Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

Leermomenten bij plaswekkertraining

Urifoon helpt al sinds 1954 kinderen die in bed plassen en sindsdien hebben wij honderdduizenden kinderen van dit vervelende bedplassen af geholpen. Veel mensen denken dat het bedplassen vooral wordt veroorzaakt doordat er 's avonds teveel wordt gedronken of dat deze kinderen heel diep slapen. Natuurlijk maken deze factoren het wat moeilijker om ’s nachts zindelijk te zijn, maar wij hebben gemerkt dat zij vooral 1 ding gemeen hebben: Zij herkennen de prikkels van een volle blaas niet en worden niet (op tijd) wakker om naar de WC te gaan. 
 
In de ideale situatie worden de prikkels van een volle blaas door de hersens herkend als een aandrang te moeten plassen. Overdag is het relatief makkelijk, want men is zich meer bewust van wat er gebeurd. Die aandrang kan men dan ook sneller herkennen en men weet dat men dan naar de WC moet gaan. ’s Nachts is het lastiger want men is zich minder bewust van wat er gebeurt. Die aandrang moet leiden tot een wekreflex. Wakker worden om naar de WC te gaan. Bij bedplassers is dit wekreflex onvoldoende ontwikkeld.

Wanneer "leert" een kind 's nachts wakker te worden om naar de WC te gaan?

Als het kind nog niet uit zichzelf zindelijk is geworden, starten de meeste ouders zo rond de 3e verjaardag met de zindelijkheidstraining. Het eerste doel is overdag zindelijk worden. In de dagelijkse praktijk biedt het namelijk veel voordelen als het kind overdag niet meer in de broek plast. Daarbij is het trainen overdag makkelijker, want we zijn wakker en meer bewust van wat er gebeurt.
Bij de meeste kinderen is ’s nachts droog blijven de logische volgende uitdaging. Deze kinderen zijn eigenlijk in 3 groepen te verdelen:
  1. Kinderen die vanzelf ’s nachts droog worden. Meestal omdat ze opeens de hele nacht niet meer hoeven te plassen.
  2. Kinderen die geleidelijk steeds vaker droog blijven. De vaak gebruikte luier voor de nacht wordt steeds minder vaak nat en het kind wordt ook af en toe uit zichzelf wakker om naar de WC te gaan. Zo rond de 5-6 jaar zijn deze kinderen ’s nachts droog en zindelijk.
  3. Kinderen die ook na de 5-6 jaar (en soms nog vele jaren daarna) meerdere keren per week in bed plassen. Met deze groep houden wij ons vanuit Urifoon vooral bezig.
Onderzoek toont aan dat 15% van de in bed plassende kinderen elk jaar spontaan zindelijk wordt. Dus statistisch gezien is uw kind vanzelf een keer aan de beurt om zindelijk te worden. Het vervelende alleen is dat u niet weet wanneer dit zal zijn.

De ontwikkeling naar droge nachten versnellen

De beste en snelste zindelijkheidstraining voor de nacht is de plaswekkertraining. Dit weten wij uit eigen ervaring met de honderdduizenden kinderen die wij hebben geholpen, maar het is ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen.
Zoals eerder aangegeven is de uitdaging de prikkels van een volle blaas tijdens de slaap te gaan leren herkennen en om te zetten in een wekreflex. Wakker worden, opstaan en naar de WC gaan.
De plaswekker ontwikkelt en traint dit wekreflex. Het alarm van de Urifoon plaswekker gaat direct af wanneer de eerste druppels urine worden geplast. Het kind wordt gewekt en stopt automatisch in een reflex direct met plassen. Dan gaat het snel naar de WC om de plas af te maken.
Door de werking van de plaswekker gaan de hersenen na verloop van tijd het verband leggen tussen de prikkels van de volle blaas en wat er moet gebeuren. De plas ophouden en wakker worden. Beiden wordt door de plaswekkertraining getraind en ontwikkeld totdat het een eigen gedrag is.

De plaswekker is geen wondermiddel. Heb geduld!

Een grote fout die ouders en kinderen geregeld maken is het hebben van onrealistische verwachtingen. Denken dat door het kopen of huren van een plaswekker het probleem binnen een paar dagen is opgelost. Dit is voor 99% van de gebruikers helaas niet het geval.
De plaswekker is een hulpmiddel tijdens een training waarin het kind zichzelf leert op tijd wakker te worden wanneer het moet plassen. Het zijn uitzonderingen als dit binnen 2 weken lukt en je kan je in die situatie ook afvragen of de plaswekker überhaupt nodig was of dat het vanzelf ook snel goed was gekomen.
Ook voor het behoud van de motivatie tijdens de plaswekkertraining is een realistische verwachting belangrijk om rekening mee te houden. Bij gemotiveerde kinderen die dagelijks met de plaswekker trainen en die geen lichamelijke oorzaak hebben waarom ze in bed plassen, is de slagingskans zeer hoog. Ruim 90% is binnen 10 weken van het bedplassen verlost.

Goede begeleiding is voor kinderen zeer belangrijk

De meest kinderen springen bij een alarm van de plaswekker niet direct uit bed om naar de WC te gaan. Ze worden niet wakker of zijn zich op dat moment niet bewust van wat er moet gebeuren.
In al die jaren hebben wij al zoveel ouders en kinderen gesproken die het na een paar weken eigenlijk al willen opgeven, omdat hun kind niet goed reageert op het alarm. Of zij hebben een tijd geleden al met een plaswekker getraind en zijn voortijdig gestopt omdat vooruitgang en succes uitbleef. Een deel van deze ouders vindt het ook “logisch” dat een plaswekker niet werkt, want het kind is met geen mogelijkheid wakker te krijgen.
 
Onterecht en voorbeelden waarom goede en deskundige begeleiding tijdens de plaswekkertraining erg belangrijk is. Zonder twijfel zijn de eerste weken het moeilijkst. Het alarm gaat vaak af en het kind moet daar goed op gaan reageren en weten wat er dan van hem of haar wordt verwacht. Zeker in de eerste paar weken kunnen de ouders daar ook een belangrijke rol in spelen.
Als die moeilijke fase van de eerste paar weken eenmaal is doorlopen, gaat het meestal relatief makkelijk en is het een kwestie van volhouden. Uw kind moet namelijk een gewoonte aanleren. Een gewoonte wakker te worden van de signalen van een volle blaas. Stop dan ook niet te snel met de training. De kans op een terugval ligt dan serieus op de loer.
Reacties
Laat een reactie achter