald moment met de hulpvraag om het bedplassen aan te pakken. Een beter moment om te beginnen is er niet.

Adviesleeftijd

Als het alarm 's nachts af gaat, dienen er wat handelingen plaats te vinden, zoals het zendertje van het sensorbroekje af halen, het alarm uit zetten, plassen op de WC, nieuw sensorbroekje aantrekken en het zendertje er weer op klikken. Het versnelt het bewustwordingsproces ´s nachts, indien jouw kind deze handelingen vooral zelf doet. Hiervoor is een bepaalde vaardigheid en leeftijd vereist.
Daarnaast is het belangrijk dat uw kind vooral kind mag zijn. Door met een plaswekker te gaan trainen, wordt het bedplassen een thema. Door het bedplassen actief aan te pakken, krijgt het kind het gevoel dat het iets doet wat eigenlijk niet mag. Terwijl het een zeer normaal verschijnsel is bij jonge kinderen! Meer dan 20% van de 5-jarigen plast nog in bed en hoe jonger men is hoe vaker het voor komt.
Accepteer het bedplassen op jonge leeftijd. Vaak groeit men er vanzelf overheen.
Wilt je toch op jongere leeftijd beginnen omdat jouw kind absoluut van de luiers af wil? Probeer het (eventueel door te huren), maar houd rekening met het feit dat een training vaker tussentijds wordt gestaakt dan op een wat oudere leeftijd.

Voorwaarden van de zorgverzekeraar voor vergoeding

Ook de zorgverzekeraar kan meespelen in het bepalen van het juiste moment. De plaswekker zit niet in de basisverzekering, maar 'slechts' een bepaalde aanvullende pakketten. Daarbij vergoeden sommige zorgverzekeraars vanaf 7 jaar en bij andere zorgverzekeraars is dat al vanaf 3 jaar.

Als je een plaswekker overweegt en het loopt tegen het einde van het kalenderjaar, is het altijd raadzaam om ook de vergoeding van de plaswekker te bestuderen. Zit deze is jouw huidige en/of toekomstige pakket? Of is het voordelig te veranderen?
Wij hebben met verreweg de meeste zorgverzekeraars een overeenkomst, zodat wij de kosten namens u bij uw zorgverzekeraar kunnen declareren. Dat scheelt u naast de handeling tevens het voorschieten van de vergoeding waar jullie recht op hebben.

Reacties
Laat een reactie achter