Blijf je luiers gebruiken i.c.m. de plaswekker?

Wij krijgen vaak de vraag of men tijdens de plaswekkertraining nog luiers moet blijven gebruiken. In deze blog lichten wij onze 3 argumenten graag toe waarom dit niet verstandig is.

Ok, de luier is wel prettig om het bed droog te houden en vk ongestoord door te slapen, maar tijdens de plaswekker training is het echt belangrijk de luier niet meer te gebruiken.

1. Met een luier reageert men minder snel op het alarm van de plaswekker

Tijdens de plaswekker training gaat er een alarm af als uw kind de eerste druppels urine in het sensor ondergoed plast. Bij een effectieve training is het de bedoeling dat uw kind dan snel reageert, wakker wordt, in een reflex de plas ophoudt, opstaat, het alarm uitzet en daarna naar de WC gaat om de plas af te maken.

Dit snelle reageren zorgt er ook voor dat slechts een aantal druppels urine zijn geplast, zodat het bed niet hoeft te worden verschoond.

Wij merken dat kinderen met ook een luier minder snel reageren op het alarm. Blijkbaar is er minder noodzaak om snel te reageren, want de luier houdt alles toch wel droog. En juist het snel reageren op het alarm is cruciaal voor een effectieve plaswekker training.

2. Tijdens de training ook al leren met normaal ondergoed te slapen

De meeste kinderen die met de plaswekker trainen hebben in hun leven alleen nog maar met een luier geslapen. Of ze hebben geen goede herinneringen aan het slapen met normaal ondergoed, omdat dan in bed is geplast.

Het sensor ondergoed ziet er uit als normale onderbroeken. Er zijn alleen speciale sensordraden in verwerkt en er zitten 2 drukknoopjes op om het zendertje op te klikken.

Tijdens de training leert men dus tegelijkertijd te slapen met normaal ondergoed en hiermee vertrouwen op te doen. Het zal namelijk steeds vaker heel goed gaan.

Wij adviseren de plaswekker te gebruiken totdat er 3 droge weken zijn geweest. Dus 21 nachten lang droog doorgeslapen of zelf eerder wakker geworden dan dat de plaswekker gaat. Daarna wordt de belangrijkste en laatste stap gezet tijdens de training: Slapen zonder plaswekker.

Dit kan in het eigen echt normale ondergoed zijn, maar sommige kinderen gebruiken de eerste nachten nog de plaswekker broekjes zonder het zendertje erop te klikken. In beide gevallen is de stap kleiner dan wanneer tijdens de training ook met een luier wordt geslapen.

3. Het bespaart geld

Naast de meer functionele redenen die hiervoor zijn genoemd, is er ook nog een hele fijne praktische reden: Het bespaart kosten. Een nachtluier broekje kost snel zo'n 50 cent per stuk, dus minimaal 15 euro per maand. Een gemiddelde training duurt zo'n 8-12 weken. Dit betekent dat u tussen de 30 en 45 euro bespaart door bij de start van de plaswekkertraining de luiers niet meer te gebruiken.

Tot slot

Wilt u ondanks deze argumenten toch echt voorkomen dat het bed en de matras nat wordt? Gebruik dan een goede matrasbeschermer. Hiermee is de matras beschermd én voelt uw kind toch de urgentie snel op het alarm te reageren. Als u nog geen (goede) matrasbeschermer heeft, kunnen wij u hier helpen. Urifoon heeft zeer goede en handige matrasbeschermers in het assortiment. Zowel wasbaar als beschermers die na gebruik direct weg kunnen worden gegooid.