Plaswekker overdag

Dagalarm Apollo is een plaswekker voor overdag. De plaswekker is licht en klein en daarmee ook gemakkelijk voor kinderen. Het alarmsignaal gaat af zodra urineverlies wordt gedetecteerd. Het alarm kan ingesteld worden op trillen en/of verschillende geluidsniveaus en kan ook erg discreet ingezet worden. Niemand zal doorhebben dat een plaswekker wordt meegedragen. Met de Apollo 24 behoort broekplassen snel tot de verleden tijd.

Bekijk ook: Plaswekkers | Plashorloges | UnderWunder absorberend ondergoed

Filter soort plasprobleem
Filter producten

De plaswekker kent men vooral als een effectieve methode om bedplassen aan te pakken. Maar bij plasproblemen overdag kan de plaswekker ook zeer effectief zijn. Wij hebben de kleinste en lichtste plaswekker van Nederland; de Apollo 24 dagalarm.

Plasongelukjes overdag

Verreweg de meeste kinderen zijn overdag eerder zindelijk dan ’s nachts. Dit komt vooral omdat men eerder begint met het zindelijk worden overdag dan dat we het bedplassen aanpakken. Daarbij is overdag zindelijk worden voor veel kinderen ook makkelijker, omdat men veelal bewust is van wat er gebeurt. Men is immers wakker. En leren in bewuste toestand is nu eenmaal makkelijker dan leren in onbewuste toestand.

Maar desondanks zijn er ook veel kinderen die overdag ook op schoolgaande leeftijd last hebben van ongewenste plasongelukjes. Deze kinderen zijn grofweg in 2 groepen in te delen:

  1. Kinderen die teveel zijn afgeleid en vergeten op tijd naar de wc te gaan. Opeens is de drang zo groot, dat ze hun plas niet meer kunnen ophouden en plassen in hun broek.
  2. Kinderen die niet voelen dat ze urine verliezen en beginnen in hun broek te plassen

Kinderen zijn teveel afgeleid en vergeten te plassen

Ook kinderen hebben gedurende de dag heel veel impulsen te verwerken van alles wat er om hen heen gebeurt. Op school, maar zeker ook daarbuiten met spelen, gamen en bijvoorbeeld Internet. Hier doorheen geeft ook het eigen lichaam signalen, zoals de prikkels van een volle blaas. Maar die worden nog wel eens genegeerd of weg gedrukt omdat het niet goed uitkomt. Men zit midden in een spel of wil niets missen.

Deze kinderen voelen eigenlijk wel dat ze moeten plassen, maar handelen daar niet naar. Er zijn hulpmiddelen om de discipline bij deze kinderen te helpen ontwikkelen. Met zogenaamde plashorloges kan men een plasroutine ontwikkelen en de kans op plasongelukjes enorm verkleinen.

Indien uw kind in deze categorie valt, adviseren wij u hier verder te lezen.

Kinderen voelen niet dat ze beginnen te plassen

Wij kunnen deze kinderen niet echt helpen als er een aantoonbare lichamelijke oorzaak is, waarom men niet voelt dat men begint te plassen.

Maar als er geen lichamelijke oorzaak is, kunt u met een dagalarm het reflex van uw kind op de prikkels van een volle blaas ontwikkelen. De Apollo 24 dagalarm geeft direct een alarmsignaal op het moment dat de eerste druppels urine in het ondergoed van uw kind komen. Net zoals met de plaswekker training voor tijdens de nacht leert uw kind het verband te leggen tussen het gevoel van een volle blaas en naar de WC gaan om te moeten plassen.

Belangrijk om te weten

Er zijn belangrijke verschillen tussen een plaswekker training ’s nachts en een plaswekkertraining voor overdag. De belangrijkste zijn:

  • Het feit dat iemand last heeft van plasongelukjes overdag kan meer oorzaken hebben dan dat iemand in bed plast. Daarom is goed advies vooraf en goede begeleiding vaak erg belangrijk en adviseren wij dit onder medische begeleiding (zoals uw huisarts of een kinderuroloog) op te pakken.
  • Tijdens het trainen overdag is er veel meer afleiding en zijn er veel meer variabelen dan tijdens de plaswekker training tegen bedplassen. Kinderen zijn immers overdag druk en beweeglijk en liggen ‘s nachts heerlijk te slapen. Hierdoor is een gemiddelde duur van de training moeilijk aan te geven.
  • Als uw kind niet wil dat anderen door hebben dat met een Apollo 24 dagalarm wordt getraind, adviseren wij het dagalarm alleen buiten schooltijden en in de weekenden (en eventuele schoolvakanties) te gebruiken. De meeste kinderen gebruiken het dagalarm alleen in de thuissituatie en dat is helemaal goed. Het vraagt van de ouder of verzorger wel een helpende hand – zeker bij jongere kinderen en bij de oudere kinderen in het begin van de training – op het moment dat het alarm gaat.

De voordelen van de Apollo 24 dagalarm

De Apollo 24 biedt veel voordelen:

  • Het is de kleinste en met slechts 24 gram ook de lichtste plaswekker en daardoor voor kinderen zeer prettig in gebruik
  • De gebruiker heeft de keuze uit tril en/of geluid alarmsignaal
  • Het geluid van het alarmsignaal heeft een instelbaar volume
  • De Apollo 24 wordt door zeer veel zorgverzekeraars vergoed in een aanvullend pakket. Lees er hier alles over.
  • De Apollo 24 kan eventueel ook tijdens de nacht worden gebruikt. De plaswekkers voor de nacht zijn tegenwoordig draadloos en met de Apollo 24 loopt een draad onder de pyjama door, maar dat is geen belemmering voor een goede nachtrust. In dit geval kunt u met 1 voordelige plaswekker de plasproblemen voor zowel overdag als ’s nachts oplossen!

De Apollo 24 werkt met sensorbroeken of sensor inleggers

De Apollo 24 werkt eigenlijk hetzelfde als een plaswekker voor de nacht. Zodra de eerste druppels urine in de onderbroek komen, gaat het alarm af. Hierbij kan uw kind gebruik maken van het speciale Urifoon sensor ondergoed of van speciale sensor inleggers die in het eigen ondergoed kan worden gedragen. Het verschil wordt hieronder uitgelegd.

De Urifoon sensorbroeken zien er uit als normaal ondergoed. Het is een boxer model voor een jongen en een hipster model voor meisjes. Het speciale is dat er sensordraden in het ondergoed zijn verwerkt. Op het ondergoed wordt een aansluitsnoertje met 2 drukknopen bevestigd en deze is verbonden met de Apollo 24. Zodra de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen, wordt direct het alarm geactiveerd.

De sensor inlegger wordt in het eigen ondergoed gebruikt. Deze inleggers hebben net als het Urifoon sensorondergoed een groot sensorbereik zodat de eerste druppels urine altijd worden gesignaleerd. Aan de inlegger wordt met een oranje clipje een snoertje verbonden, die aan de Apollo 24 wordt gekoppeld. Het grote voordeel van deze inleggers is, dat na het plassen vaak niet direct de hele onderbroek moet worden verschoond maar alleen de inlegger moet worden vervangen. De inlegger laat namelijk geen vocht door, dus bij een snelle reactie op het alarm blijft de onderbroek droog.

Na gebruik gooit u de sensor inlegger weg. Deze kunnen niet worden gewassen. De sensor inleggers worden verkocht per pak van 25 stuks.

In de praktijk kiezen de meeste mensen voor de inleggers, omdat het veel makkelijker in gebruik is. Het verschonen van het ondergoed overdag (schoenen uit – broek uit – ondergoed verschonen – broek aan – schoenen aan) is bewerkelijk. Zeker als het meerdere keren per dag gebeurt.

Bij de Apollo 24 wordt trouwens ook nog een snoertje met een blauw clipje geleverd. Eigenlijk een soort reserve oplossing, indien geen droog sensor ondergoed of inleggers meer voorradig zijn. Deze blauwe clip kan op het eigen ondergoed worden geklikt. Zodra de clip nat wordt, wordt het alarm geactiveerd. Zo kan men altijd verder trainen. Het nadeel is echter wel dat men (vooral bij jongens) niet goed weet waar de eerste druppels urine gaat komen, dus waar de clip het beste op het ondergoed kan worden bevestigd.

Het is belangrijk dat de eerste druppels het alarm doen activeren, want dan is de training het meest effectief. Vandaar dat ons advies is de sensor broeken of de sensor inleggers te gebruiken. Dan bent u in ieder geval verzekerd van een effectieve ondersteuning bij de training.