Anderen lezen ook

Welke plaswekker is de beste keuze?
Welke plaswekker is de beste keuze?
4 Juli 2023
Een plaswekker wordt meestal 1 maar maximaal een paar keer in een mensenleven besteld. Hierdoor ontbLees meer
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
Verschil tussen plashorloge of plaswekker
3 Mei 2023
Kort gezegd komt het hier op neer. Met een plaswekker leer je de prikkels van een volle blaas te herLees meer
Werkt een plaswekker echt?
Werkt een plaswekker echt?
15 Maart 2023
Bedplassen is niet een onderwerp waar makkelijk over wordt gesproken. Zowel niet door het kind dat nLees meer
Mijn kind wel of niet wekken om te laten plassen?
Mijn kind wel of niet wekken om te laten plassen?
17 Februari 2023
Wat veel ouders doen. Op het moment dat jij naar bed gaat even je kind wekken om te laten plassen. oLees meer

Dé oplossing voor jouw kind om van bedplassen af te komen

Het is belangrijk vooraf een goed beeld te hebben over wat je tijdens de plaswekkertraining kunt verwachten. Gedurende de plaswekkertraining worden 3 fases doorlopen:
  1. Start; wennen aan het alarm en leren te reageren
  2. Ontwikkeling; altijd snel en direct reageren op het alarm
  3. Afronding; winnen van het alarm door zelf eerder wakker te worden om te gaan plassen
De genoemde fasen zullen elkaar in de praktijk deels overlappen. Goede nachten kunnen worden afgewisseld met een minder goede nacht (lees een plasongelukje) en soms kun je denken dat de voortgang juist achteruit gaat in plaats van vooruit. Maar na verloop van tijd zal je kind steeds minder plasongelukjes krijgen.
Wat betekenen de 3 fases in de praktijk voor mij en mijn kind? We lichten het hieronder toe. Het genoemde aantal weken per fase is natuurlijk een gemiddelde. Dit kan per kind verschillen en dat is helemaal niet erg.

Fase 1: De start (1-3 weken)

In het begin moet je kind leren te reageren op het alarm. Het is natuurlijk even spannend en ongebruikelijk midden in de nacht door een alarm te worden gewekt, dus er zal niet altijd even snel op het alarm worden gereageerd. Hierdoor kan het voorkomen dat ondanks het alarm het bed moet worden verschoond. Het is dus raadzaam een goede matrasbeschermer te gebruiken.

Maar al snel zal steeds beter op het alarm worden gereageerd. De natte plek wordt steeds kleiner en uiteindelijk zal alleen het sensorbroekje nat zijn en hoeft het bed niet meer te worden verschoond.

Het snel reageren op het alarm is het belangrijkste doel in deze fase, want als je kind niet snel op het alarm reageert is de training nog niet begonnen. Als je de plaswekker bij ons hebt gekocht, ontvang je veel adviezen en tips om dit doel te bereiken. Daarnaast kan altijd met een van onze deskundige specialisten contact worden opgenomen om de training van jouw kind te bespreken. In deze begeleiding is Urifoon uniek en dit maakt voor veel kinderen het verschil tussen wel of geen succes met de plaswekkertraining.

Fase 2: De ontwikkeling (4-6 weken)

In deze fase worden de natte nachten meer en meer afgewisseld met droge nachten. Als je kind in bed plast, wordt er snel op het alarm gereageerd. Dit is goed te zien in de natte plekken in het sensor ondergoed, want deze worden kleiner en kleiner. Naar uiteindelijk het formaat van een 1 euro munt.
 
Tijdens de droge nachten kan het voorkomen dat je kind zelf op tijd is wakker geworden om naar de WC te gaan, maar het is ook heel goed mogelijk dat je kind helemaal niet hoefde te plassen. Dit geldt ook bij kinderen die voor de start van de plaswekkertraining elke nacht een volle luier hadden. Het lichaam maakt dan door het trainen tijdens de slaap minder urine aan dan voorheen.
 
Tijdens deze ontwikkelfase is het vooral belangrijk door te zetten en niet teleurgesteld te raken als er na meerdere droge nachten onverwachts een plasongelukje is. Je kind is dan namelijk absoluut op de goede weg en het is een kwestie van volhouden.
 
Het wekreflex is zich aan het ontwikkelen. Eerst het reflex op het alarm, maar steeds meer het reflex op de signalen en prikkels van een volle blaas.

Fase 3: De afronding (3-4 weken)

Gedurende de laatste fase in het gebruik van de plaswekker worden alleen maar droge nachten gescoord. Je kind slaapt heel de nacht lekker droog door of het wordt zelf op tijd wakker om naar de WC te gaan. Dit kan per nacht verschillen. Je kind gebruikt de plaswekker nog wel ter ondersteuning, maar het plast niet meer in bed en het alarm gaat niet meer af.
 
Na 21 droge nachten achter elkaar, mag je kind zonder plaswekker slapen. De training is helemaal geslaagd, als er in de eerste 14 dagen zonder plaswekker ook geen plasongelukje was.
Een enkel plasongelukje kan je misschien door de vingers zien, maar bij meerdere ongelukjes adviseren we terug te gaan naar het dagelijks gebruiken van de plaswekker. Dit klinkt misschien streng, maar anders is de kans groot dat je op bepaalde momenten nog plasongelukjes kunt blijven verwachten (bij vermoeidheid, emotie of bijvoorbeeld ’s avonds veel drinken).
 
Er blijft altijd een kans op een terugval (na enige tijd toch weer gaan bedplassen), maar deze kans is een stuk groter als de afrondingsfase niet geheel wordt doorlopen. Onze ervaring leert dat voor de meeste kinderen nu even doorpakken vaak emotioneel minder zwaar is dan later weer tegen het bedplassen aan te lopen. Maar uiteraard is elk kind anders en kun je zelf het beste inschatten hoe streng je deze regel bij je eigen kind wilt hanteren.

Het succes van Urifoon

Het succes van de Urifoon plaswekker training tegen bedplassen zit in de kwaliteit van onze producten gecombineerd met onze persoonlijke en deskundige begeleiding. Je kent vast de verhalen van mensen die de plaswekker hebben geprobeerd, maar dat het niet werkte. Het kind werd immers niet wakker van het alarm.
Deze kinderen reageerden niet op het alarm en zaten al die tijd in de start fase. De training was nog niet echt begonnen en er was geen vooruitgang zichtbaar, dus stopte men teleurgesteld en misschien wel geïrriteerd want alle gebroken nachten waren voor niets.
Naast de medische specialisten van bijvoorbeeld de plaspoli’s begeleidt alleen Urifoon de plaswekkertraining deskundig en doelgericht. Wij helpen jou en je kind de eventuele hobbels te nemen, waardoor je kind wel snel gaat reageren op het alarm en het wekreflex op de prikkels van een volle blaas wordt ontwikkeld. Dit doen wij al sinds 1954 met heel veel succes. Ruim 90% van onze klanten is binnen 3 maanden van het bedplassen af.
Reacties
Laat een reactie achter