Anderen lezen ook

10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
10 voordelen van wasbaar incontinentie ondergoed
11 December 2023
Wasbaar incontinentie ondergoed is een goed alternatief voor wegwerp incontinentie materiaal en biedLees meer
Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer

"Voor ons werkt de plaswekker niet"

Wij horen geregeld de opmerking van ouders dat zij de plaswekker in het verleden al hebben geprobeerd, maar dat het niet heeft geholpen. Vaak wordt er dan ook nog achteraan gemompeld: En dat is ook logisch, want mijn kind slaapt veel te diep….
Onze eerste reactie is dan: Jullie hebben toen vast geen Urifoon plaswekker gehad? Dit blijkt dan ook te kloppen.
 

Bedplassers worden moeilijk wakker

Het is wetenschappelijk aangetoond dat bedplassers moeilijker wakker worden dan leeftijdgenootjes die niet in bed plassen. Men zegt ook wel dat bedplassers een hoge wekdrempel hebben.
Doordat de bedplassers zo lekker liggen te slapen, herkennen ze niet op tijd de prikkels van een volle blaas. Ze hebben op dat moment geen wekreflex en de signalen om wakker te worden om naar de WC te gaan, worden gemist. Net als het gevoel dat het plassen is begonnen. Met een volle luier of een nat bed als gevolg.

Ontwikkel je wekreflex met een plaswekker

Kinderen zijn in de regel overdag eerder zindelijk dan ’s nachts, omdat ze dan wakker zijn en beter bewust zijn van wat er in hun lichaam gebeurt. De hersenen herkennen de signalen bij een volle blaas en zorgen ervoor dat je naar de WC gaat om te plassen.
’s Nachts is er een extra stap nodig. Je kind moet eerst wakker worden van de signalen van een volle blaas. Dit noemt men het wekreflex. Als deze goed is ontwikkeld, wordt je kind op tijd wakker om naar de WC te gaan en daar te plassen in plaats van in bed.
Dit wekreflex kan je versneld aanleren met de plaswekker training.

Hoe werkt de plaswekker?

De plaswekker geeft een alarm op het moment dat je kind de eerste druppels urine begint te plassen. Als het goed is wordt je kind direct door het alarm gewekt en het voelt nog de druk van een volle blaas en het moeten plassen. In een reflex houdt je kind de plas op en gaat naar de WC om daar de plas af te maken.

Door dit dagelijks te herhalen, gaan de hersens van je kind het verband leggen tussen wakker worden en het gevoel van een volle blaas. Je zult zien dat binnen enkele weken je kind eerder wakker gaat worden dan dat het begint te plassen. Het alarm gaat dan ook niet meer af.

Binnen enkele maanden is de blaas echt elke nacht helemaal onder controle. Het wekreflex is optimaal ontwikkeld en er wordt niet meer in bed geplast.

De kritische succesfactoren van een plaswekkertraining

Het gebruik van de plaswekker heeft alleen effect als aan de volgende 2 kritische succesfactoren wordt voldaan:

  1. Je kind moet direct wakker worden van het alarm.
  2. Je kind moet goed wakker worden van het alarm, dus zich bewust zijn wat er gebeurt (het zich de volgende morgen kunnen herinneren).

Als aan deze 2 factoren niet wordt voldaan, zijn jullie voor het gevoel misschien wel met de plaswekker aan het trainen maar is de training nog niet echt begonnen. Je kind zal dus weinig stappen maken in het leerproces om de prikkels van een volle blaas tijdens de slaap te gaan herkennen.

Door de natte bedden en het geluid van de plaswekker worden de nachten wel gebroken, maar het leidt tot niets. Na enige tijd wordt de plaswekker teleurgesteld opzij geschoven en niet meer gebruikt.

Zo verloopt ongeveer de ervaring bij mensen die de plaswekker hebben geprobeerd, maar waarbij het niet heeft gewerkt. Men denkt dat het kind te diep slaapt, maar in de praktijk heeft men niet de juiste begeleiding bij de plaswekker gekregen. Zeker bij de diepe slapers is begeleiding echt belangrijk, want de plaswekker is geen wondermiddel. Het is een hulpmiddel bij de plaswekkertraining.

Goede begeleiding bij de plaswekkertraining maakt het verschil

Als de plaswekkertraining goed wordt begeleid, krijg je het juiste advies wanneer je kind niet goed en niet snel wakker wordt van het alarm. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je kind meerdere keren per nacht plast (en even zo vaak het alarm af gaat). De training wordt anders  veel te vermoeiend en is niet vol te houden.  

Met deskundige begeleiding krijg je gerichte adviezen waardoor jouw kind snel en goed wakker wordt en maximaal 1 à 2 keer plast per nacht. Hierdoor wordt er snel vooruitgang geboekt, blijft je kind gemotiveerd om de plaswekker te blijven gebruiken en is de slagingskans het hoogst.

Alleen bij Urifoon krijg je deze begeleiding dit je kind verdient. Onze ervaren en deskundige specialisten helpen jou en je kind zo snel mogelijk van het bedplassen af te komen. Dit doen wij al sinds 1954 en sindsdien hebben wij ruim 1.000.000 kinderen van het bedplassen verlost, waarvan meer dan 90% binnen 8-12 weken.

 

Reacties
Laat een reactie achter