De meeste kinderen zijn rond hun tweede of derde jaar zindelijk. Voordat ze naar de kleuterschool gaan (4 jaar), hebben ze de controle over hun blaas aangeleerd. Tijdens de zindelijkheidstraining hoort soms een ongelukje erbij. Opgroeien doe je immers met vallen en opstaan.
Veel kinderen hebben, ook als ze ouder worden, nog wel eens last van broekplassen of een natte broek. Ze hebben dan (nog) niet voldoende controle over hun sluitspieren en blaas.

Wanneer jouw kind per ongeluk in de broek heeft geplast, is de kans groot dat anderen dat zien of ruiken. De reacties hebben vaak een negatieve invloed op het zelfvertrouwen - en daarmee de ontwikkeling - van jouw kind. 
Wat kun je doen als je kind last houdt van broekplassen?

Broekplassen bij kinderen

Op jonge leeftijd is broekplassen heel normaal. Het moment van zindelijk worden heeft te maken met wanneer het kind er klaar voor is. Aan bepaalde tekenen is te herkennen dat jouw kind zover is. Ze frunniken aan hun luier wanneer deze nat is, of gaan in een hoekje staan wanneer ze moeten plassen.

Broekplassen kan verschillende oorzaken hebben.

  • Stress of spanningen;
    bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw schooljaar, rondom de feestdagen of bij een nare/ verdrietige gebeurtenis.
  • Negeren of uitstellen;
    kinderen vinden het vaak lastig om naar hun lichaam te luisteren. Ze vergeten te plassen als ze lekker aan het spelen of druk bezig zijn. Jouw kind voelt dan wel dat het moet plassen, maar negeert dit.
  • Fysieke problemen;
    zo kan je kind last hebben van een urineweginfectie, een overactieve blaas of kan het de bekkenbodemspieren verkeerd gebruiken. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Vooral bij oudere kinderen wordt broekplassen echt een vervelend probleem. Zowel voor ouders als voor de kinderen zelf. Kinderen kunnen ermee gepest worden, waardoor het zelfvertrouwen van kinderen een flinke deuk kan oplopen. Het is dus belangrijk voor jouw kind om het broekplassen te verhelpen.

Problemen met zindelijkheidstraining

Tijdens de zindelijkheidstraining hebben de meeste kinderen nog regelmatig plasongelukjes. Het kan ook gebeuren dat deze ongelukjes uitgroeien tot een probleem. Van de kinderen die tussen de vier en zeven jaar oud zijn, heeft bijna 10% nog regelmatig last van broekplassen. Bij twaalf jaar is dit nog ruim twee procent. Veel kinderen balen hiervan, het kan ze onzeker maken of leiden tot pesterijen.

Oplossingen tegen broekplassen

Broekplassen is vervelend voor ouders maar vooral voor de kinderen zelf. Vaak schamen ze zich ervoor. Als je jouw kind echt wil helpen, kun je beter niet boos worden. Je kind straffen of boos worden, werkt hierin averechts. Je kind krijgt er stress van en zal het nog moeilijker krijgen om niet in de broek te plassen. Belonen kan wel, maar houdt dit klein en leuk. Probeer daarom juist het zelfvertrouwen te vergroten.

Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die bijdragen aan het zindelijk maken van jouw kind.

  • Plashorloge --> aanbrengen van structuur en regelmaat in het plasgedrag.
  • Oefenbroekjes --> maskeren van kleine plasongelukjes/urineverlies en oefenen zonder luier.
  • Plaswekker overdag --> geeft alarm bij de eerste druppels urine als jouw kind begint te plassen.
  • Zindelijkheidstraining --> aanpak om jouw peuter leren zindelijk te worden.