Plasproblemen op school? Tips en oplossingen

Het begin van het nieuwe schooljaar kan altijd weer tot verrassingen leiden. Neem bijvoorbeeld de wat jongere kinderen die onverwachts gedurende de dag urine beginnen te verliezen. Terwijl het ondergoed daarvoor lange tijd droog bleef. De kinderen zelf hebben het urineverlies vaak pas door als het te laat is. Het ondergoed is dan al nat. Ouders komen er vaak nog later achter, want het hoeft van de buitenkant niet zichtbaar te zijn.

Hier volgen enkele tips om het plassen op school goed onder controle te krijgen.

Praat met uw kind

 • Voelt uw kind echt niet dat er in de broek is geplast of werd het naar de WC gaan te lang uitgesteld omdat het niets wilde missen? Helaas net iets te lang, waardoor er (gedeeltelijk) in de broek is geplast.
 • Vraag naar de WC regels van de klas. Vaak heeft de klas zoiets als een plasketting en kan je alleen naar de WC als de ketting beschikbaar is. Er kunnen ook aanvullende regels zijn, zoals vaste tijdsblokken wanneer men naar de WC mag gaan. Uw kind moet en wil zich daar vast aan houden, want het wil niet opvallen. Maar misschien zijn de mogelijkheden overdag voor uw kind te beperkt, waardoor plasongelukjes gebeuren.
 • Wat vindt uw kind van de WC zelf? Durft uw kind wel zonder problemen te gaan? Wij horen geregeld dat men de WC te vies vindt of teveel vindt stinken. Niet op school naar de WC durven of willen gaan is natuurlijk een groot probleem als dit leidt tot het in de broek plassen overdag.

Praat met de leerkracht

 • Zeker als de regels van het naar de WC gaan en de WC zelf het grootste probleem zijn, is het belangrijk dit te bespreken en samen een oplossing proberen te vinden. Het plasprobleem van uw kind is vast niet de eerste keer dat hij/zij ermee wordt geconfronteerd, dus er zijn vast succesvol gebleken oplossingen.
 • Ligt de oorzaak meer bij uw kind zelf dan aan de omgeving, dan is het belangrijk de leerkracht hierover te informeren. De leerkracht is met alle kinderen te druk, waardoor de kans groot is dat het hem/haar nooit is opgevallen dat er in de broek is geplast. Tenzij het natuurlijk een te grote vlek is. Het helpt in alles enorm als de leerkracht weet dat uw kind moeite heeft om droog te blijven.

Zijn er gerelateerde problemen?

 • Gedurende de dag onvoldoende drinken zorgt voor geconcentreerde urine en dit kan vervelend zijn voor de blaas. Voldoende drinken en regelmatig plassen is gezonder.
 • Een verstopping in de darmen (obstipatie) kan leiden tot plasproblemen. Hiervan is in ieder geval géén sprake wanneer uw kind dagelijks of om de dag zachte ontlasting heeft.
 • Door het plassen zelf of de aandrang van het moeten plassen niet goed te beheersen, kan er na het plassen altijd urine achterblijven in de blaas. Dit vergroot de kans op urineweginfecties. Als u dit vermoedt, is het raadzaam de huisarts te contacten.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen

 • Bespreek met de leerkracht dat uw kind tijdelijk alle vrijheid heeft om naar de WC te gaan wanneer het het zelf aangeeft. Indien er obstakels met de WC op school zijn, dienen deze uiteraard te worden opgelost.
 • Laat uw kind kleding dragen dat het makkelijk zelf uit en aan kunnen trekken.
 • Zorg ervoor dat uw kind voldoende drinkt gedurende de dag. Ons advies is zo’n 1,5 liter (water) per dag waarbij de focus vooral op de ochtend moet liggen.
 • Door meer te drinken zal uw kind ook vaker moeten plassen. Dit klinkt tegenstrijdig maar is juist goed. Zorg ervoor dat uw kind ook daadwerkelijk frequent naar de WC gaat en er ook de tijd voor neemt.
 • Bij kinderen die gedurende de dag vergeten naar de WC te gaan, adviseren wij het introduceren van een vaste plasroutine. Dit noemen we ook wel klokplassen. Het is belangrijk dat uw kind op elk afgesproken moment gaat, zelfs als het niet voelt dat het moet plassen.
 • Een plashorloge kan uw kind discreet op vastgestelde momenten herinneren naar de WC te gaan. Bij het vaststellen van de plasmomenten is het raadzaam de leerkracht hierbij te betrekken. Goede momenten zijn bijvoorbeeld vlak voor een pauze of het buitenspelen. Een leerkracht is hier alleen maar blij mee!

Een plashorloge geeft gedurende de dag een signaal (piepje, trillen of een combinatie afhankelijk van het model) zodat uw kind wordt herinnerd naar de WC te gaan. Deze horloges zijn zo cool, dat andere kinderen niet beseffen dat het horloge eigenlijk meer doet dan de tijd aan te geven. Meer informatie over de plashorloges vindt u hier.

 • Voor kinderen die niet voelen dat zij beginnen te plassen is een speciale plaswekker voor overdag ontwikkeld. De kleinste en lichtste plaswekker van Nederland is de Apollo 24, dat een alarmtoon en/of trilsignaal geeft wanneer uw kind begint te plassen. Wij adviseren deze plaswekker niet op school te gebruiken, maar daarbuiten wel zoveel mogelijk. Dus na school tot het naar bed gaan, in de weekenden en in de schoolvakanties. Meer informatie over de Apollo 24 vindt u hier.
 • Er bestaat ook modieus ondergoed dat urineverlies onzichtbaar absorbeert. Hierdoor zijn er geen grote vlekken in de kleding zichtbaar en de geur wordt grotendeels geneutraliseerd. Ook bij het verkleding rondom gym zullen de klasgenootjes niet vreemd opkijken, want aan de buitenkant ziet men echt niet dat het speciaal ondergoed is. Hier vindt u meer informatie over UnderWunder, mooi ondergoed met een geheimpje.

Tot slot het meest belangrijke advies: Blijf rustig en straf uw kind niet. Met geduldige ondersteuning beïnvloedt dit plasprobleem niet het zelfvertrouwen van uw kind en vindt u samen vast de beste oplossing.

Wilt u extra informatie of advies? U kunt dagelijks van 09 tot 17uur contact met ons opnemen op telefoonnummer 0297 760 001. Mailen kan altijd naar [email protected].