Beste oplossing tegen urineverlies overdag

Wat is het meest effectief tegen broekplassen?

Mogelijke oplossing is een dagwekker of een plashorloge. Maar het belangrijkste is eerst te achterhalen wat de oorzaak is van het urineverlies overdag. Daarna kan voor de meest effectieve oplossing worden gekozen.  

Plaswekker voor overdag (dagwekker)

De plaswekker voor overdag is minder bekend dan de plaswekker voor het bedplassen in de nacht, maar zeker zo effectief. Onze Apollo 24 dagwekker is niet alleen de kleinste in Europa, maar ook de lichtste en daarom zeer geschikt voor kinderen om overdag mee te trainen.

De dagwekker wordt vaak gebruikt onder begeleiding van de plaspoli, zorgprofessional of ouders. Bij de Apollo 24 kan er gekozen worden voor een trilalarm, geluidsalarm of een combinatie van beide. Voor het beste effect worden er sensorbroekjes of disposable inlays gebruikt met de Apollo 24.

Plashorloge

Een andere optie voor overdag is een plashorloge. Dit kinderhorloge met timer zorgt ervoor dat de kinderen tijdig naar de wc gaan en ongelukjes worden voorkomen. De horloges zijn verkrijgbaar in diverse modellen, kleuren en maten vanaf 7 tot wel 15 trilalarm momenten per dag. De alarmmomenten zijn zelf vooraf in te stellen. Bij het instellen kan een keuze gemaakt worden tussen geluid, discreet trilalarm of een combinatie van beiden, afhankelijk van de beschikbare de functies op het plashorloge. Bij gebruik tijdens school is alleen een trilalarm aan te raden.

Als het alarm af gaat kan het kind deze makkelijk uitzetten door op een willekeurig knopje te drukken om vervolgens naar het toilet te gaan om te plassen. Zo creëer je vaste tijden waarop je kind "verplicht" naar het toilet moet gaan, terwijl je kind het gevoel heeft zelf de regie te voeren. Het is namelijk niet de ouder of juf die opdraagt om te gaan plassen, maar het eigen horloge. Hierdoor wordt de kans op ongelukken aanzienlijk verkleind en tegelijkertijd het zelfvertrouwen vergroot.

Welk middel is het meest geschikt voor uw kind?

Is het kind veel te actief met andere dingen bezig, waardoor het signaal van de volle blaas wordt genegeerd, dan is een plashorloge aan te raden. Dit zogenoemde klokplassen geeft de blaas rust en regelmaat en helpt ongelukjes te voorkomen.

Voelt het kind niet dat de blaas vol is, dan is een plaswekker voor overdag het meest effectief. Deze gaat immers alleen af op het moment dat de blaas vol is en er in de broek geplast wordt. Zo leert het kind het gevoel van de volle blaas ontdekken.

Wat de oorzaak ook is, probeer in ieder geval niet boos te worden op uw kind. Uw kind kan er zelf namelijk niets aan doen en vindt het zelf waarschijnlijk ook vervelend genoeg. Wij adviseren complimenten te geven op de dagen dat de broek wel droog is gebleven. Dit stimuleert u beiden enorm.

Onze telefonische helpdesk helpt graag bij vragen en behoefte aan tips en adviezen om het plasprobleem aan te pakken. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0297-760 001.