Wat hebben Sinterklaas en bedplassen gemeen?

Ten tijde van het schrijven van deze blog is Sinterklaas net een paar dagen in het land. Geweldig voor veel kinderen, maar een aantal vindt het ook een spannende periode. Zo spannend dat het zelfs kan leiden tot een terugval in bedplassen of dat het bedplassen wordt verergerd.  

Tijdens de slaap verwerkt men de informatie en indrukken die we overdag hebben opgedaan. Dit is een samenspel tussen zenuwen en hersenen.

Bij deze verwerking kan het voorkomen dat de hersenen minder alert zijn op de prikkels van een volle blaas. Een kind dat eerst uit zichzelf wakker werd wanneer het moest plassen, heeft dan (tijdelijk) een terugval.

Wij zien dit vaak bij kinderen in periodes met relatief wat meer spanning. Dat kan in de huiselijke sfeer zijn of bijvoorbeeld bij het begin van een nieuw schooljaar. Maar ook bij Sinterklaas. Het is voor veel kinderen toch een spannend moment.

Is uw dochter of zoon met de plaswekker training zindelijk geworden en heeft zij/hij last van een terugval? Wij adviseren u de plaswekker weer te gaan gebruiken. In de praktijk zien wij dat de training dan snel weer een positief effect heeft, zodat de training vaak van korte duur is.

Indien u nog geen ervaring heeft met de plaswekker training en het probleem houdt aan, dan kunt u natuurlijk een plaswekker overwegen. De belangrijkste voorwaarde is dat uw kind gemotiveerd is om van het bedplassen af te komen. Als er geen lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt, is de slagingskans zo'n 90% binnen 8 tot 12 weken!

Wilt u graag persoonlijk advies? Bel ons. Wij helpen u graag! Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer 0297 760 001.